Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING - UTHÅLLIGHET I ARBETE

2022-10-10

Söndag.

Tre fjärdedelar av Lag Gott och Blandat samlades, för att passa och på och träna på stora ytor inför lagtävlingen nästa helg. Husse tävlar inte längre, men är med som chaufför och allt i allo. Nu skulle Aili få ett längre sammanhängande sök än vad som går att erbjuda på en vanlig kvällsträning när fler skall hinna köra sina sök. Dessutom faller mörkret så tidigt nu, att utomhusträningar blir allt mer begränsade.

I bergtäkten pågick inget arbete och de två Lapska Vallhundarna Aili och Kirou kunde tillsammans med Jaktlabben Vinja få möjligheten att jobba tillsammans i ett gruppsök genom större delen av bergtäkten. Stora öppna ytor med gigantiska högar av sten och grus skulle sökas igenom. En genomtänkt taktik krävdes för att så snabbt och effektivt som möjligt söka igenom hela området. Detta var ett tomsök utan någon utlagd figurant. För varje hittad figurant får hunden motivation att fortsätta arbeta, men är det skarpa uppdrag är det oftast långa sök utan fynd. Hunden får inte sluta söka bara för att den inte hittar någon vittring från någon människa. Ett normalt kvällssök på en träning sträcker sig oftast över ungefär femton minuter per hund. Vilket inte ställer några större krav på uthållighet i arbete. En renvallande hund måste kunna jobba längre än så, med fullt fokus på uppgiften!  Renvallande hundar arbetar inte sällan flera samtidigt med att flytta en renhjord. För att effektivt söka igenom ett stort område arbetar man med fördel med flera hundekipage samtidigt. Då måste man sektionera området för att kunna veta var man har sökt och var man inte har sökt. 

De tre hundekipagen gick längst bort i ena änden av området och delade där av ett första 'kvarter' för att söka igenom en bit i sänder med skymmande sten och grushögar. Av säkerhetsskäl måste förarna kunna hålla kontakt med varandra. Matte valde att rakt igenom köra med lös hund på ett kontrollerat frisök, där Aili inte fick söka där de övriga två hundarna sökte. Aili är styrbar och lyhörd och jobbar fint i par med Matte. Hennes sökkompisar fick söka ömsom i koppel/lina och i frisök. På linje söktes sedan en sektion i taget av på ena sidan av en bred väg genom området ner mot områdets slut. Sedan gjordes en helomvändning och den andra sidan söktes av på samma sätt.

Det så kallade skrotområdet i ett hörn utan berg, mot skogen, avsöktes av de tre hundarna samtidigt. De skötte sig fint alla tre  utan att ta kontakt med varandra. De två Lapska fick vittring av Husse borta vid bilarna och stack dit och skallmarkerade fint! Ingen konkurens vid godisutdelningen. Nu ingick inte Hussei söket, som öppen figurant stående vid bilen, men det kunde ju inte hundarna veta. De gjorde helt rätt.

Söket fortsatte tillbaka till där hundgruppen börjat och därefter återvände gruppen till basen vid bilarna. Området var avsökt. Hundarna släpptes inte in i bilarna för viloläge utan fick avvakta medan Matte stack iväg och gömde sig i skrotområdet. En och en fick hundarna sedan gör ett avslut med ett frisök med figurant. Aili fick en låneförare och jobbade lika bra som med Matte. Hon hade inga problem med att efter skallmarkering och belöning lämna Matte och gå till bilen där välförtjänt vila väntade.

I en dryg timme var hundarna i arbete i ett sök som i mångt och mycket påminde om ett skarpt uppdrag eller en övning på ett prov eller en tävling. Mycket tomsök! Hundarna hittar inte någon. Stora ytor utan fynd och belöning. Man avslutar med en liten uppgift med en gömd figurant som belöning för väl utfört arbete, innan hunden får gå i viloläge. En dryg timme i arbete under ett sök är ingenting! I jämförelse med hur länge en renvallande hund i arbete måste orka hålla igång! Den renvallande hunden måste absolut besitta både en stor arbetsmotor och stor uthållighet i arbete! Är det verkligen en sådan hund som den som bara vill ha en Lapsk Vallhund på grund av utseendet skall ha? När man bara vill ha en hund som ser ut som en Lapsk Vallhund men inte beter sig som en sådan....  Alltför många Lapska har beskrivits som problemhundar när de bara har varit rastypiska Lapska Vallhundar. Tyvärr.

Måtte den Lapska Vallhunden inte delas upp i arbetslinjer och andra - som så många andra raser. Många verkar efterfråga en Lapsk Vallhund som nöjer sig med att vara en renodlad sällskapshund/familjehund av robust karaktär. Träningskompisen Jaktlabben är långt ifrån en renodlad familjehund nöjd med att bara vara. Hon kräver att få vara fysiskt aktiv med olika uppgifter på agendan. Liksom hennes Lapska träningskompisar.

På en lagtävling är hundarna i arbete under fredagkvällen med mörkersök och sedan hela lördagen. Tävlingen består av olika uppgifter på olika stationer, med omkring en timmes arbetstid per station. Den ena efter den andra där lagen flyttar sig mellan de olika stationerna. Alla lagets hundar är inte alltid i arbete samtidigt, men det händer. Man försöker utnyttja det hundmaterial man har utifrån varje hunds användbarhet i olika situationer. Alla är inte alltid lika bra på allt. Någon kan vara bättre än kompisarna på frisök i olika miljöer, någon är bättre på koppelsök och någon kan hantera mörkersök lite bättre än kompisarna. Det är alltså en klar fördel för ett lag att känna varandras hundar och varandra avseende styrkor och svagheter. Träningsgruppen är väl sammansvetsad, efter väldigt många år tillsammans!

På startsidan finns ett foto på laget från förra årets lagtävling, då laget placerade sig på en andraplats av sex tävlande lag.

Foto nedan från lagtävlingen 2020, på samma plats där tävlingen går i år.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)