Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DET ÄR EN SORG, foton

2021-01-11

Man blir ledsen när man hör alldeles normala Lapska tonåringar upplevas som och beskrivas som problem på olika sätt. Ägarna upplever sig ha fått problem. De är överraskade, tagna på sängen och söker hjälp på olika sätt. Förslag på åtgärder för att få tonåringen att blixtsnabbt hoppa över puberteten - eller hjälp med omplacering. För ofta. Man är inte längre intresserad av en helt normal Lapsk Vallhund. Köpt för inte mer än ett år eller två sedan. Den motsvarade inte förväntningarna.

Man blir ledsen när man hör alldeles normala Lapska tonåringar beskrivas som "extremt mycket hund" i jämförelse med Lapska Vallhundar som saknar motor, driv och arbetslust. Det var en sådan där lugn sak som aldrig någonsin skulle komma på idén att hitta på hyss eller dra iväg i skogen eller kräva mental stimulans man ville ha.

Utseendet lockade och resten ville man aldrig veta. Lapska Vallhundar är farligt söta för sitt eget bästa. "Små vargar eller små Schäfrar med ständigt valputseende". Lockande för många som inte vill veta mer. Inte vill veta att dessa hundar är gjorda för att arbeta i renskötseln. De skall fungera både mentalt och fysisk i ett tufft jobb och behöver mental stimulans för att må bra. De behöver jobb där deras självständighet kommer till sin rätt och de är inte gjorda för att bara lyda order. Eller ligga på soffan eller vid fötterna på den som hemmajobbar.

Man blir ledsen när man hör Lapska tonåringar med mycket motor ha avlivats som problemhundar!  Missuppfattade från början hos den som köpte en Lapsk, utan minsta kunskap om rasen eller hund över huvud taget. Är båda föräldrarna aktiva som renvallare kanske det är så att valpen man köpte besitter samma förmågor och behöver mer än att bara vara. Problemet är inte hunden. Det är ägaren. Som inte tar reda på fakta innan valpköpet.

Man blir ledsen när man hör om alla coronahundar som spontanköpts det senaste året som sällskap till den hemarbetande - samtidigt som man hör att semesterresor nu åter bokas in i mängd inför nästa sommar. Finns det plats på hundpensionat nu när många hunddagis går på knäna när många hemmajobbar? Konkurser har det varit. Även hästar köps som aldrig förr, när bristen på arbetskamrater resulterar i ett ökat antal husdjursköp.

Man blir ledsen när man ser priserna på hundar av vilka blandningar som helst kosta multum på Blocket. 

Man blir ledsen när man ser nyblivna och totalt okunniga hundägare behandla sina dyra inköp, utan minsta tanke på vad en hund är och hur den skall hanteras.

Man blir ledsen när man ser lösa hundar på promenad långt ifrån sina ägare, utan minsta kontroll på trafikerade vägar. En minihund kom ensam rusande runt hörnet när Matte och de två Lapska kom ångande i en powerwalk på söndagen. Mötet i den skymda korsningen kom mycket överraskande. Modji och Aili gav skall. Minihunden av Dvärgpinschertyp i Chihuahuastorlek stannade upp och fick sällskap av en kopia. Två är starkare än en och de två ensamma hundarna tog fart mot de två Lapska jättehundarna i koppel. Här vilade inga ledsamheter! Aili hade åsikter om att bli "anfallen" runt ett hörn så där. En skock människor med ännu en liten lös hund dök upp. Ingen hittade något koppel till en början. Så småningom var minihundarna uppkopplade och vid passagen av de två Lapska och Matte i dikeskanten strök man tätt inpå de kopplade Lapska, som lika gärna hade kunnat vara en av alla bilar som framförs i för förhållandena för höga farter i kurvor och runt hörn i korsningar. Eller någon annan lös hund av lite ovänligare sort än Modji och Aili. En hund med stor integritet som inte accepterar att få främmande lösa hundar i full fart rakt emot sig.

