Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TORSDAG - LÖRDAG, tur till Mora

2017-02-19

torsdagen åkte Husse iväg och golfade i tältet och Matte tog med sig hundarna ut till Torpet igen. Elden från onsdagen var släckt med vatten och täckt med snö och allt såg bra ut. I en timme kunde Matte släpa fram en jättehög med hasselgrenar som sågats ner i höstas, innan det började regna. Då hade Aili hunnit gnaga i sig ytterligare ett stycke av det gamla älghornet som de två andra ratar. Poröst och förmodligen ganska lättsmält efter många år på marken. Frmtidens väder får avgöra om det skall eldas mer ute, eller om grenarna skall köras till tippen. Eftersom det var minusgrader i stugan och plusgrader ute fick dörren stå öppen och efter en halvtimmes utevistelse var hundarna nöjda och drog sig inomhus i sin stora "hundkoja". Matte uppskattar att kunna låta hundarna själva få styra sina göranden här vid torpet. De sista tio minuterna jobbade Matte på i strilande regn, medan Násti och Modji satt på verandan och tittade på. Aili hade gått i viloläge i hundbädden under TV-bänken.

Fredag.

Familjen begav sig på förmiddagen iväg norröver. Närmare bestämt till Mora. Varvid någon kanske tänker att den extra Riksstämman i Lapphundklubben var orsaken. Vilket inte var fallet, men ändå. Efter den Riksstämma som ägde rum i fjol sommar och som efteråt omnämndes som "kaotisk" kände inte Husse och Matte för att åka så långt, endast för att höra folk vara osams och när det skulle röstas fick de ändå inte vara med, då endast delegater får rösta på en Riksstämma. Husses och Mattes närvaro skulle inte på något sätt tillföra detta möte någonting och då båda hör dåligt i sammanhang med många människor i en stor lokal som sitter och pratar rakt fram, missas ändå mycket av vad som sägs.

Någon sittande framför ställer en fråga riktad rakt fram i normal samtalton, vilken varken Husse eller Matte hör, svar kommer från mötesordförande och det hör Husse och Matte, då det kommer rakt framifrån och personen oftast talar med hög röst. Matte är trött på att få känslan av att vara totalt korkad när hon ställer samma fråga som någon nyss ställt eller missuppfattar vad som diskuterats då frågan aldrig uppfattats. Att det är pinsamt jobbigt att höra dåligt i sammanhang där en stor samling människor är åhörare och frågor får ställas till en som framför ett budskap blev väldigt påtagligt vid genomgången och prisutdelningen på den senaste lagtävlingen. Alla är inte vana att tala inför en grupp och talar som vid köksbordet hemma. Varken högre eller tydligare. Fler än Husse och Matte missade då en hel del av vad som sades. 

Men i Mora skulle en hel del "Lapskfolk" samlas och dem ville Husse och Matte gärna träffa. Efter en lång tid med sorger och bedrövelser var det dessutom ett tillfälle att åka iväg hemifrån för lite semester! Husse behövde inte ta ledigt på fredagen, det var bara att åka. Bilen packades mycket lätt med bara hundmat och skålar, nattkläder och tandborste. I Mora väntade ett hotellrum på Mora Park Hotell med bäddade sängar! Rekommenderas! Fyra hundrum finns och läget är idealiskt för hundägare! När hundarna fått mat och rastats vandrade Husse och Matte iväg till den närbelägna restaurangen för en lyxig middag vid sextiden. Senare på kvällen skulle det vara en stor konsert och när Husse och Matte kom ut lyste en kopiös mängd marschaller upp hela den jättestora och ännu tomma parkeringen utanför! En rand av små eldar lyste upp snön och det var helt magiskt! Vinterfesten skulle inledas. Veckan före Vasaloppet är en enda räcka av fester och upplevelser i Moratrakten. Värda ett separat besök. En kulturvecka kombinerad med diverse olika Vasalopp, även i mörker.

Överallt åkte folk skidor! Bar på skidor, joggade med skidor i händerna, åkte buss med skidor. Att uppleva Mora denna helg var värt en resa! 

På lördagförmiddagen samlades några Lapphundägare på ett fik och några snackade Lapsk, andra pratade om kökssoffor! Huvudsaken var mötet människor emellan. Man får ansikten på namnen på FB eller annorstädes. Så mycket enklare det vore om folk hette som de heter på riktigt även på FB och andra sociala medier. Så mycket enklare det vore om alla vågade stå med namn på hunddata så att man kunde hitta dem. Var och en har sina skäl för att inte uppge detta, men enklare vore det att nu hitta alla som äger en Lapsk Vallhund, när en ny rasklubb är bildad!

Klubben behöver nu medlemmar! Bli medlem i den svenska rasklubben för Lapsk Vallhund!

Efter denna långfika drog övriga vidare till Riksstämman. Husse och Matte turistade och åkte till Nusnäs och tittade på dalahästar i en mängd olika varianter. För att sedan rulla hem och anlända i tid för att se Owe Törnqvist visa var skåpet skall stå, nästan nittio år gammal!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)