Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAGTÄVLING/SEMESTER, foton

2019-10-15

Torsdag 10 oktober.

Lapskflocken packade bilen och styrde söderut. En lagtävling för sök- och räddningshundar väntade i Skåne fredag kväll och hela lördagen. Eftersom en såpass lång resa ger en möjlighet att sakta ner tempot och se vad man passerar, valde Matte och Husse att förena tävlingsresan med en liten semester. Något resande blev det inte med en valpkull i huset i somras och miljöombyte kan både två- och fyrbenta behöva. Varför en resa torsdag till och med  måndag planerades, med räddningssöktävlande i helgen. Ett stopp med övernattning gjordes därför i Jönköping, efter en kortare tur ut till Visingsö. Ett för hundägare mycket bra boende hade bokats innan på "Villa Björkhagen" intill Vätterns strand vid Elmia. En camping med många alternativ och valet föll på en "bungalow med ett sovrum". För 748:- fick man ett sovrum med två bäddade enkelsängar, duschrum, TV och riklig frukostbuffé. En stuga som ett hotellrum och hundtillåtet!

Fredag.

Färden gick vidare ner till Höörby och campingen "Grottbyn" där de tre anmälda lagen (brukar vara 6-8!) samlades och inkvarterades i vandrarhemet. Med ett lag i varsitt rum med fyra våningssängar. Lag Gátchis bestod detta år av Husse och Matte med Modji och Aili, samt Modjis halvbror Lime med husse, träningskompisar samt förstärkning i form av en brandkille med kunskaper om räddningstjänst.

Klicka för större bilder.

 

Tävlingen drog igång klockan 19 och nu hade det börjat ösregna och hårda vindar vek träden! Det regnade på tvärs! En klass 1 varning var utfärdad med upp till 50 mm. regn! Fyra olika stationer skulle avverkas utomhus under kvällen. Förarna drog på sig regnkläder och tog sig an uppgifterna. Att hitta till området genom ett villaområde och ut på småvägar var lite knepigt i det envisa regnandet. Sikten var inte god. Tävlingen igenom gavs avdrag för både för sen och för tidig ankomst på respektive stationer. Lag Gátchis anlände till en vattentäckt parkering och hundarna togs ut för första uppgiften som bestod i att under absolut tystnad försöka hitte en "mördare" som inte ville bli hittad. Matte och Modji smög så gott det gick igenom en stor hage med många stora träd. Två säkrare hängde på från laget. Att passa avropporteringstiden är oerhört viktigt, varför den allra bortersta biten av det stora sökområdet tyvärr måste lämnas. Där visade sig "mördaren" ha vilat på en parkbänk. Modji jobbade fint och tyst!

På nästa station som var ett övningsområde för brandstationen fyndade Aili, som fick frisöka, genast en människa i en bod. Snabb och snygg markering! Aili jobbade vidare lös tillsammans med Modji och Lime som sökte kopplade. Lime fyndade i byggnaden och Aili hade vittringen utifrån. Bra jobbat av alla! Därefter väntade en ren uppletande och apporteringsstation! En klockren retrieveruppgift och inte helt väntad på en tävling för sök- och räddningshundar. Ett stort antal föremål i form av "mordredskap" låg utlagda och skulle hittas i ovädret samt apporteras in. En uppgift som de tre Lapska nobbade helt. Inte så oväntat. Många tappade poäng blev det där tyvärr. Så var det den sista kvällsstationen och flytvästar för hundarna krävdes. Det visade sig att de skulle söka från en båt som var en liten kärra. Den drogs längs ett dike där omgivningen skulle sökas av med hjälp av hunden i "båten". Nu var alla och allt genomblött, för att inte säga dyngsurt! Ändå utförde både Aili och Modji uppgiften mycket bra. Lime fick vila i bilen. Aili visade stort intresse på ett ställe och Modji bekräftade detta intresse på samma ställe. Ingen kom dock till markering i den starka vinden som kunde föra vittringar åt många håll och långt.

Tillbaka i rummet hängdes våta kläder och våt utrustning ÖVERALLT! Alla stolar blev upptagna av blöta kläder. I gardinstången hängde våta byxor! Matte visste om att regn var att vänta och när de tre hundarna frotterats blev de fönade av Matte, som fått med sig hårtorken.

Lördag.

Nu bar det iväg til Ystad och några rivningsfastigheter där nya sökuppdrag väntade. Krossat glas på golv och även ute krävde skyddsskor på hundarna, vilket inte bekom dem det minsta när de hade ett jobb att utföra. Uppgifterna varierade och fantasin hos arrangörerna hade flödat! En häxa saknade barn som rymt när de skulle ingå i kosthållningen! En moralisk fråga om man ställer upp på dylikt! Häxan var dock mutbar och godis var populärt! Men ljög gjorde hon när hon fick tillbaka den förrymde, som åter hamnade i bur.

