Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PASSADE PÅ

2016-01-13

tisdagen passade Matte på och tog en långpromenad med hundarna. Mer snö var att vänta till kvällen.

Det var ett tag sedan det blev någon långpromenad traskad för Matte. När Husse varit julledig har han passat på att skogspromenera med hundarna och Matte har haft fullt med andra saker att lägga tid på. Nu iklädde sig Matte sina Icebugs för säkert gående på den plogade blötsnön som frusit och gav en knagglig och delvis halkig yta att gå på. Vägarna låg lugna och inte någonstans syntes vare sig folk eller fä. Inte att undra på att tjuvarna hittat ett nytt område att jobba i. Matte var mycket tacksam över att slippa trängas med fortkörande bilförare på en vägbana som inbjöd till att gå mitt i vägen. Där marken var planast. Det var ett tag sedan hundarna patrullerade denna vägsträcka och kissmarkeringarna var många! Löp på gång har Matte tänkt länge nu. Ailis kullsyrra är redan klar med sitt. Men herrbesöket i helgen indikerade inte alls att något intressant var på gång. Många stopp blev det i alla fall under promenadens första halva. Sedan ville Matte få upp farten för motionen och kopplen stramades upp som signal för full fart framåt. Så gott det nu gick att hålla någon högre fart. Fort nog gick det i alla fall och efter en timme var Lpaksflocken tillbaka hemma. 

Hundarna fick vara ute på tomten när Matte sopade rent från snö kring ytterdörren och fick fram lite vatten i bäcken till fåglarna. Så småningom måste Matte söka sig in för att vila kroppen en stund och fylla på vätska, samt hålla värmen i stugan genom att elda lite.

Snart var dock Matte och hundarna ute i snön igen. Aili var kampglad till tusen och Matte fick verkligen träna upp styrkan i vänsterhanden och armen! Aili morrade, slet och drog i den gamla strumpan och Matte lyckades med viss möda lyfta hela Aili ett stycke från marken. Aili börjar förstå sambandet mellan att bära tillbaka en kastad strumpa för att kunna fortsätta leken med Matte. Apportkommandot börjar fungera. Att stå och skälla på en kastad leksak leder bara till att Matte lämnar lekplatsen.

Det snöade och Modji och Násti valde att sitta på översta trappsteget som publik. Så snart Matte närmade sig ytterdörren vände de om och visade att de ville in. Men Matte var seg och höll sig och hundarna ute ända till skymningen föll och Husse kom från jobbet. Sex minusgrader och ingen blåst kändes behagligt varmt i jämförelse med temperaturer kring tio till femton minusgrader som för några dagar sedan.

Onsdag morgon.

Det hade snöat drygt tio centimeter fluffig snö under natten. Hela förmiddagen har snön vräkt ner! Snötäcket bara växer och växer... Det har börjat blåsa. Nysnötäcket är nu tjugo centimeter och öppnar man dörren blåser det genast in snö. Kvar låg gammal blöt snö som frusit så det totala snötäcket är ytterligare lite tjockare. Modji och Aili rusade runt i snöfnatt ett tag på "gräsmattan" men Modji drog sig rätt snart upp till Násti som väntade på verandan efter att uträttat vad hon skulle. Aili dröjde kvar ute en stund till, men när Matte inte kunde se henne någonstans blev Aili inkallad. Var hon var och vad hon gjorde vet inte Matte, huvudsaken var att hon kom in när hon blev ombedd. 

Matte kurar i brasvärmen och tänker att det slutar väl snöa och blåsa så småningom, någongång....   Någon långpromenad lockar inte, men en kortare variant blir det i eftermiddag.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)