Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TILLBAKA TILL TORPET! Foto

2019-09-03

Måndag.

Med ett hus och en tomt/trädgård har man alltid sysselsättning. Vilket är självvalt och man håller igång både kropp och knopp. Att ha en trädgård ger möjlighet till ett skapande på olika sätt och Matte gillar att skapa något. Samt att vara fysiskt aktiv. Vilket passar hundarna i flocken fint, då de får möjlighet att dagligen vistas ute fria med staket runt tomten. Dock aldrig ensamma! På grund av stöldrisken! Samt för att förhindra att de tar vaktandet av reviret på för stort allvar och skäller ut allt som rör sig på andra sidan staketet!

Med två hus och två tomter/trädgårdar har man dubbelt upp av det roliga! Med valpar i huset har det dock varit ett långt uppehåll för Matte och Aili sedan det senaste besöket vid familjens lilla, icke vinterbonade, stuga med stor inhägnad skogstomt en dryg halvtimme bort i utkanten av skärgårdsbyn Vettershaga. En gammal stuga kallad Torpet och köpt för hundarnas skull. En stor hundgård med en stor hundkoja typ. Även om stugan är fint inredd för att kunna bo i med ett riktigt kök, fullt utrustat och sovrum och vardagsrum och en liten järnkamin. Man kan alltså vara här dagtid även på vintern. På tomten finns inga restriktioner för hundarna och de får röra sig fritt vid vistelserna här. Dörrarna till hus, gäststuga och snickarbod står uppställda och de får själva hålla reda på var deras människor befinner sig. 

Husse har tittat till stugan tillsammans med Modji, för att hon skulle få lite egentid under valptiden hemma. Men för Aili och Matte var det på måndagen första besöket sedan en tid före Midsommar. Som vanligt rusade Modji och Aili iväg upp i sin egen skog och kollade gränsen mot skogen och hygget som omger tomten på två sidor. Längst upp i hörnet mot nordost finns två jätteflyttblock och här hoppar de gärna upp och spanar ut över hygget och månne kommer det vittringar från havet en halv kilometer bort? Vittringar från Åland, dit de snart skall fara för att få träna i ruiner!

Husse tog fram gräsklipparen och klippte gårdstunet och Matte tog eltrimmern och rensade kring uppfarten till grinden. Vad Modji och Aili gjorde vet bara de själva. Men troligt är att de försvann upp i backen och tog för sig av de blåbär som inte skrumpnat. Nu är lingonen som finast, men dem är de inte särskilt intresserade av. Matte fortsatte sitt trädgårdsjobbande med att klippa ner och forma ett litet äppelträd, som fått växa fritt för att ta sig under några år. Matte klättrade på trappstegen och sträckte sig med den ärvda gamla busksaxen och klarade sig från att ramla i backen. Det såg för stunden rätt bra ut. Förhoppningen är att den bedömningen gäller även om ett år.

Flocken samlades för fika på lillstugeverandan. När Husse och Matte pausat dök hundarna upp från ingenstans och gjorde dem sällskap. Fröknäckekexen smulade och de städade mer än gärna av "golvet" efter avslutad fikapaus!

Mer sysselsättning på tomten väntade och flocken splittrades åt olika håll. Husse pysslade lite med hydropressen som nog behöver luftas för bättre vattentryck och Matte städade undan allt äppelträdsklippet. Modji och Aili verkade nöjda med sin vistelse och slog sig nu till ro på gårdstunet med full koll över sin flock och omgivningen. En grannhund skällde ett stycke bort och en granne pysslade med sitt.

Det började suga i magarna och hemåt gick färden. Med stopp i skärgårdssamhället Bergshamra för en pizza för ovanlighetens skull. Men på så vis eliminerade Matte momentet matlagning vid hemkomsten och därstädes väntande sysslor kunde tas itu med. Husse fortsatte rensa den igenvuxna bäcken och Matte donade med tvätt och vattning. Modji och Aili fick ytterligare några timmars utevistelse innan skymningen föll och flocken gjorde kväll i stugan.

Foto från i våras. Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 3

2019-09-03 16:09:02 - Eva

Ni har det då fint och vad duktiga ni är. Glöm inte att njuta också. Tasskramar från N’asste med flock(heart)

2019-09-03 20:28:25 - Marianne

Ingen fara! Vi njuter verkligen av att vara här! Bara att se hundarna så fria och levande hundliv utan vår inblandning är fantastiskt! Även om det ju finns ett staket. Ett måbraställe för både hundar och människor!

2019-09-03 21:55:50 - Eva

Det låter bra (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)