Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LUGNET PÅ LANDET - EN CHIMÄR!

2022-05-07

Fredag.

Lapskflocken vill gärna ha blommor omkring sig på sommaren och mycket bra priser på sommarblommor var det enligt ett reklamblad på Bauhaus. Ett tips till er som också söker blomsterfägring till vettiga priser. Nej! Matte är inte sponsrad på något som helst vis för att skriva så! Matte unnar bara fler att kunna köpa åtta pelargoner för en hundring och även många andra lämpliga blomlådeblommor till mycket bra priser. Därför gav sig flocken iväg till Upplands Väsby så snart butiken öppnat. Många pelargoner kommer nu förhoppningsvis att pryda lådorna på lillstugans punschveranda. Lite av varje annat kommer att hamna i krukor och lådor på husets framsida kring uteplatserna. Till en jämförelsevis låg kostnad, vilket känns bra. Trots en biltur för att få hem ett baksäte fullt med blomsterprakt.

Sommarvärme med arton grader men med en iskall tilltagande vind gjorde att västen åkte på och den åkte av många gånger under eftermiddagen. Modji och Aili fick flytta sig med jämna mellanrum för att hitta behagliga liggplatser. Fullt solsken och väldigt varmt och plötsligt ett stort moln, skuga och isvind och svinkallt. Till slut verkade båda hundarna ledsna och sökte permanent skugga inne i stugan, där ytterdörren var uppställd.

Kanske var det inte bara vädret som fick dem att dra sig inomhus. Flyget från relativt närbelägna Arlanda använde flygvägen rakt över Lapskreviret och planen gick tätt! Mycket tätt och ibland lågt. Ambulanshelikoptrarna går ständigt rakt över taket på låg höjd, men inte dagligen. Under fredagen passerade planen ibland över stugan som vore det köbildning!  Det var påtagligt och ovanligt mycket flygtrafik rakt över stugan denna dag. Det var inte utan att pandemins lugn i luftrummet saknades. Inga plan alls vissa dagar. Används andra banor är det betydligt lugnare. 

Det var inte bara buller i luften under fredagseftermiddagen. Det var påtagligt mycket bråttomtrafik förbi Lapskreviret. En kille på en crosscykel roade sig med att köra varv efter varv efter varv efter varv efter varv efter.....  runt kvarteret och förbi Lapskreviret. Inte ljudlöst. Ibland blev nog killen yr och körde fram och tillbaka längs raksträckan utanför Lapskstaketet. Ibland rusades motorn alltunder det att föraren iakttog eventuella reaktioner från gubben som klöv ved, gumman som satte potatis eller hundarna som då och då tog en sväng runt tomten för att kolla sina människors förehavanden. Framför allt Modji som måste kissa rätt ofta.

Med all denna trafik i området undvek Matte en längre promenad med Aili. Det fick bli en kortare rastningsrunda med båda hundarna i stället. Vid hemkomsten fick de båda ett begränsat godissök med minipluttar att söka rätt på tillsammans. En provpåse med valpfoder gav dem en hel del sysselsättning och fysisk aktivitet. Modji är urmusklad som en biverkan av kortisonet och behöver röra sig fritt för att komma igång i sin egen takt. På en liten yta med mycket små minibitar av något gott att söka rätt på, blir farten inte hög om man vill vara noggrann. Det ville Modji. För Aili var det tydligen viktigare att hålla hög fart för att få alla bitarna först. Perfekt! Aili har lagt på sig en aning och behöver röra sig mer och äta mindre. Modji kan få äta lite mer för närvarande och behöver röra sig helt allmänt. Inte rusa omkring.

Medan hundarna var sysselsatta med sitt godissök nere på gräsmattan, passerades de åtskilliga gånger av killen på crosscykeln och vad han skrek åt hundarna när Matte stod på yttertrappen och tittade på har de inte berättat. Matte såg bara att han vände sig mot Modji och Aili intill staketet och hörde att han skrek något. ? Han kanske var förvirrad efter att snurrat runt med sin crossbåge i en evighet.

"Lugnet på landet" var denna fredag mycket frånvarande. En ren chimär.

Här var det betydligt lugnare för tretton år sedan, när Modji umgicks med sin mormor Gázzi framför braskaminen.

Klicka för större bild.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)