Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKALDJURSKVÄLL HEMMA

2019-10-06

Söndag.

Lapskflocken satte fart på morgonen för att hinna få mycket gjort innan klockan sex på kvällen. Att bjuda hem middagsgäster är ett bra sätt att äntligen få ändan ur vagnen och röja rent i stugan. Alltså inte bara få bort hundhår och sand från golven. Regn och grusgång framför stugan medför panerade tassar och sand som rasar av inomhus. Även med en sluss i form av ett uterum mellan ute och inne. 

Matte får erkänna att sedan Nyår har det bara blivit värre och värre med tidningar som inte hunnit läsas med intressanta artiklar som skulle läsas...., saker som skulle lagas och grejer som skulle sorteras bort eller undan eller tillbaka till sina besstämda platser. Papper! Alla dessa papper som nog inte skulle sparas. Allt annat som bara gav stugans innandöme ett rörigt och stökigt intryck, så här års när inte all tid utom nätterna tillbringas utomhus längre. På Nyårsdagen kom stormen Alfrida och alla ljusstakar och lyktor fick tjänstgöra tre dygn i sträck. För att sedan skyfflas undan i stearinbefläckat skick när Matte fick en akuttid för höftbyte den tionde januari. Julhelg-storm och elavbrott och höftoperation. Det gick i ett och innan kunde Matte knappast gå. Önskade sig en rullstol i julklapp. Hem och rehabilitering med två kryckor i sex veckor och sedan parning och valpar i juni. Stugan blev mer en förvaringsplats än ett hem. Saker bara flyttades hit och dit och sedan undan när fyra vilda valpar skulle få möjligheten att röra sig lite fritt i en bostad innan flytten till nya hem. Man kan ju ha valpar i ett valprum eller valphus i två månader, men det är inte så Matte ser på uppföderiet. Så klart skall de få lära sig hur en vanlig bostad är, som en del av den varierade miljöträningen, innan hemifrånflytten. Även om de sov instängda i köket och matrummet på nätterna.

NU måste något göras! Något uttryckt i pluralis. Det blir så när man skyller på hundarna så fort det går, när det gäller tråkigt göra inomhus..... Matte städar så oändligt mycket hellre i trädgården än i stugan. Matte vistas helt allmänt hellre ute än inne så snart det går. Husse tog tag i dammsugaren och Matte röjde på alla bord och bänkar, ytor man kan ställa saker på. Metodiskt ur rum i rum. Under travar med hundpapper som skrivits ut och blivit liggande på matbordet i vardagsrummet, som inte använts som matbord på månader, dök utskrivna proffsfoton upp på Matte och Aili. Foton från när hon tog ett cert för ett år sedan. Matte sprang och dessutom snyggt! Inte bara Aili! Obegripligt med den smärtan i höften. Det kanske är dags att tänka på någon utställning framöver. Modji och Aili har varsina cert, så de tål att visas upp. De är som Gázzi och Násti dugliga både i utställningssammanhang och i arbete. Brain and beauty. Exteriört funktionella kroppar med smarta skallar. Ett måste för en renvallare. Även för en hund som räddningssöker. 

Nåväl, Modji i uterummet varskodde att nu var gästerna på ingående! Hon och Aili stängdes in i Husses sovrum med varsin godbit och larmskällandet avtog mycket snabbt. En skaldjurskväll-knytis dukades upp i det nu riktigt trivsamma vardagsrummet! En brasa brann i kaminen och på bordet belyste stearinljusen kräftor, havskräftor, räkor och västerbottenpaj samt diverse lokala ölsorter och cider. Ost och bröd på bänken i köket. När allt var uppdukat släpptes hundarna ut för att hälsa innan ätandet påbörjades. Modji och Aili kollade av köket om något tappats och slog sig sedan till ro framför kaminen.

Ute föll skymningen och elden i den välkomnande eldkorgen falnade. En medförd ljuvlig paj med egenplockade blåbär och hallon fick avsluta måltiden och pratades gjorde det sedan nästan till midnatt. Om allt mellan himmel och jord - men inte om hundar! Alla är inte hundnördar och det finns ju faktiskt rätt mycket annat att prata om som omväxling! Inte för att inte Modji och Aili är omtyckta! Tvärtom. De fotades en hel del under kvällen och kelades med och fick knäsitta. Men närmaste familjen har dem ju på köpet och är uppvuxna med hundar och är inte hundnördar. Vilket Matte och Husse beskrivs som då och då. Ine helt felaktigt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)