Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LÅNGTUR TILL HÄST

2021-05-29

Fredag.

Dagen då Mattes julklapp från son med fästmö äntligen skulle bli verklighet. En heldagstur till häst. Ett tidigare datum var bokat men ombokades på grund av busväder.

Matte lämnade flocken mycket tidigt och for iväg till en mötesplats där Mattes bil kunde stå ostraffad en hel dag. Där hämtades Matte för en två timmar lång bilresa söderut. Vid ankomst till stallet, som i viss mån är unikt när man hyr ut hästar för enskilda turer, var det ryktning av leriga häster som inledde denna hästdag. Tre hästar presenterades och den trehövdade lilla gruppen fick fördela dem inbördes. Islandshästen Floki, sex år ung, fick bli Mattes häst denna hästdag. Han presenterades som klok, trygg och alllmänt sympatisk och alla hästar kunde förväntas vara pigga till en början efter en dag inne under skyfallen, som präglat vädret även här de senaste dagarna. Mycket färskt grönt lockade och hästarna blev lyckliga när de fick komma ut! Vårkänslor rådde allmänt i stallet! Men äta under ridning får man inte! Bara vid fikapausen! Hästarna sadlades och tränsades och fika packades i sadelväskor och ryggsäck. Grimma och grimskaft hade hästarna på från början under tränsen. Karta medskickades och man fick ange vilken rutt man kände för denna dag. Då omgivningen var känd sedan tidigare turer av sonen och fästmön kände sig Matte trygg.

Stallet lämnades och iväg bar det. Som ett mirakel hade solen den goda smaken att ta över gråvädret och solen lyste hela dagen och det blev helt plötsligt försommar! Koltrasten sjöng och hovarna klapprade på grusvägen. Hönsen sprang runt i hästhagen närmast stallbacken och katten gick runt mitt iblan alla. Hästar kom och gick och Matte var LYCKLIG!

Ridturen gick på småvägar i en lantlig idyll och i skogar av olika karaktär. Fikapaus fick det bli på ett högt belägt hygge där vinden fläktade och hästarna slapp mängder med yrvakna insekter. Hästarna bands upp och fick mumsa på lite björksly. 

Tillbaka till stallet anlände trion efter drygt fyra timmar och hästarna togs om hand och släpptes sedan ut i en stor hage där de kunde rulla sig njutningsfullt. efter många timmar med börda på ryggen.

Hemåt bar det sedan med ett glasstopp längs vägen och välbehövlig vätskepåfyllning, efter en dag varmare än på mycket länge.

Detta gör Matte mer än gärna om!

Klicka för större bilder.

Antal kommentarer: 2

2021-05-29 21:17:11 - Anne-Lise Kofoed, Annelisekofoed57@gmail.com

Sikke en skøn julegave. Glædelig jul ;)

2021-06-01 11:32:55 - Ylva

Visst är det underbart! Jag förstår verkligen lyckokänslan(inlove). Jag älskar islandshästar och saknar det ibland.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)