Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SOLIG LÅNGPROMENAD

2013-02-26

Måndagen var ännu en solig vinterdag. Två dagar på raken! Dagsmeja med takdropp, efter en natt med en temperatur runt tio minusgrader! Vass skare över ett mycket tjockt snötäcke. Modji har lyckats raka av håret på en del av en bakfots översida. När fötterna går igenom är skarkanterna otäckt vassa. Isig och halkig yta som gradvis under dagen töar upp. För att åter frysa till ordentligt när temperaturen varierar med drygt tio grader över dygnet.

Matte väntade på värme. Eldade inne och fick upp temperaturen till +18. Utomhus värmde solen och fick upp temperaturen till +2 i skuggan. I solen var det ljuvligt skönt och ingen kylande vind förstörde känslan! I Longyearbyen var det på morgonen - 20,5 och en nordvästlig vind på 10 sekundmeter! Kyleftekten gav 30 minusgrader. Men nu går solen upp varje dag efter polarnatten. I nästa vecka når den över fjällen och ner till byn! Då väntar årets solfest vid sjukhustrappan. Nu börjar turistsäsongen med skid och skoterturer och hundarna kommer i arbete med alla hundspannsturer. Lite av Mattes hjärta blev kvar på Spetsbergen.

En hundpromenad i området hemomkring var inte fyskam! Spikskorna på och halkolyckor undveks. Några bilar passerade. Ett och annat rådjur såg ut att njuta av solen och den utlagda rådjursmaten på en granntomt. Säckar med pellets hälls ut. Det är omöjligt för dem att komma igenom den hårda skarsnön nu. Bäcken flyter öppet ställvis och är en värdefull vattentäkt för områdets djur. Násti och Modji är nu så tillvanda att de spontant tittar på Matte och väntar på godis, i stället för att skälla mot rådjuren. Betingning.

Solen låg på mot vedbodväggen och Matte bredde ut renskinnet och tog en eftermiddagsfika innan lite jobb väntade. De kompakta snöhögarna börjar bli mjuka uppepå och Matte hjälper solen på traven lite. Just nu förefaller en valphage som en utopi. Násti och Modji slappade på den nu torrlagda verandatrappen, där solen låg rakt på. De föreföll ha det mycket bra med torrt och solvärmt trä under rumporna och en placering som bjöd fri sikt över omgivningen. Det enda ljud som hördes, var bäckens porlande där den kom fram under snickarboden.

 

Antal kommentarer: 1

2013-02-26 19:20:43 - Anette och två lapska

Låter härligt. Hela min dag tillbringades på jobbet, sedan blev det en timmes promenad på golfbanan....
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)