Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI TOG REVANSCH

2021-02-25

Onsdag.

Kvällens träning ägde rum på samma plats som alla andra träningskvällar denna vinter, när gruppen bara träffas utomhus och då blir det aningen begränsat var man kan vara med bevarad säkerhet för både hundar och förare. Mörkersök är i sig inget problem, men problematiskt där det finns risker i miljön med armeringsjärn och annat som sticker upp och fallrisker. Är det skarpt läge koppelsöker man av säkerhetsskäl. På träning vill man oftast köra frisök, så att hundarna fritt kan jobba med vindarna och vittringarna. Den stora, inhägnade och devis upplysta industritomten är idealisk för detta.

För tre veckor sedan fick Aili ett hart när identiskt sök med det hon fick på träningen denna vecka. Då skrev Matte rubriken "Aili hängde löst..." dagen efter. Aili hade varit minst sagt splittrad under det söket och Matte kom nog på varför. Nu tog Aili revansch och visade Matte sitt rätta jag. 

Tränade denna kväll gjorde två Lapska tikar, tre Lapska hanar, en Jaktlabbevalp och en Jack Russelkille. Aili fick gå sist av alla, när sökområdet var väl genomsökt och det fanns vittring överallt. Hon fick bara en utlagd figurant och det var i en manskapsbod med en mycket vältätad dörr. En svår lega vad det verkade. Aili skickades ut på frisök och gick in i den första förrådsbyggnaden och meddelade rätt omgående att det var tomt på folk. Hon jobbade ut i högt tempo över de stora ytorna i gott samspel med Matte, som styrde Aili på håll genom att själv röra sig i riktning mot de objekt/områden som Matte ville ha avsökta. Aili försvann bakom diverse föremål långt borta, men hade full koll på hur Matte rörde sig hela tiden. Nästa förrådsbyggnad sökte Aili av oombedd, då här fanns vittring från tidigare ekipage och Aili jobbade under tystnad hela tiden. Två förrådstält avsöktes och mycket mark med föremål staplade däromkring söktes av i den friska vinden. Farten var hög och Aili hade nosen högt medan hon jobbade, sökande vittring i vinden. Aili jobbade sig mycket effektivt igenom det stora området och Matte behövde själv bara gå en bråkdel av sträckan jämförelsevis.

Nu visste Matte var den enda figuranten var gömd och gick alltså själv på ett sådant sätt att Aili skulle komma fram till boden samtidigt med Matte. Genom att bromsa upp själv fick Matte Aili att intressera sig lite mer för just den boden, ensamt placerad vid sidan av ett flertal andra liknande bodar. Man behöver inget säga till hunden eller peka och gestikulera. Med ett gott samarbete räcker det med kroppsspråk. Matte dröjde på stegen och Aili slog en lov kring den bod som skulle avsökas. Matte läste vinden och stannade upp ett stycke bortom boddörren, i linje med fronten i vindens riktning. Vinden borde kunna förmedla vittring från den lilla runda öppning ovanför handtaget där låset suttit. Om Aili läste Matte och intog samma position. Aili läste rätt och kom rakt i vittringsstråket i vinden och gjorde därefter ett punktsök av dörren. Hon började nertill där många tidigare under kvällen klivit in och gömt sig och släppt ut funna figuranter för andra hundar. Där fanns givetvis mycket vittring från både hundar och förare! Aili förstod. Hon läste omgivningen och reste sig på bakbenen för att kunna nosa av handtaget, där många satt vittringsspår och då fick hon vittringen från figuranten genom låshålet och skallmarkerade fint och belönades. Uppgiften löstes genom ett bra samarbete och tydliga signaler. Aili skötte sig med den äran och Matte var mycket nöjd med hennes strukturerade frisök.

Har man en självständig hund med anlag för att valla är det bekvämt att köra sök. Hunden kan jobba ut ensam och avvekra stora ytor, medan föraren håller ordning på vad som är avsökt och oavsökt. Idelaliskt för en Lapsk Vallhund att jobba med i avsaknad av djur att valla, är att valla in en skock figuranter över en stor yta! Berikning! Har man en lättskallad hund, en typisk Lapsk Vallhund, passar det dem fint att få beröm för bra skällande när de hittar en figurant/försvunnen människa!

Har man en lättskallad Aili måste hon tränas på att inte glappa på gammal vittring i byggnader. När den taggade hunden kommer in i någon form av mer slutet utrymme, där människor nyligen vistats och figuranter har varit gömda, är det mycket lätt hänt att hunden går i skall på all vittring som finns lagrad där inne. Man måste träna från början på att lära hunden skillnad på färsk och gammal vittring och när man skall markera och inte. Kör tomsök tidigt! Vet man att området är tomt kan man korrigera hunden. Skallmarkerar den vid en dörr, ett skåp till exempel, så öppnar man bara och visar att det är tomt. Gammal vittring kanske, men ingen människa att markera finns kvar. Man gör ingen stor grej av det. Visar bara att det var fel att skälla just där just då. Tomt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)