Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPSK SKALLHUND, foton

2022-02-03

Onsdag.

Kvällens träning ägde åter rum i den stora hangaren med diverse arbetsfordon och annat, som kan relateras till dessa fordon. Samt en båt på trailer och lite saker som behöver förvaras skyddat. Tränade denna kylslagna kväll gjorde Modji och Aili tillsammans med en Jaktgolden under utbildning.

Modji och Aili fick ligga kvar iklädda sina stora vintertäcken, avsedda endast för viloläge, i den uppvärmda bilen när Goldenkillen fick inleda kvällens träning. Full av energi och spring i benen behövde han få ner arbetstemperaturen och det skedde bäst genom att ge honom ett frisök utan figuranter, i ett väl avvallat område. Där föraren visste att det inte fanns någon gömd person att hitta. I det läget är det väsentligt att föraren vet att ingen är gömd, för att kunna korrigera eventuella blindmarkeringar - eller skällande under arbetet helt allmänt. Vet föraren att ingen är gömd och ingen skall markeras kan man ingripa om hunden trots allt skulle skallmarkera. Eller plocka sin markeringsrulle i tid och otid. En hund med mycket "will to please" kan markera för att göra föraren nöjd, när den inte hittar någon figurant efter en tids sökande, där det finns gammal vittring överallt.

Matte har skrivit det förut och skriver det igen. Aili är ingen enkel hund. En komplex och mångfacetterad hund, som ibland kan vara lite klurig att förstå sig på. Hon är tuff och oberörd under arbete! Samtidigt är hon förarmjuk och mycket lyhörd. En intressant hund att utbilda och träna. Aili är signalkänslig och signalsäker som sina anmödrar och läser sin förares kroppsspråk lätt och tydligt.

När det var Ailis tur att söka rätt på två figuranter gömda på för Matte okända ställen, hade en kille nyligen varit inne i lokalen och jobbat med något längs ena långsidan. Aili sattes i arbete och drogs bort mot den väggen där någon nyss vistats. Hon sökte igenom området där han befunnit sig noga och under tystnad. Gammal vittring. Hon fångade en tydligare vittring längs samma vägg, längre in i lokalen och började ringa in en maskin och ett parti med stora staplade däck. Hon började skälla. Hon berättade för Matte att en människa fanns gömd någonstans högt uppe. Aili sprang med nosen vänd uppåt. Matte stannade upp och avvaktade. Aili jobbade på vittringen in i och ut ur vittringsfältet. Hennes skällande under arbetet var en signal till Matte att stanna kvar och vänta. Aili hittade figuranten uppe på maskinen och kom till en taktfast skallmarkering, stående stilla med nosen pekande upp mot maskinen. Där figuranten belönade verbalt, kröp till andra sidan dit Aili förflyttat sig, för att sedan klättra ner och godisbelöna.

Klicka för större bilder.

Den funna figuranten dröjde sig kvar hos Matte och Aili sattes åter i arbete. Aili sökte sig bortåt, vände och kom tillbaka. Matte avvaktade och stod kvar. Någon mer kunde ju vara gömd tätt inpå. Aili läste Matte som stod kvar. Tolkade signalen som att Matte visste att någon fanns där. Aili började skälla under arbetet och Matte läste sin hund som att någon mer var gömd i närheten. Matte lurade Aili som lurade Matte och i det läget är en "facitgubbe" guld värd! Som kunde berätta att Husse, som ännu saknades, inte hade gömt sig där Aili skällde. Mattes kvarstående på platsen för den först funna figuranten lurade Aili att bli kvar och att hon började "glappskälla" under arbetet. På så vis lät sig Matte luras att bli kvar ännu längre....  Att ha en lättskallad hund som snabbt och säkert kommer till skallmarkering är mycket värdefullt! Att ha en lättskallad hund med mycket energi och vilja att göra ett bra jobb tillsammans med sin förare kan ha sina sidor.

När Matte fick veta att ingen mer fanns gömd på platsen, behövde Matte inte göra mer än att röra sig bort därifrån. Ail läste Matte och drog iväg och jobbade vidare mot en annan del av byggnaden. Hon sökte nu i stort sett under tystnad. När Ailis skall pyste över och Matte visste att på en stor och öppen yta fanns ingen gömd och här skulle Aili vara tyst, ombads Aili vara tyst. Så småningom hamnade Aili i ett lite avgränsat hörn med mängder med skopor uppställda intill väggen och stora arbetsfordon på rad ut mot tommare ytor i centrum. Detta hörn är vittringsmässigt mycket knepigt, med en stor tvätthall sammanbyggd och avskiljd med stora portar och ventilation. Här hade man tvättat fordon hela kvällen under stort oväsen.

Aili började åter skälla till och från, när hon ringade in ett stort fordon i hörnet. Men tystnade och Matte slog själv en lov nära inpå och runt fordonet. Aili hängde med, men fick ingen vittring alls. Visade inget som helst intresse. Bara när hon befann sig ett stycke därifrån. En av dörrarna till hytten var öppen och nu förstod Matte var Husse hade gömt sig. Han tryckte upp även den andra dörren och nu kom äntligen vittringen ut tillräckligt mycket för att möjliggöra för Aili att lokalisera Husse i hytten. Han hade legat på golvet helt osynlig utifrån och han kände hur draget förde hans vittring rakt upp! Som en följd av ventilationen i tvätthallen en knapp meter bort. Aili kom till skallmarkering och belönades av Husse som, aningen stel och frusen efter långvarig väntan på att bli hittad, klättrade ner till Aili.

Matte måste ständigt jobba med Ailis tendens att pysa över, vad gäller hennes lätthet att ta till skall. På träningen i förra veckan fick Aili köra ett tomsök efter det att alla andra hundar sökt efter gömda människor hela kvällen. Mängde av gammal vittring fanns överallt - men ingen gömd figurant för Aili att hitta. Då skötte sig Aili utmärkt och jobbade under tystnad. Nu låg två figuranter gömda högt uppe diagonalt i en mycket dragig ouppvärmd byggnad. Det var nio minusgrader och mycket högt i tak. All vittring från två varma människor steg precis rakt upp mot taket! För att sedan falla ner på många ställen i form av små doftpartiklar i hela den stora byggnaden. Vittring fanns i princip överallt olika mycket för en känslig hundnos.

Både Aili och hennes mamma Modji fick fysiska utmaningar så väl som mycket hjärngympa denna träningskväll. Aili är en mer intensiv och lättskallad hund än sin mamma Modji, som jobbade fint och metodiskt under tystnad och med fina taktfasta skallmarkeringar. Att Modji är tretton år och har anävnt sin röst för väldigt många fina skallmarkeringar under många år spelar roll. Hon sparar sin röst. 

Lapsk Skallhund var ett namn som myntades när Ails mormor Násti och mamma Modji var aktiva inom Missing People. Fina och tydliga skallmarkeringar! Samt lite skällande i ren och pur upphetsning och positiv förväntan. inför en uppgift vid skarpa sökinsatser med mycket folk och flera hundar.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)