Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GRATTIS "BRÖDERNA BRUN"! GÁTCHIS A-KULL 8 år i dag.

2019-06-02

Ett stort GRATTIS till Lime, Epic, Pirak och Ante! Födda 2.6.2011.

Epic registrerad som Adja och Lime registrerad som Aiko.

Bus i valphagen kan man se här.

 

Lördag.

Matte sov gott och ingen infektion gav sig till känna. Tacksam för varje timme som gick utan värk, blev det en hel del gjort under dagen. En regning dag. Efterlängtat regn! Men det blåste dessutom kraftigt och isande kallt och hundarna var inte det minsta roade av att vara ute. Berättade de när de kom tillbaka från morgonpromenaden med Husse till brevlådan. De skyndade till ytterdörren och tyckte att det var skönare inne i stugan än i uterummet. Matte hade tänt en brasa för att jaga bort råheten ur den lilla dragiga stugan.

Dagen kändes lämplig för uträttande av några ärenden med bilen ett stycke bort. Ett reklamblad från Bauhaus hade väckt tanken på att byta ut den varmvattenberedare som suttit i stugan sedan Lapskflocken flyttade in. Innan den skulle rosta sönder och orsaka skador. Femton år har den hängt där på väggen - minst! Hur länge den hängt där innan huset blev Lapskflockens revir vet inte Matte. Men hydropressen hann dessvärre få ett rosthål innan den byttes ut. Utan kommunalt vatten och avlopp och utan vattentoalett blir det lite pyssel. Nu var det dessutom läge för att få in en lite större och även energisnålare varmvattenberedare i stugan. I femton år har Husse och Matte fått tänka till innan man ställt sig i duschen, för att slippa stå där med hela kroppen intvålad och sedan ha bara kallvatten att skölja bort det med. För att man missat informera varandra om sina planer att nyttja lite mer varmvatten. En diskade när den andra tänkte duscha. Då menar inte Matte långa duschar, där varmvatten flödar ljuvligt skönt över en frusen kropp! I ett kylslaget duschrum. Utan korta sparduschar med litet munstycke och dåligt vattentryck och minimal användning av varmvatten.

Som tur är har de två Lapska i familjen inga behov av att duscha. Ingen av dem har någonsin varit schamponerad. Inte ens avspolad med dusch. Gázzi rullade sig i lös grävlingsskit en gång och blev schamponerad ordenligt. När hon under ett mörkersök i en källare plumsade i en oljeblandad vattensamling, när hon gick rakt i vittringsstruten till figuranten, krävdes flera schamponeringar med diskmedel. Yes är det enda som tar bort olja och används för att rengöra oljeskadade fåglar. Efterfettning är då viktigt. Familjens Lapska har klarat sig med att kammas och borstas ur regelbundet. Är de normalt skitiga av att ha vistats i naturen, ramlar allt av när de torkat. De får vistas i uterummet och sedan städar man där. Är de mycket blöta torkas de med handduk först. Men visst blir det en del grus på golvet ibland och när de fäller blir det hårigt i stugan, även när man är noga med att kamma ur pälsarna. Något man får räkna med när man har djur inomhus. Matte är rädd om det naturliga fettet i pälsarna, som fungerar repellerande på både väta och annat.

Iväg for flocken med släpet fyllt med trädgårdsavfall, som lämnades på tippen. In i släpet lastades en ny varmvattenberedare köpt för ett bra pris. Färden gick vidare till Bygg Max där några brädor och lite annat inhandlades och lastades och där mötte Lapskflocken en annan Lapsk Vallhund! På promenad med sin matte och ytterligare en hund. En jättesnygg Lapsk tyckte både Husse och Matte. Det var bara det att det var en Kelpie. En utmärkt variant av hund för dem som vill ha korthåriga Lapska Vallhundar, för att slippa sommarklippa sina Lapska. Varken Husse eller Matte är mycket för att bygga om hundar till något annat än det de fötts som. Oavsett.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)