Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UPPLADDNING

2022-10-01

Det är lite splittrat och rörigt i Mattes skalle just nu. Ett tal till brudparet skall hållas och Matte försöker lära sig utantill, för att på lördagen (i eftermiddag när detta skrivs) kunna tala fritt. Som mor till brudgummen förväntas Matte hålla tal när hans far inte lever längre. En del pyssel med att få till klädseln är det också när regnskurar väntar den dagen. Det skall fotas och Matte vill både vara välklädd och slippa bli sjöblöt. 

Lagtävlingen närmar sig med stormsteg och utrustningen för både mörkerövningar på fredagskvällen om två veckor och hela lördagens olika aktiviteter måste vara i gott skick. Batterier till lampor och komradio måste finnas. Reservlampa och sjukvårdsutrustning skall med. Kläder för olika väder. Mat skall planeras och även resan. Matte och Aili måste vara i god kondition.

torsdagen tog Matte med sig Aili på en timslång promenad vid sjön. Där fick Aili vara okopplad och Matte tränade avståndsdirigering och avståndslydnad i någon form av dogparcour på bergknallar, klippor och stora stenar längs stranden. Aili skickades upp på en hög bergknalle med branta sidor som en topp ute på en udde. Där uppe dirigerades Aili av Matte som stod nedanför. Aili fick riktningsangivelser att röra sig längs kanten, gå ner på ett ställe, upp på ett annat och sedan gå ner och bort till en stor sten. Hoppa ner och gå till höger för att hoppa upp på en annan sten vidare längs stigen. En rolig lek tyckte både Aili och Matte! Samt väldigt nyttig när man skall kunna använda sin sökhund i områden där man själv inte får gå in.

fredagen for Matte och Aili ner till centrum för ett ärende och en promenad vid lunchtid. Det var ovanligt mycket folk i rörelse, då det intilliggande gymnasiet hade lunchrast. Bilar hade kört in mellan butikerna för att lossa varor. En miljö så diametralt motsatt den i skogen där Lapskreviret ligger. Vilket oväsen... Omväxling förnöjer, men nog tyckte Matte att det var ett himla oväsen när gäng med tonårsgrabbar släppte loss och osmorda hissanordningar för avlastande av varor väsnades i Mattes öron på var sida i trånga passager. Matte behöver uppenbarligen miljöträna och gå på shoppingrunda betydligt oftare! Varför måste man ha musik på hög volym i så många butiker?! Ljudföroreningar tycker Matte som får svårt att höra vad folk säger. Kan det vara bra att jobba i en miljö där man vänjs vid att musik alltid skall finnas och även med hög ljudnivå? Vad gör det med hörseln på sikt? Men sådant tänker man inte på när man är ung. Tyvärr. Det märks senare. Att jobba inom barnomsorgen var inte heller tyst och nog påverkade det hörseln på sikt. Till slut hade Matte fått tag i allt hon skulle handla och återvände till lugnet i skogen med Aili. Vallentuna centrum är litet. Men stort nog för att en fredag vid lunchdags vara rätt ljudligt. Bra miljöträning för både Matte och Aili!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)