Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNÖKANON FRÅN ÖSTERSJÖN

2023-11-26

Lördag.

Snön drog in. Det var kall och lätt snö, som en kraftig vind med styrka i byarna svepte in över kusten. Stora flingor vräkte stundtals ner och fyllde snabbt på det tunna snötäcke som redan fanns på öppna ytor. Vägarna snöade igen. Under snön låg förädisk is. Många hade klagat och till slut körde en traktor förbi och strösslade lite glest med grus längs en remsa mitt på vägen. Precis innan snön började falla.

Dagen led och Matte väntade förgäves på ett uppehåll i det ymniga snöandet, för en hundpromenad. Husse var ute lite då och då och skottade undan kring bilarna och grinden. Matte tog med hundarna ut och tänkte att de skulle leka i snön. Bra idé tyckte Dima! Inte Aili. Varför Matte kopplade hundarna och gav sig iväg längs med vägkanten, där hon visste från fredagen att det var någorlunda isfritt under snön. Någon lång promenad blev det inte då Matte undvek att gå överallt där is täckte vägbanan, nu dold av flyktig snö. Det fick räcka med en sväng upp till sjön och tillbaka. Aili var inte road av att få snöblaffor i ögonen hela tiden. Båda hundarna blev allt vitare och Aili ökade farten markant så snart Matte gjorde helt om!

Klicka för större bild.


Aili hade just skakat av sig ett rejält snötäcke när bilden togs. Promenerandet filmades och där syns vädret bättre.

Vid hemkomsten sprang Aili direkt till ytterdörren och ville bli insläppt i uterummet. Där ville hon vara. Väderskyddat men med ful koll över tomtens framsida och vägen. Dima ville däremot vara ute mera och då fick han vara det. En tioåring och en tvååring har olika behov.

Husse hade förvisso skottat en hel del - men inte överallt. Det viktigaste först! Dessutom späddes snölagret konstant på. Matte övertog snöskyffeln när Husse gick in och vilade kroppen. Snön var fjäderlätt men det drev igen snabbt. Dima ville spela fotboll med Matte, men kom av sig när hårda kastvindar träffade honom med kraft. Dima såg ut som om det var högst personligt och riktat enkom mot honom! Han skällde till och hoppade undan! Vimpeln på flaggstången stor rakt ut och piskade hårt! Snön vräkte ner från alla väderstreck och vinden förde oväsen. Dima blev brydd. Vände upp och stirrade anfallaren i ansiktet! För att träffas av en ny snöbemängd kastby, som nästan slog omkull honom. Dima gav upp och vände fienden ryggen och sökte skydd bakom Matte. Som inte betraktar sig själv som bred som ladugårdsdörr, men gav icke förty visst vindskydd; Dima blev kar bakom Matte, som filmade Dimas dust med vindarna. Filmen finns på Instagram.

Matte hade ett mycket kort ärende till fastigheten närmast intill och lämnade Dima några få minuter på den egna tomten. Bra träning i att vara tyst. Dima skötte sig jättefint och han stod intill steketet och kunde se Matte hela tiden. Matte började filma honom, där han följde henne, på insidan av staketet tillbaka till grinden. Mattes gång var lätt märklig; på tvärs på lite ojämnt underlag och med mobilen hållen på rak arm filmade Matte en lite brydd Dima. Som överlycklig hälsade henne välkommen tillbaka hem med en lekinvit!

Det skall vara en hund som hälsar en välkommen hem i översvallande glädje, efter högst fem minuters separation! Matte kände sig enormt efterlängtad! Filmen ligger på Instagram även den.

Mer filmande blir det med Dima i flocken. Det går undan och han blir ofta bara ett svart streck eller en suddig svart blaffa på foton.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)