Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ONSDAGTRÄNING

2014-02-20

Onsdagen var inte alls lika solig som veckans två första dagar. Gråväder igen. Matte var trots allt ute rätt mycket med hundarna. både på tomten och en kortare promenad. Lite trädgårdsstädning fick det bli, medan hundarna roade sig med sitt. Lek och tuggande på lite av varje.

På kvällen for Matte och Aili iväg på valpkurs och Husse tog med sig Násti och Modji på den vanliga veckoträningen. Som åter skedde i Vargmötet,  då Matte inte fått svar vid bokning av annat område. Det är viktigt att vaktbolaget informeras i god tid.

Husse berättade att han föreslagit ett nytt träningssätt för kvällen. De unga Lapska killarna skulle få söka tillsammans med de mer rutinerade tikarna Násti och Modji. I par, samtidigt, med två figgar åt gången. Modji fick även en ställföreträdande förare. Båda familjens vuxna hundar kan sina jobb och gör jobbet oavsett vem som för tillfället är förare. 

Upplägget hade fungerat och alla hundarna skötte sig. Till en början sökte sig de orutinerade ungkillarna  till sin mer rutinerade följeslagare, men när de fick vittring jobbade var och en självständigt. Inga slagsmål uppstod vid belöning samtidigt med olika sorters godsaker. 

På valpkursen visade det sig att en deltagare hoppat av. Uttryckande ett massivt missnöje med allt. En hittills på grund av sjukdom frånvarande valpägare, var däremot frisk och anlände med sin lite blyga Hoffetjej. Planerna var upptagna och därför blev det en hel del teori och hundsnack inomhus. Vilket innebar för Aili mycket nyttig passivitetsträning.

Senare flyttades alla bord och stolar åt sidorna för riggande av en rallylydnadsbana, i superkort version. Ingen valp lät sig skrämmas av oväsendet vid ommöbleringen. Träning även detta. Många missar att allt som valparna gör när de är på valpkurs är träning på ett eller annat sätt. Situationer uppstår som aldrig skulle uppstå hemma. Temat var kontakt. Skyltarna var: Sitt, sväng vänster, sväng 270 grader höger, sväng 360 grader runt, gör helt om. Kanske inte riktigt i nämnd ordning. Något kajko blev det någonstans och man fick improvisera. Matte har endast tränat rally med Aili en gång och då i Cockermattes trädgård.

Att Aili nu skulle utföra alla skyltarna med god kontakt enligt Mattes önskemål, med alla kurskompisarna på mycket nära håll i det trånga rummet, var inget som Matte hade räknat med. Men hon gjorde det!

Aili gick tätt intill Mattes sida. Satte sig när hon skulle, svängde när och som hon skulle. Med fullt fokus på Matte. Helt ignorerande övriga valpar. Som alla ignorerade den som för tillfället gick banan. Helt tyst är det på dessa valpkursträffar. Ordning och reda och god kontakt. Matte jobbade med fingertarget och kanariefågelkvittrande röst för god kontakt. Vilket funkade. Duktig Aili! Som visade att hon gillar att samarbeta. En Modjikopia även här.

Torsdag.

"Hela världen" var åter vit. Mycket snö hade fallit under natten! Våren blev vinter igen. Matte gick ut med hundarna och skottade när Husse farit till jobbet. Hundpromenaden därefter blev kort,  då väglaget var mycket svårpromenerat och Matte hade satt på sig alltför halkiga kängor. Icebugs skulle det ha varit visade det sig vartefter. Men hundarna och Matte tillbringade i stort sett hela eftermiddagen ute på tomten. Alla tre hundarna lekte mycket med varandra, vilket är härligt att se! Snart elvaåriga Násti har mycket lekfullhet i sig, precis som hennes mamma Gázzi hade fram till slutet av sitt liv vid nästan femton års ålder. Aili leker gärna med sin mormor! I lekarna med sin mor blir det nu rätt tuffa kroppstacklingar och brottningsmatcher.

Efter middagen tog Husse med sig Násti och fortsatte sökandet efter den förssvunne person som han och Modji sökt efter vid två tidigare tillfällen nyligen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)