Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BILÅKARHUNDAR

2014-02-15

Fredag och Alla Hjärtans Dag. Matte vaknade och det stod rosor och choklad på bordet! Tack snälla Husse!

Matte hade en plan för Husse, som skulle genoföras under dagen. Han behöver en tunn fleecetröja och sådana fanns enligt annons på XXL i Arninge. Alltså tog Matte med hundarna på en biltur dit. Men åker man iväg några mil enkel resa, blir lite av varje uträttat samtidigt. Matte kom således hem med allt möjligt som faktiskt saknades i hemmet. Såsom tvättmedel och andra nödvändor. Hundarna trivs i bilen och sover gott där.

Efter shoppingturen hade Matte tänkt spendera tid utomhus med hundarna, men vädret var allt annat än trevligt, med både iskall vind och regn, så därav blev intet. Hundarna föredrog glasverandan framför trädgården. 

Ett par rastningsturer hade de trots allt fått under dagen.

Lördag.

En dag som ägnades åt familjens två små hus. Kaminen inköpt på loppis togs med till det företag som lovat installera den i torpet, för planering av arbetet. En gammal och liten gjutjärnskamin, som lätt fick plats i baksätet på bilen. "Så söt!" utbrast killen som skulle utföra jobbet. Vilket han har helt rätt i. En söt liten kamin med många år på nacken. Funktionell med kokplatta uppepå.

Hundarna var med på turen, som även denna dag innebar några fler stopp längs vägen. Bland annat köpte Matte några nya krukväxter till glasrummet. Valparna lyckades frisera några av dem lite väl hårt.... När familjen kom hem var planen att ägna sig lite åt hundarna, med promenad och annat, men då öppnade sig himlen och snöblandat regn vräkte ner i kraftiga vindbyar.

Hundarna lämnades åt sitt öde och Husse och Matte startade saneringen av köket och glasrummet/matrummet, som fungerat som valprum i åtskilliga månader. Ett jobb som väntat i ett par veckor nu,  sedan Runne flyttade hemifrån och Aili flyttade ut i resten av huset med de vuxna hundarna. Med golvvärme under klinkergolvet i glasrummet som blev valparnas "toalettrum", torkade det mesta upp snabbt. Lite väl snabbt ibland och skiten i fogarna behövde mer kraftfulla insatser....  Valpar som råkar kliva i skiten och kisset och sedan reser sig mot väggarna sätter tydliga spår. Att ha en valpkull i sitt hem kan sätta sina spår, men är sådant man får ta om man vill att valparna skall växa upp mitt i familjen med allt vad det innebär av positiv miljöträning för knytten. Nu återtar Husse och Matte dessa två utrymmen och Matte kan fixa med sina blommor och göra fint när dagarna blir allt längre för varje vecka!

Mycket bilåka blev det under både fredagen och lördagen och Husse och Matte är djupt tacksamma för att hundarna trivs så bra med bilåkandet. Det förefaller inte vara alltför ovanligt med åksjuka hundar tyvärr. Av valpkursens sex valpar har två av dem så stora problem att de vägrar gå fram till bilen när de förstår vartåt det lutar. I bilen mår de sedan mycket dåligt. Kräkningar är tydligen inte ovanligt.

Matte vet inte om åksjuka kan förebyggas, men har alltid börjat träna alla valpar stegvis tidigt, för att försiktigt vänja dem vid allt längre bilturer, innan det har varit dags för dem att flytta. Vad Matte vet har ingen av familjens 17 uppfödda valpar visat tecken på bilsjuka. Eller motvilja mot att åka bil. Peppar, peppar.....   Tur eller tidig tillvänjning? Matte vet inte.

Antal kommentarer: 3

2014-02-15 19:06:58 - Anette o två lapska

Om man låter valparna åka bil en liten tur ett par gånger i veckan från 5 veckors ålder, så skall det underlätta mycket. Jag lägger mer till på bilåkande än på koppelträning av valparna nu för tiden....

2014-02-16 21:10:31 - Saivi m flock

Åhh Ja Husse Larry är en kille man kan lita på har jag förstått;)! Tacksam för de mil jag fick åka i bilen när jag var ett knytt! Matte är överglad över att jag är den första av hennes hittills 3 Lapska som INTE är bilsjuk! Tack för det original matte och husse(flower)(flower)!
Jag stormtrivs i bilen o lägger mig alltid till ro där. Men mycket kanske också är Mor o mormors förtjänst som var med oss hela tiden så vi kände oss trygga(inlove) Kvällshälsningar från lillsyrran

2014-02-17 09:46:43 - Marianne

Bilträningen genomfördes i små steg under många veckor. Första gången fick alla knytten bara vara i bilen en liten stund när den stod stilla. Tillsammans med sin mor, mormor och matte.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)