Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GÅ MED ÖGONEN

2023-03-15

Måndag - tisdag.

Den myckna snön nyligen har krympt ihop väsentligt med hjälp av vädrets makter. Som samtidigt fixat ett väldigt halt väglag. Utöver tö och plusgrader kom det regn som frös till natten. Sedan kom det lite mer regn och sedan blötsnö. Som frös. Iområdet efterlyste man plogning och sandning. Svaret blev att plogning av snömodd var på gång men någon sandning var inte aktuell förrän det åter var minusgrader. Nu på onsdagmorgonen är det många minusgrader och fusen våt snö/isgata som inte sandades i går kväll som utlovats. Efter plogningen tidigare på kvällen.

Icke förty har Matte lyckats ta långa och raska promenader med hundarna de senaste dagarna. Tack vare de hakförsedda snökedjorna som dragits över kängorna. Vanliga spikskor, Icebug, har inte varit effektiva nog när isen täckts av en porös yta. På måndagens tidiga promenad blev det många möten med andra promenerare. Ensamma, med hund eller med barnvagn. Mitt på dagen skulle blötsnö dra in med hårda vindar. Upp till en decimeter snö väntades. Det gällde att passa på att gå.

tisdagens promenad var Matte tämligen ensam på vägarna. Spår av slirande bilar syntes. De hade hamnat på tvärs i korsningar. Matte tog sikte på säkra fläckar där de kraftiga broddarna skulle kunna få fäste. Med blicken stadigt riktad neråt tog sig Matte fram längs vägarna i förvånansvärt god fart! Växlande från en sida till sida där inga bilar kört till snön som blivit till is. Några sällsynta barmarksfläckar i en smal linje i mitten längs en kort sträcka lät Matte höja blicken. Annars var det stenkoll på underlaget som gällde under den knappt timslånga promenaden.

Vid hemkomsten noterades att allmänna varningar för att gå på vägarna utfärdats av andra i området. Matte hade nog haft tur som lyckats hålla sig på fötterna när både Aili och Dima halkade till, inte omkull, flera gånger. Men Matte gick med ögonen! Varje steg var genomtänkt. Kontrollerat. Det kändes trots allt väldigt skönt att kunna gå i rask takt med hundarna, tack vare de kraftiga superbroddarna gjorda för isgående. En varm tanke sändes till sönerna som skänkte sin mor dessa fantastiska broddar för några år sedan!

I övrigt har Matte flyttat snö. Stora högar har bit för bit skottats bort. Ändå är det stora vattensamlingar här och där kring stugan och en smärre sjö har bildats vid carporten när marken är frusen och smältvattnet inte kan rinna undan. Husse måste ännu en tid ta det lugnt efter starroperationen. Mattes axlar börjar kännas slitna och måtte det inte komma mer snö nu.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)