Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKALL DET BEHÖVA VARA SÅ HÄR

2023-07-03

Söndag.

Saxat från lokal FB-grupp.

Inlägg av boende, själv hundägare, i fritidshusområdet där hälften av de boende numera bor permanent:

"Att de ska vara så jävla,ursäkta språket, svårt att hålla sina hundar kopplade!!!. Det är koppeltvång,djuren har bäbisar,och det är inte okey att lösa hundar springer in på andras tomter. Några gick på Ringvägen pch hunden var lös och sprang upp på en tomt på Långsjövägen och strosade på den tomten,inte ok!"

Kommentarer från några boende i området:

"Herre gud, ska det vara så svårt att förstå, att hundar ska vara kopplade? Snart vet man inte var man ska gå med sin hund."

"nä de e bedrövlig"

"Det har blivit så respektlöst,
tröttnat på promenad i området"
 
"ja de e inte kul"
 
Skall det behöva vara så här.
Detta gäller även trafiken i området där principen allt mer börjar bli "störst går först" och där fotgängare tvingas halvt ner i diken, när stora bilar passerar utan att vare sig sakta ner eller hålla undan. Där elbilar närmar sig diskret bakifrån men i hög fart och passerar en överraskad fotgängare. Inte sällan med hund.
 
Hundägandet har ökat överallt sedan pandemin, så och i detta område. Hundar av olika modell och av modeller som ägarna har föga kunskap om. Några hundar dök och upp och försvann lika fort, när ägarna inte var starkare än hundarna på koppelpromenader. Några hundar får promenera lösa på vägarna, när ägarna behöver ha händerna fria för mobilknappande. Eller helt allmänt tycker att hundar inte behöver vara kopplade vid promenader på trafikerade allmänna vägar. Trafiken ses uppenbarligen inte som en fara för hunden.
Skall det behöva vara så här när man bor fint i skogen i ett område med rätt små hus men med stora och avskärmande tomter. Stora tomter på drygt 2.500 kvadratmater till varje hus. Stora tomter där hundar kan få vara lösa om man sätter upp ett staket. Men man skall inte behöva sätta upp staket för att förhindra grannarnas hundar från att besöka den egna tomten.
Sätter man upp ett staket och släpper ut sin hund är det ju önskvärt att det även existerar en grind mot vägen. Två gånger på kort tid har hundar på samma adresser sprungit ut på vägen när Aili och Dima har passerat. Vid det första tillfället var det en attack av en liten men stark muskelknutte på fyra ben.
Området är detaljplanerat och inom samfälligheten finns en regel om kopplade hundar på promenader längs de gemensamma vägarna.
 
Det är fullt begripligt att allt fler irriterar sig på hundar och hundägare. I dagens samhälle verkar JAGET och de egna behoven och önskningarna gå före det kollektiva och "viet" - det gemensammas bästa. För några år sedan hörde Matte en intervju med en nittonåring angående meningen med livet. Vad tyckte hon var meningen med livet? "Att jag skall ha det bra!" Frågan ställdes om och då lite mer nyanserat, men svaret förblev: "Meningen med livet är att jag skall ha det bra!" Hon var/är nog inte ensam om att se livet så koncentrerat ur det egna jagets perspektiv. Tyvärr. Man lever sitt liv i sin bubbla och var och en står sig själv närmast och "sköt dig själv och skit i andra" har fått en annan betydelse än när Mate växte upp och det betydde att man inte skulle lägga näsan i blöt.
 
Allt fler tar nu bilen härifrån när de skall hundpromenera.
Skall det verkligen behöva vara så här.
 
Icke förty tog Matte under den svala söndagmorgonen en rask motionspromenad med sina båda hundar i området. En promenad med powerwalk, intervall och tempoväxlingar. En omväxlande promenad där Matte öste på det bästa hon kunde och pressade idealtiden på rundan med åtta minuter. Matte gick sig svettig och kände att kroppen behövde denna urladdning. Äntligen var det svalt nog. Matte, Aili och Dima mötte inte en enda människa på denna promenad. Ett par bilar passerade hänsynsfullt strax efter starten hemma, men sedan var vägarna öde. Matte njöt och tog ut stegen maximalt. Än håller de båda höftproteserna.
 
Sedan kom regnet.
Flocken for till Arninge och handlade hundmat och lite hundgodis, för träning och för gnagande/tandhälsan och stimulansen. Acana är dyrt, men hundarna mår väldigt bra av denna mat och därför ändrar inte Matte på någonting.
 
 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)