Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GÁTCHIS ÅTSÅ-KULL ETT ÅR!

2020-06-24

 GRATTIS ALLA ETTÅRINGAR!

GÁTCHIS ÅTSÅ-KULL FYLLER I DAG 1 ÅR! 

  


Ett år har gått sedan dessa fyra valpar kom till världen. En dag som var väldigt varm och gav deras mamma Aili en kämpig förlossning. Det var en skara livsdugliga knytt som kom till värden! Den första ramlade bokstavligt talat ut i carporten! Heja "Carportan"/Fanndi! Övriga behövde hjälp att komma loss och ut, Aili blev sjuk efter några veckor, då livmodern inte mådde så bra. Men i slutändan blev allt ändå väldigt bra. Aili återhämtade sig och de fyra knytten klarade sig fint med Matte som ersättare. Det var gott gry och mycket framåtanda i dem! De har alla fyra under året levt upp till förväntningarna med Aili och Nemo som föräldrar och Modji som mormor. De är alla fyra mycket aktiva inom olika hundsporter och de imponerar och gör fina framsteg alla fyra! Ett stort TACK till er fyra som som tog över ansvaret och tog materialet så väl tillvara i dessa fyra Lapskvalpar! De fick verkligen chansen att visa vad de går för! Vilket värmer uppfödarhjärtat mycket hos Matte.

Tisdag.

Efter tre dagar i viloläge väntade en hel del saker som måste bli gjorda. Varför Matte startade dagen med att hänga den tvätt som blev klar kvällen innan. Därefter kammade Matte ur Aili som börjat tokfälla all päls på en gång. Bara halva hunden gav så mycket underull att det kunde fylla en plastkasse! Ännu var det skugga och svalt på husets framsida och Aili verkade njuta av stunden. Hängde tungt mot Matte som blev trött i ryggen och kammade knästående under eken.

Bråttom var det sedan att ta tag i blomlådebygget. De flesta delarna var uppsågade och nu skulle allt fogas samman till två långsidor, två kortsidor och en botten. En stor låda för luktärtor med spalje. Matte sågade till ännu några bitar och började sedan skruva. Inte var det lätt med bängliga brädor som legat ute och vridit till sig i några fall. Matte tog mer än gärna hand om spillet från grannens altanbygge och då får man anpassa konstruktionen efter vilket virke man har tillgång till. Att det i dessa tider inte heller går att kvista iväg till en butik för inköp av behövd skruv, underlättar inte när man skall bygga ihop något. Husse och Matte besöker som riskgrupp inga butiker i nuläget. Matte hade en ritning i skallen och jobbade på. När det sedan kom till att foga samman alla sidor och botten behövde Matte hjälp av Husse. Fyra händer måste till för både hållande och skruvande. Till sist försågs den robusta lådan i trallvirke med tre grova reglar på tvärs att stå på, för att komma upp från marken, samt handtag på gavlarna för att kunna lyfta den - om man orkar.....  Den rymmer rätt mycket jord och blöt jord väger. När de hemgjorda handtagen skruvades fast, badade husets framsida i sol och i skuggan var det tjugoåtta grader. Husse och Matte hade någon kvadratmeter kvar att vistas på i skugga. Hundarna låg i skuggan iklädda våta kyltäcken och verkade ha det förhållandevis bra.

Det blev en sen middag sedan Husse på kvällen med den lägre stående solen kunnat ta en skogspromenad med hundarna. Flocken levde upp när solen gjort kväll bakom skogsranden. Temperaturen låg ännu på arton grader ute och tjogotre inne när flocken inte orkade med fler aktiviteter vid tiotiden. Husse avslutade med att ta över snigeldödandet när Matte plockade in tvätten. Det var kopiöst med sniglar överallt! De äter allt och det är en kamp och ett gissel. Bäcken är fin men där föds knott. De gjorde sitt bästa för att plåga dem som var på snigeljakt. Husse och en granne led tillsammans vid tomtgränsen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)