Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FRAMSKOTTADE, foton

2023-03-11

Fredag.

Aili och hennes sambo Dima gillar snön. Dima är en fantastiskt tålig hund med en päls som inte är helt optimal, när snön går upp till flankerna på honom. Efter en förmiddag i lugn och ro i stugan var det frisk luft och utomhusvistelse som stod på agendan. Dima är ung, stark, full av energi och han har rätt långa ben. Han studsar fram i snön i stora språng kors och tvärs över tomten! Aili är lite äldre, stark, full av energi med aningen kortare ben och kompaktare kropp. Hon är klok och sparar energi och föredrar att ta sig fram genom snön där någon annan tagit sig fram tidigare. Aili har en för snö ändamålsenlig päls, där ingenting fastnar någonstans på henne. Inte ens mellan tårna. Dima har en för snö mindre ändamålsenlig päls, där stora snöklumpar fastnade lite här och där, nu när temperaturen stigit till två plusgrader. Skillnaden mot snöns kvalitet på torsdagen var stor. Kall och torr snö vållade inte Dima några problem alls. Blötare snö fastnade nu i klumpar i de fina fanorna på hans ben, mellan tårna och inte minst i ljumskarna. Där hade den stackars kastrerade killen med ens fått en klase med väldigt många fler pungkulestora kulor än de två som veterinären berövade honom i höstas. Innan han flyttade ihop med Aili. Nu hängde här ett helt klockspel.

Då och då ägnade sig Dima åt pälsvård och ansade sig själv fri från snöklumpar. Det var dock inget som hindrade honom från att leka med Ail, som nyligen har börjat löpa synligt efter någon veckas smyglöp hemligt för Matte. Aili släpper gärna Dima nära inpå och Matte ser att hon snart kommer att vilja "leka doktor" eller "mamma pappa barn" med Dima. Matte gör sitt bästa för att få 'social kastrering' att fungera. Bara två i flocken får para och det är INTE Aili och Dima. Även om det med en kastrerad hanhund rör sig om säker sex.

Mitt på dagen tog Matte med sig hundarna på en rask långpromenad på de välplogade, men isiga och hala vägarna i området. Sopbilen hade inga problem med att ta sig fram och tunnorna tömdes som planerat. Många boende i området var framskottade ur snön och en hel del bilar passerade Matte och hundarna i påtagligt god fart. De höga plogvallarna förhindrar bilmöten längs flera sträckor och mötas får man göra där någon husägare skottat rent i sin egen infart. Matte nyttjade några välskottade infarter vid hundmöten, för att ge samtliga hundar lite avstånd vid mötena.

Efter promenaden höll sig Matte ute på tomten med hundarna ännu ett tag och nu med snöskyffeln i arbete. När Aili och Dima jagar varandra rasar snön ner där det varit fint skottat och för att slippa isgata framför stugan rensade Matte rent. Mycket snö har samlats i högar på liten yta och då bäcken inte frusit till fick den ta emot en del av snön Matte skottat ihop.

Sol, snö och lekande hundar inbjuder till fotande. Den gamla systemkameran med tungt teleobjektiv har Matte övergivit, till förmån för mobiltelefonens kamera som alltid finns med. Photoshop är ett bra komplement och Matte håller fast vid en mycket tidig version där man får göra det mesta själv. Lite mer hanverk och möjlighet att påverka och roligare än att bara köra på automatik.

Klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)