Mycket koppelsök blev det på grund av miljön. För farligt att släppa hundarna lösa! Stora byggnader med många våningsplan och många rum och att ha kontakt med hunden är ett måste. Får de en vittring och drar iväg kan det vara svårt att både höra en markering och orientera sig var hunden befinner sig. Det förekom även att bara hunden fick gå in i ett stort rum för att söka av rummet. Inte föraren. På en station riskerade man att möta en "farlig hypnotisör" vars blick man absolut inte fick möta, när en försvunnen person skulle sökas rätt på. Varför en i laget försågs med en ögonbindel och en annan fick skydda sig bakom denna person och samtidigt styra denne genom sökområdet. En hund skulle medföras för att söka. Matte tog skydd bakom Limehusse med förbundna ögon, som fick gå med Aili som sökhund. Sökområdet började på andra sidan en "bardisk" över vilken alla måste ta sig för att komma in i resten av byggnaden. Så småningom fick Aili vittring och visade tydligt var och drog åt det hållet. Varför Limehusse fick en bra ledarhund som han lätt kunde följa till gömstället. Där skallmarkerade Aili fint!

Att ha tränat sök krypande kändes helt rätt när Matte skulle gå dubbelvikt mer eller mindre, med Aili in i låga källargångar, allt längre in under en rivningsbyggnad. Mörkt var det och hjälmen slog i taket och pannlampan lyste bara rakt ner. En säkrare medföljde och kunde ta över med omhändertagandet, när en skadad person hittades längst in efter många passerade gångar och hinder däremellan.

Modji visade att hon hade näsan påkopplad från starten på ett ställe där en person var gömd bakom den uppställda dörren in i sökområdet. Där Aili fick lyftas ner på ett vattentäckt golv. Matte fick först klättre ner på en stege. Ett barnkalas hade spårat ur och en clown satt lutad mot en betongpelare. Aili sökte barn och plaskade fram genom vattnet med sina skyddssockor. Clownen som var en docka ignorerade hon.

Alla de tre Lapska i laget jobbade fint, trots en högtalare som på två stationer spelade upp många olika oljud på hög volym, så det ekade mellan betongväggarna! Människoskrik, bankande, smällar och skrammel, ihop med allmänt oväsen och just som Aili passerade ljudkällan under ett skynke satte en varg igång att yla mycket ihållande! Aili såg lite ställd ut, men hade en vittring och jobbade vidare på den. Två gånger satte vargen igång att yla när Aili kom i närheten! Slumpen. Lime fyndade en person i en källare till ett rivet hus på en stor rivningstomt, samtidigt som Husse vräkte undan en blockerande byrå och fyndade en person tillsammans med Modji ett stycke därifrån, i ett ännu stående gammalt trähus.Alla gjorde bra ifrån sig och bidrog till att laget fick höga poäng! Alla tre fyndade vid ett flertal tillfällen på olika stationer.

Sent på lördagkvällen var det gemensam middag, årsmöte i SRhF och prisutdelning. Det skiljde 317 poäng mellan ettan och tvåan och endast 193 pooäng mellan tvåan och trean. Maxpoäng var 3.116.

Lag Gátchis känner sig nöjda med en tredjeplacering med så höga poäng! Matte som intensivtränat apportering med Aili innan tävlingen hade hoppats på större intresse från sin hund! Men här  var bara allt så helt annorlunda. Apporterade gjorde däremot Gázzi och Násti mycket bra. Till nästa år skall det sitta!

Skillnaden mellan lagen var liten poängmässigt. Det påpekades att det aldrig tidigare varit så höga poäng för samtliga tävlande lag som i år. 

 Söndag.

Laget skingrades och Husse, Matte, Modji och Aili drog iväg och turistade, när man ändå var i Skåne. Ett besök gjordes i Kivik med titt på närståendes fina hus vid stranden. Varför hundarna fick semester med lösspringande i sanden, vattnet och på de stora stenarna. Mycket uppskattat! Färden gick vidare till Växjö där hotell Värend blev ett bra ställe att övernatta på. Litet, familjärt och prisvärt i centrala staden.

Måndag.

Kosta Outlet lockade lite österut och därefter valdes Riksvägen norrut rakt genom Småland. Med ett besök vid ännu en närståendes sommarhus, i form av ett 1800-tals torp i Vimmerbytrakten. En resa med upplevelser i stället för ett framjagande på en Europaväg! Matte kuskade runt med sönerna och tältet på småvägar för mycket länge sedan och fick uppleva mycket roligt med många fina möten längs vägarna. Riksvägen slutade i Linköping och sedan skymde det på och E4 hem var det självklara valet.

Den lilla stugan i skogen draperades med blöta och fuktiga persedlar överallt! Träningsväskor och midjeväskor var blöta även invändigt, av de kopiösa regnandet under fredagskvällen! En brasa fixades i kaminen och snart spred sig värmen i den lätt utkylda stugan. Sedan stupade Lapskflocken i säng och somnade per omgående.

Antal kommentarer: 2

2019-10-15 20:56:43 - Anneli med LVH

Vilka LVH ambassadörer ni är!

2019-10-15 22:19:39 - Marianne och Larry

Tack! Vi gör så gott vi kan för att visa att ribban oftast ligger mycket högre än vad många anar. Vad gäller både hundar och förare. Både hundarnas och den egna kapaciteten är så mycket större än vad man känner till för det mesta. Man måste våga prova! En Lapsk kan så mycket mer än att vara bra på att gå i skogen och på fjället. Det är synd att inte ta vara på denna kapacitet till fullo.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)