Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÅRLIG PROMENAD

2015-03-10

Även måndagen blev en dag med vårkänsla, trots att det var ganska blåsigt. Matte hann byta ytterkläder tre gånger under dagen! Som inleddes med den vindtäta vinterjackan och en långpromenad i området med hundarna. Grusvägen har börjat torka upp och är inte lika svampig i konsistensen, men fortsatt slaskig. Det var bilfritt och lugnt på vägarna och inte heller i övrigt stötte Matte och hundarna på någon mer än en polsk byggjobbare, som intagit ett hus som var till försäljning under mycket lång tid och där priset sänktes kraftigt vartefter. Halva det stora huset är ett svartbygge....  Undran är stor över hur kommunen hanterat detta ännu icke preskriberade ärende. Nu bär en byggkille ut valda delar av huset.

Hemma på tomten väntade vårarbeten och nu hade temperaturen stigti en aning. Här var det aningen mer vindskyddat och Matte drog på sig vårjackan och trädgårdshandskarna. När granarna fälldes gick tre grenar rakt ner i backen som spjut och en av dem i den runda rabatten mitt på gräsmattan. Nu hade isen smält så att i varje fall pinnen rakt upp i rabatten kunde avlägsnas. De två som står rakt upp ur gräsmattan sitter som berget! Rabatten rensades från sågspån och kvistar som varit fastfrusna och Matte vårstädade den runda rabatten /"rondellen" även i övrigt och små knoppar blev synliga under fjolårsväxtligheten. Hundarna höll koll på Matte och hade intagit favoritplatsen på infiltrationskullen, där det är väldränerat och fint. Nu skuggar inga granar och vårsolen flödade över Lapsktrion!

Matte jobbade på och blev tvungen att byta vårjackan mot en tjock tröja när temperaturen stigit till åtta grader. En fikapaus fick det även bli på bänken vid vedboden och här gjorde hundarna gärna Matte sällskap. Deras uppmärksamhet riktades snart mot andra sidan av vägen där Cocckermatte hyr ut sitt hus. En för Lapskflocken helt okänd besökshund dök upp på tomten och det krävde kommentarer tyckte de alla tre. När den okända hunden med sällskap så dök upp på vägen utanför staketet och hunden dessutom var på väg rakt fram till Lapskflocken, måste Matte ingripa för att få tyst på de upprörda hundarna. På den tomten skall det finnas Cockrar! Inte en stor och svart okänd hund! De Lapska hade åsikter om detta. Så småningom kom sällskapet tillbaka och den svarta hunden dök oväntat upp bakom garagetälten. Fart blev det på en totalöverraskad Lapsktrio ännu en gång. Matte med godis i fickan fick stopp på skällandet och de Lapska lämnade staketet och lät den passerande hunden återvända dit där den kom ifrån. Men nu hade de fått något nytt att hålla koll på!

Matte jobbade vidare i nästa rabatt och Lapskflocken fick se besökshunden fara iväg med bil, varpå vakttjänsten upphörde och de återgick till att gnaga på gamla ben som dykt upp när isen nu smält undan på gräsmattan. 

Efter att ha varit ute och rört på sig sedan halv tio började Mattes kropp längta efter vila och klockan fem satt tre hundar framför ytterdörren och påpekade att nu ville de gå in! Solen hade försvunnit bakom skogen och temperaturen sjönk. Matte lyssnade gärna på hundarna och avslutade trädgårdsjobbandet. Husse hade nyligen kommit hem och fortsatte med vedklyvandet så länge det var ljust. Dagarna blir påtagligt längre för varje vecka!

Efter hela dagar utomhus går hundarna numera och knyter sig direkt efter middagen. Aili är tröttast och hon är den som inte ligger stilla några längre stunder och njuter i solen. Násti och Modji är påtagliga soldyrkare den här tiden! Men trötta av utomhuslivet blir även de. Matte somnar ifrån det hon vill se på TV. Trött i både kropp och knopp. Våren är härlig! Åtta grader är precis lagom för att kunna jobba i solen. Hundarna njuter av lagom mycket värme. Inte längtar Matte till varmare breddgrader, på Svalbard var det sju grader i juli och med tio grader en dag var det varmt! Men man tycker ju så olika. Sonen rapporterar från ett varmt och fuktigt Miami och dit längtar Matte inte.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)