Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KAN VI...

2020-10-16

Torsdag.

Att skriva om Modjis och Ailis tillvaro med träning av lite av varje och vanlig vardag kanske någon upplever som skryt. Det har blivit mycket kring trickträning med filmer och lagtävling den senaste tiden. Intentionen med detta "skrytande" är dock att inspirera andra att göra saker med sina Lapska Vallhundar och andra hundar. Enligt: kan två sjuttioplussare (en ryggopererad och en med två höftproteser) med en tolvårig hund (inom kort) och en sjuåring så kan andra. Förvisso pensionärer med "all tid i världen"! Men definitivt inte all ork i världen längre. Tyvärr.

Det viktiga är inte VAD man gör med sin hund! Bara man gör NÅGOT! Mer än att rasta den och motionera den. Hundar behöver få interagera med sin människor! De behöver få ha roligt med sina människor! De behöver få lära sig nya saker! De behöver få tänka och lösa problem! De behöver få bli mentalt trötta! Inte bara fysiskt trötta. 

Att uppleva Modjis och Ailis förväntan när de fått frågan om de "vill leka" och att se nyfikenheten lysa i ögonen när klickern kommit fram, har varit en sann glädje! Inte minst det senaste halvåret med stora inskränkningar i vardagen på grund av pandemin. Att få uppleva Modjis tilltagande entusiasm inför varje ny övning och nytt trick hon fått lära sig, har gjort Matte varm om hjärtat! Dessförinnan hade Matte glädjen att få uppleva Modjis mamma Násti, som  tretton år gammal lärde sig leta efter doften eukalyptus och markera den! Násti gick in för detta med så stor entusiasm att det var lite svårt att få henne att förstå att hon inte skulle apportera in dofkällorna. Nástis mamma Gázzi fick i sin tur lära sig rallylydnad vid samma ålder och gick in för detta med stor entusiasm. Gamla hundar kan absolut lära sig nya saker och det håller dem unga i sinnet! Både Gázzi och Násti var aktiva med räddningssök fram till sitt sista dygn i livet. Knoppen orkade mycket mer än kroppen, när det blev dags att ta farväl.

Glöm inte leka med era gamla hundar! Seniorer, oavsett antal ben, behöver hjärngympa och att få vara med och leka på lämpligt sätt. Husse och Matte gjorde sitt bästa när de lekte på lagtävlingen. Glada över att kunna vara med, men med vissa begränsningar. Samma sak gäller för alla hundar när de blir seniorer.

På bilden nedan är Násti 13 år och 3 månader. Efter flera oroliga vakennätter fick hon somna in ett dygn senare. Alla prover var fina men hon var orolig nattetid och mådde inte bra.

Násti 2003 - 2017

För att orka hålla igång har Matte sitt "utegym" i trädgården. På torsdagen kröp Matte runt och stoppade ner trettio tulpanlökar i seg grästorv och rensade kring ventilatonen i infiltrationsbädden. Samt rensade fram gamla gullvivsplantor ur myrornas ommöblering i sandjorden i infiltratonen. Nu kröp inte Matte non stopp i de fyra timmar hon höll på. Upp och ner, upp och ner måste Matte titt som tätt. Utan stöd, nyttjande egna muskler. Bra träning! Ett flertal hinkar med vatten bar Matte för att förse behövande växter med vätska inför vintern. Hela eftermiddagen jobbade Matte för sin och trädgårdens överlevnad. Husse golfade på förmiddagen och gick med hundarna i skogen på eftermiddagen.

Hundarna tränade skvallerträning mest hela tiden i det fina vädret, när många passerade Lapskreviret. Samarbete. Hundarna vaktade reviret och berättade direkt för Matte när någon kom på vägen. Matte belönade med minigodisbitar och tackade för hjälpen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)