Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTE TESTADE EN ANNAN VARIANT

2017-05-24

Tisdag.

Helt nöjd med resultatet av introduktionen av en doft i pizzakartongen var Matte inte. Som tränat vidare lite då och då och lagt doft i en av fem pizzakartonger modell mindre, enligt instruktionerna. Alla de tre Lapska gjorde rätt bra ifrån sig, men det kändes inte helt bra ändå. Något saknades och Matte började fundera.

När man tränar in sök så börjar man med en figurant och inte med flera, för att inte förvirra hunden och för att optimera ett lyckat resultat. När hunden skall lära sig välja rätt pinne, den med förarens doft ur en hög med flera pinnar, så börjar man med ett urval på två, när hunden vet att hämta en pinne med förarens doft. Så Matte tänkte att det borde bli tydligare för de tre Lapska vad Matte ville att de skulle göra, om doften fanns i en kartong och endast ytterligare en kartong fick "vara med och leka". I stället för ett urval på ytterligare fyra "doftfria" kartonger att välja mellan. Som en enklare start med större chans för hunden att välja rätt och belönas.

Sagt och gjort. Doften applicerades i den härför avsedda "doftkartongen" och en doftfri kartong lades ett stycke ifrån den "smittade" kartongen. Aili var först ut och efter att ha presenterats en smeller med godisutdelning intill doften presenterades uppgiften för Aili. Som nu mycket snabbare hamnade rätt och fick mycket social belöning. Jätteglad Matte kvittrade som en kanariefågel, som under tiden kunde plocka upp en liten godisbit ur fickan. Ingen klicker och inget godis i handen, då det inte fungerat så bra.

Så körde Matte på i fem minuter med kartongerna inbördes placerades olika. Nära och långt ifrån varandra, på rad, i bredd och i vinkel. Omväxlande och tydlig träning som föreföll passa Aili bättre än fem kartonger på rad. Samma lika hela tiden, en rad med fem kartonger bortsett från att godiskartongen hade olika placering från gång till gång.

Modji fick testa samma upplägg och det föll mycket väl ut. När det var Nástis tur visste hon inte till sig och nästan skrek av iver att få börja jobba. Av de tre Lapska var det Násti som med sina fjorton års livserfarenhet lyckades snabbast och säkrast med uppgiften. Godisfreaket nummer ett gör vad som helst för en godbit och förklarar man bara tydligt trillar polletten ner, även hos en till åren kommen hund uppenbarligen.

Så nu planerar Matte att fortsätta så här så länge, för att se hur det faller ut. Det kändes som ett mer varierande sätt att träna en hund som lätt tröttnar på enahanda träning. Som blir taggad av variation i träningen och med kartongerna ställda lite olika från försök till fösök blev det onekligen mer varierande, än fem kartonger på rad hela tiden. Man måste ju våga prova och blir det fel så får man rätta till.

Husse klippte gräsmattan under tiden och efter träningspasset njöt hundarna av det nyklippta gräset och rullade sig vällustigt alla tre. Násti skrotade runt på tomten och de två yngre drog igång en jaktlek i den behagliga temperaturen på sexton grader.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)