Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FIN JULKLAPP & KNYTTRÄNING

2013-12-27

ANNANDAGEN

Matte fick ett glatt besked från Nederländerna! Både Lihkku och halvbrorsan Ante har klarat nästa delprov för att få gå vidare i räddningshundutbildningen. De har fått visa att de är sociala och att de inte bryr sig om andra hundar i arbetssituationer. Samt att de kan ligga stilla ensamma i 20 minuter under tystnad, när en annan hund arbetar i deras närhet. Även att de är hörsamma mot sina förare. Lydiga. Ett stort GRATTIS till deras ägare! Två Lapska ingår alltså i gruppen som går vidare i utbildningen till räddningshundar i östra Nederländerna. Händelsevis är de halvsyskon. Kul!

Husse och Matte for till ICA och närmaste samhälle för att kompletteringshandla lite och tog med hundarna för knytträning. Husse tog de vuxna hundarna på en lite längre promenad och Matte höll sig runt Karby Torg med ICA, grillen och parkeringen, samt de närmaste radhusen med småttingarna.

Vilken himla bra träning det blev! Bilar var det överallt och det knastrade rejält under däcken i gruset på asfalten. Mycket folk var i rörelse. Icke så värst stressade och allmänt vänligt sinnade. Återigen frågade folk om rasen och visade sig då avse de två bruningarna. "Schäfervalpen, alias Proppen/Adji var ju också jättesöt!" De fick hälsa på ett litet barn för första gången. De fick hälsa på unga och gamla, de fick se andra hundar på håll. På vägen utanför radhusen hörde de plötsligt en stor hunds grova skall från ett hus. Småttingarna satte sig ner och tittade intensivt åt alla håll. Hunden skällde dovt några gånger till och Matte vandrade vidare med de små. Sägandes till dem via kroppsspråket, att den hunden var inget att bry sig om.

Så hördes en kraftig knall. Den första för dessa unga syskon. Smällare? Svårt att veta. Naturligtvis tittade de oerfarna valparna sig åter omkring. Nyfikna. Vad var det? Det smällde snart igen. Nyfikna valpar spanade runt om. Men så smällde det igen och igen och igen. Varpå Matte förstod att det var från den lilla skjutbanan en litet stycke bortåt vägen. När familjen handlat det saknade och hundarna via en aningen öppen baklucka tagit in ljud och dofter från omgivningen, for familjen bort till skjutbanan för träning. Där smällde det rejält! Den ligger helt nära vägen som leder in i ett lokalt industriområde. Bilen stannades nära infarten och rutorna drogs ner lite för insläppande av ljud. Det smällde ordentligt av pistolskott och radion sattes på normal volym och Husse och Matte småpratade och lyssnade på radio. Matte gick ut och öppnade bakluckan för kontroll av hundarna. Lugnt och avspänt var det där. Tre valpar låg lugna utspridda i bakskuffen, en sov. De vuxna satt upp i brist på utrymme att ligga. Valparna fick lite godis och sedan for familjen hem. Ett bra tillfälle som togs tillvara. På denna skjutbana skjuts det inte ofta. Modji hade turen att vara med på en av sina första träningar i skogen, när det sköts en hel kväll på håll på ett militärt skjutfält en stycke bort. Ingen arrangerad situation. Det bara händer. Man får inte "göra en grej" av sådan här träning. Då kan det få motsatt effekt.

Med miljö och skottränade vildingar hoppades Husse och Matte på att få äta lite julmat tillsammans med några grannar i lugn och ro. Det funkade! Men till kaffet hade någon för första gången upptäckt glädjen med att tugga pipis till vansinne.....

Sedan gick de åter lösa på alla tidningar och snart såg det ut som kvällarna innan. Samtliga kisstidningar var strimlade i mycket smala remsor som låg spridda över hela golvet. Lite vatten var utskvätt och några kisspölar förstärkte intrycket av blivande papier masché. Tre nöjda valpar slog sig till ro och föreföll stolta över vad de åstadkommit.

Men nej, Husse och Matte har inte anlitat någon saneringsfirma, inte tagit in på hotell och knytten är inte omhändertagna. Det var yttrat med glimten i ögat för dem av er som fick detta godfortsättningsmail. Tillsammans med bilder som visade valparnas framfart. Fullt så illa var det inte, förlåt att vi oroade er.

På fredagen skall Husse och Matte ta med valparna till avfallsanläggningen.

Men knytten får följa med hem. Säckarna med kissochbajstidningar skall däremot lämnas kvar. Valpbesöket ingår i miljöträningen.

Antal kommentarer: 4

2013-12-27 10:37:59 - Anneli Balva & Saivi

Syrran Saivi hälsar så jättemycket till sina syskon , mor o mormor! Det får bli dags för träningsdejt snart tycker hon! Mamma Modji kan dock vara lugn. Kompisen Balva har tagit henne under sina vingar och är en riktigt duktig "uppfostrare" till denna vildvittra :) Vi valpköpare för vara så tacksamma för sådana superuppfödare som ni visat er vara. Sådana som ni växer inte på "träd"!!God Fortsättning hälsningar från Insjöflocken

2013-12-27 10:44:14 - Marianne

Ja, nog skall vi träffas snart igen för lite umgänge på någon stökig äventyrslekplats för småfolk! Som en bergkross!
Tack så mycket för vänliga ord! Nöjda "kunder" värmer hjärtat! (heart)

2013-12-27 16:45:59 - Anna, www.raika.se

Så bra träning för dom små :D
Skrattade högt när jag fick bilderna på valparna o deras fina jobb dom hade gjort i köket :D :D
vilka talanger dom har :P

Grattid till Ante och Lihkku. Så duktiga (star) (star)

2013-12-27 19:32:49 - Anette

Vad roligt med Ante och Lihkku :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)