Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DIMA GILLAR RÄDDNINGSSÖK, foton

2022-12-22

Onsdag.

På kvällens träning i fordonshallen visade Dima att han förstått vad det är leken han skall leka med de nya människorna går ut på! Först får han hälsa på dem alla och det är jätteroligt! Alla är snälla och glada! Sedan slarvar de bort sig den ena efter den andra, en i taget, varför han måste hitta dem för att de skall bli glada igen och prata gulligt med honom och ge honom gott godis ur tub! En jätterolig lek tycker Dima! 

Matte har introducerat Dima för räddningssöket precis så som hon gjort med valparna i familjen. Men snabbare, då det rör sig om en ettårig hund, som hos sin förra ägare visat att han kan leta efter sin matte i skogen eller efter saker som hon gömt. Han vet att han har en bra nos och hur han skall använda den. Men inte i en fordonshall som på onsdagkvällens träning. Omgivningarna och miljön verkar inte spela någon roll för Dima. Han vill vara med och leka och han vill ha en uppgift och människor gillar han. Så när de försvinner och han kan leta rätt på dem, spelar miljön ingen roll för Dima. Gott godis är dessutom alltid gott och Dima gillar att belönas av sina funna figuranter. 

På kort tid har Dimas självförtroende vuxit en hel del. På onsdagens träning fick han starta i koppel och strax innanför dörren till den jättestora fordonshallen fick han vittringen från sin första figurant för kvällen. Nyfiket följde han sin nos och sökte sig fram till figuranten, som gömt sig bakom en gaffeltruck. Där belönades han av den vänlige figgen med godis och ville ogärna gå därifrån. Men följde figuranten när han reste sig och lämnade platsen. Under tiden hade nästa figurant gått iväg ett stycke och gömt sig. Dima fick kopplad söka vidare och när han tydligt visade att han fått vittringen släpptes han lös och avslutade ensam med figuranten. Matte kopplade upp Dima och han fick söka efter ännu en person på samma sätt. Han kopplades nu inte upp, utan fick frisöka efter ännu en gömd figurant. Vilket han mycket gärna gjorde! Han sprang längst bort ilokalen, fångade vittringen och vände upp och kunde lokalisera vittringskällan. Figuranten var lika trevlig som förut och Dima gillade tydligt läget. Han koppelsökte i ett sansat och koncentrerat tempo. Han frisökte med skallen inkopplad och i ett mycket bra tempo. Dima sökte aktivt vittring. Han for inte omkring som en tok i för högt tempo för att förr eller senare råka hamna i ett vittringsfält. Dima har uppenbarlligen på mycket kort tid lärt sig spelreglerna och han tycker att detta är kul!

Klicka för större bild.

Dima imponerade på denna sin femte räddningssökträning någonsin. Matte är djupt tacksam för att han gillar och duger till det som Matte ägnat sig åt sedan 1990-talet med olika hundar. Räddningssök ställer höga krav på hundar och förare och även om varken Matte eller Husse går ut på skarpa sök längre, är det en givande form av hundaktivitet. Flocken känns hel igen med två hundar. Dima är den hund som saknades när Modji lämnade flocken. Flocken känns hel igen. Även Aili skötte sig mycket bra på kvällens träning. Hon fick tänka till rätt mycket för att lokalisera vittringskällorna och det är bara nyttigt! Det är lättare att trötta ut en hund mentalt än fysiskt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)