Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNA I KYRKAN!

2015-11-19

Onsdag.

Matte tog en morgonpromenad med hundarna och lämnade sedan dem och snickarna hemma, för att sticka till stallet. Yalla Yörpur väntade i sin spilta på att bli ryktad och få hovarna kratsade. När detta var klart började den dimma som omslutit trakten lätta en aning och det såg hoppfullt ut, med en svag sol som försökte tränga igenom, men dimman vann och luftfuktigheten var extremt hög. Denna lektion ägnades åt tölt och galopp på rundbanan. Matte som är van vid att galoppera med stora hästar gjorde fel och ridläraren ropade: "Släpp innertygeln Margareta! Släpp innertygeln!" Vilket för Matte kändes fullstänidgt galet. Van som hon var vid att i galopp ha bra kontakt med hästens mun. Men i traven gick det bättre. "Bra Margareta! Bra!" Matte börjar så smått vänja sig vid att vara omdöpt! :-)

Snickarna hade under Mattes frånvaro varit och hämtat en gigantisk limträbalk som skall utgöra nockstock i rummet och den kommer att vara synlig i rummet som skall vara öppet upp i nock. Hundarna och Matte tog en promenad och de fick sedan vara ute på tomten ett tag, men valde själva att gå upp och sätta sig på trappen. De ville in i brasvärmen! Matte åxå. Det var ruggigt ute.

På kvällen tränade familjen i en kyrka på Lidingö! Utrymd på grund av mögel. Inte i den urblåsta kyrkosalen dock. Ett stort fyrkantigt rum utan gömställen, men innehållande några avlidna fåglar. Däremot fanns här diverse andra rum och utrymmen och många dörrar. Med två våningsplan gavs möjligheter till bra upplägg för sök.

Hundarna bands upp/stängdes in i litet rum och träningsgruppen bjöds på en övning då det var ett nytt och okänt område. Kompisarna på ön är bra på att hitta områden! Nu bjöd de på en liten övning som start på kvällen, innan alla kunde området. Den för kvällen utsedda gruppchefen delade upp området och fördelade de fyra hundekipagen i byggnaden. Husse och Násti sökte i övervåningen och Matte sökte i nedervåningen med Aili. Mycket snart hördes Nástis taktfasta och ihållande skall från öervåningen! Länge! Det visade sig att den "saknade" kvinnan hittats av Násti bakom en låst dörr. Snyggt jobbat! De två hundförarna lyckades via ett intilliggande rum till slut se var hon befann sig och för att sedan ta sig in till henne och de fick så småningom ut henne. Lockande med kyrkkaffe och möte med Gud! Damen hade förvirrad"försvunnit" vid ett möte på morgonen. Nu såg hon ljuset!!!! Makens pannlampa....

Rollspelet är väsentligt när man kör en övning med omhändertagande! Vi har så himla kul när vi tränar! Vilket hundarna naturligtvis märker! En mycket positiv stämning med andra ord.

Kvällens upplägg var sedan tre figuranter gömda i tre olika områden i byggnaden. Modji fick börja och Matte hade facit med som första ekipage. Övriga hundar fick samma upplägg med samma legor. I en korrdor som slutade i ett större rum med fläktrum och liknande fick Modji söka i koppel. Hon hittade snabbt figuranten i mörkret bakom en ventilationstrumma. Nästa område fick Modji söka av ensam och bestod av flera rum innanför varandra. Även den uppgiften löste hon fint med markering längst in. Då först fick Matte gå in till sin hund och hämta ut henne. Sist fick Modji söka av hela övervåningen på egen tass. Matte fick stanna i trappen. Några utrymmen var mörka. Modji fick vittringen på lite olika håll och fick jobba ett tag på att hitta vittringskällan längst bort i huset bakom en toalettdörr ställd aningen på glänt. Man hörde tveksamma skall som övergick i taktfast markering. Fint jobbat!

Aili fick samma upplägg och skötte sig fint! Sitt första riktiga mörkersök fick hon göra i koppel och hon skallmarkerade mycket bra! Härligt! Aili slapp dock söka av de två stora "avspärrade" områdena ensam. Matte gick med in i områdena för att backa Aili och för att stävja okynnesskällande på minsta aning av en vittring. Hon skall lära sig att skallet endast får användas vid vittringskällan som markering av funnen person!

Násti fick avslutningsvis också söka enligt detta upplägg och hon skötte sig mycket bra med fina markeringar. Lite sorgligt var det dock att se att hon hade det svårare i mörkret och med de mycket hala golven.

Men vad gäller viljan och arbetslusten är det inga som helst tecken som visar på åldrande. Pigg och glad och älskar att jobba!

Tack alla för en kul och givande träningskväll avlsutad med trevlig samvaro på MAX!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)