Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FOKUS LAGTÄVLINGEN

2020-10-01

Onsdag.

Matte gömde två små kongflisor utomhus och de fick ligga till sig i en timme. En var utkastad i gräs där ingen gått och en var instoppad bland några lastpallar. Modji släpptes på uppletande från en annan sida än där Matte gått och fyndade direkt den pyttelilla flisan i gräset och gick sedan raka vägen till lastpallarna och markerade. Så var det jobbet klart. Det tog bara några sekunder. Aili sög lite på karamellen och tog ett varv runt lastpallarna, men löste uppgiften mycket snabbt även hon. Det såg fint ut.

På kvällen tränade Lag Gátchis och en av medlemmarna i Lag Lap-Lab sök på stora ytor i en bergtäkt. Hundarna i Gáchis fick söka kopplat två och två, Modji och Rocky samt Aili och Lime. Tre Lapska och en Jack Russel. Figuranten var gömd långt borta, på andra sidan en mycket stor grusplan, bakom en stor vägmaskin. Hundarna fördes i koppel/lina längs med kanten, där vinden pressade vittring uppåt och de jobbade i par bredvid varandra med lite avstånd. På så vis kom Aili och Lime att passera mellan maskinen och bergkanten och fick ingen vittring från figuranten förrän de passerat ett stycke. Vinden slog och gick lite åt olika håll.  Modji  fick initialt vittring på mycket stort avstånd, men fick fortsätta runt kanten i par med Rocky i stället för att släppas loss tidigt i söket. 

Ailis son Sumo fick söka ensam med en störningshund, i form av sin mammas morbror Lime. En vuxen hanhund fanns i ettåriga Sumos närhet när han sökte. En mycket bra störning för en ung hanhund i puberteten. Matte hade gömt sig bakom välten och hade nätt upp hunnit slå sig ner på de vassa stenarna på marken innan Sumo kom som en raket runt den stora maskinen. Matte var hittad! Sumo hade fått vittringen kort efter det att han satts i arbete och  då släpptes han lös direkt. Sumo fick sedan vänta en stund bakom maskinen med sin förare, så att han inte såg när Matte älgade iväg så fort hon kunde och gömde om sig, precis i slutet av sökområdet. I och med att Sumo fyndade så snabbt så var hans sök över lite för fort och vägen tillbaka skulle ju ändå avverkas. Då passade det fint att Matte råkade försvinna en gång till innan hon kom bort till bilarna.

Ett bra sätt att få till ett sök för bara två  personer som tränar tillsammans, med flera figuranter i en , är just att man lägger om sig. Man lägger upp söket så att en kör hund med ett upplägg där en figurant fyndas rätt snart i sökområdet. Sedan tar man undan hunden så att den inte ser när figuranten gömmer sig på nytt, helst gående på ett sådant sätt att hunden inte tar flyktspåret. Husse och Matte kan ensamma ge de två Lapskdamerna åtskilliga figuranter att hitta genom att mata på och gömma om sig, när inga träningskompisar finns till hands.

Nu fick Sumo lie svårare vittringsförhållanden för att lokalisera Matte. Som klättrat upp på en grävmaskin och gömt sig och därifrån for vittringen uppför slänten intill. Lime fördes i koppel i närheten av Sumo och det blev helt klart en störning för grabbhalvan att ha en vuxen hanhund så nära inpå, när han skulle lösa uppgiften. Alla inblandade skötte sig mycket fint och till slut kunde Sumo spika vittringskällan där uppe på grävaren. Matte hade god utsikt där uppifrån och kunde studera Sumos sök. Snyggt jobbat!

Avslutningsvis gömde Matte en liten kongflisa i skymningen och den syntes knappt där uppe på grävmaskinens larvfot. Händelsevis råkade det finnas en kissfläck i gruset rakt nedanför, vilket Sumo noterade och spädde på med några droppar innan han markerade fyndet. Lime gjorde detsamma. Modji blev splittrad men fyndade och markerade med viss fördröjning. Rocky pinkade även han, men lite vid sidan av och fyndade sedan. Aili gick ut sist och nu hade det mörknat ännu mer. Hon hade alla hanhundarnas doftmarkeringar rakt nedanför gömstället för den lilla centimeterlånga röda gummiflisan. Som Matte inte längre kunde se. Splittrad är bara förnamnet....  Men Aili löste uppgiften icke förty, om än med rejäl fördröjning. 

Tack för bra träning! Nästa gång träningsgruppen ses blir i trakterna av Nora om en vecka.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)