Man blir väldigt ledsen när man hör att en Lapsk Vallhund vid köpet förväntats vara en renodlad sällskapshund! Att man blir besviken när man upplever sig ha fått ett problem när man haft turen att få en Lapsk Vallhund med alla arbetsegenskaper och potential att fungera i renskötseln i behåll.

Man blir ledsen av alla valpförfrågningar där man bara söker en robust sällskapshund. När man efterfrågar en Lapsk Vallhund. En arbetande hundras.

Vart är vi på väg? Vill vi inte bevara rasen som en arbetande hundras, duglig för renskötseln även i framtiden?

Skall det vara så att man köper en Lapsk Vallhund för att den är mycket billigare än en Cockerpoo? En blandras med en rasklubb (hundar registreras) och en hemsida innehållsrikare  än mången rasklubbs för renrasiga SKK-registrerade hundars. Husse kollade hundpriser på Blocket och häpnade. En hund vill man ha. Efterfrågan är större än tillgången nu. Det smugglas hundar i mängd. Hundstölder lär öka när priserna åkt i höjden på ett skrämmande sätt. 

Matte får fler valpförfrågningar än någonsin. Många vill ha en valp och ras verkar inte alltid vara en så viktig fråga. Valpar är bristvara och man köper vad man får tag i vad det verkar. Även en vuxen hund är intressant om ingen valp finns.  Foderhund sökes. Modji och Aili är efterfrågade. Inte kul.

Att sälja valpar i nuläget är lätt. Om man ser till att man skall bli av med alla valpar och budgivning verkar nästan aktuellt för den som desperat vill ha den där valpen. En intervjuad kvinna som ville köpa renrasigt berättade att det fanns många hundra, närmare tusen intresserade av de sex nyfödda valparna. Hon var en av de lyckliga utvalda som skulle få köpa.

Mindre lätt är det att välja vilka man vill sälja till, när mängden intresserade av varje född valp är så skrämmande stor. När man vet att många vill ha husdjur i en pandemisituation, för att slippa ensamhet. Vad verkar inte alltid viktigt. Ett djur. Vad man får tag i.

Hundar paras när valpar går som smör i solsken. Pengarna lockar alltför många. Valpar säljs till den som vill köpa. Matte orkar inte titta på Blocket. Slit och slänghundar köps och sälj och köps igen. Ändrade förhållanden. Man fick jobb. Eller barn eller något annat och hunden är överflödig. Jobbig.

En sorg är det att se och läsa.

Gátchis B-kull. Gátchis Bargi Manni kallas nu Runne.

Klicka för större bilder.

Runne och Adji var kvar hemma med Aili över julen på "kollo". Det hade väldigt roligt tillsammans! 10 veckor gamla. Tyvärr förstår alla inte vad en valp på 8 veckor är i praktiken när den kommer hem. Alla friska och sunda valpar är "vilda" och Lapsk Vallhund är en urhundras med många instinkter och stor potential att klara sig i livet. De är bland annat bra på att klättra. En åttaveckorsvalp är ingen nyfödd baby. Fler än en Lapsk Valp har tyvärr upplevts som "för krävande" i sitt nya hem. Förr eller senare. 

 

 

 

 

 

Runne med lillmatte och lillhusse.

 

 

 

Antal kommentarer: 5

2021-01-11 12:03:13 - N'asstes matte

Mycket bra skrivet. Det är så tragiskt att det är på det viset. Du är bäst (heart) Marianne och tack för min busiga med glimten i ögat Lapska tonåring som älskar att arbeta, hitta på bus och sova (heart)

2021-01-11 15:56:26 - Marianne

Tack! Lapsk Vallhund passar inte alla. Men för den som vill ha en träningskompis och förstår sig på hundar kan det bli en mycket bra följeslagare och kompis.

2021-01-11 16:10:54 - N'asstes matte

Den allra bästa följeslagare.

2021-01-13 19:26:55 - Anneli med LVH

Varför inte lägga ut denna text på FB?
Liknande frågor har jag ställt i många år ....
Rädda Lapinporokoira innan det är helt kört!


2021-01-14 06:41:29 - Marianne

(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)