Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNABBA KAST

2016-02-03

Vädret är minst sagt omväxlande! På måndagkvällen vräkte snön ner och bäddade in hela skogen, tomten och stugan i ett tjockt snötäcke! Det var nollgradigt på kvällen och under natten steg temperaturen, varför det helt överraskande på tisdagmorgonen var barmark med endast små snöfläckar kvar. Snöfläckar som snabbt försvann.

På tisdagkvällen började det åter att snöa och nu på onsdagmorgonen är skogen, tomten och stugan åter täckta med snö! Blöt snö och blåser friskt gör det konstant. Inte blir det långtråkigt! Men halkigt när det ömsom fryser på och töar och snö lägger sig över isen.

Matte tog på tisdagen en morgonpromenad med hundarna ett stycke bort efter vägen. Sedan var det dags att överge dem några timmar för att försöka få ordning på kalufsen, efter ett för långt uppehåll, som å andra sidan gav Monsieur P. lite att jobba med! Fritt fram för egna idéer. Matte överlämnade sig i andras händer och kopplade av fullständigt. Man borde unna sig en proffessionell hårtvätt varje månad, bara för den härliga känslan av att få skulten genommasserad. Matte somnade nästan under det mjuka och rytmiska masserandet av skalpen. Lite handpåläggning mår man bra av. Fika och en heminredningstidning förgyllde besöket ytterligare. Tänk om alla trimningsraser kunde bibringas samma känsla vid shamponering och frisering! Mattes Dvärgpudel var måttligt road.

Hemma väntade hundarna och blev jätteglada när Matte släppte ut dem på tomten! De blev inte lika jätteglada när det efter en halvtimme började regna. De satt på trappen och ville bli insläppta när Matte var klar med att plocka tomten ren från hundskit och mata småfåglarna med flera som flockas vid matplatsen, som större fåglar, ekorrar och rådjur.

Varje kväll får hundarna varsitt hundkex när de och Matte kryper till kojs. Hundarna har varsin Biabädd vid fotändan av Mattes säng. En kvällsritual som signalerar vila på samma sätt som sagostunden gör det för småbarnen. Násti står och väntar ivrigt medan Matte borstar tänderna. Sedan hoppar hon först av alla med ett stort språng in i sin bädd och sitter käpprak i förväntan! Modji och Aili intar sina bäddar. Násti får sit hundkex först och nästan alltid sväljer hon det helt! Tittar sedan förvånat när de övriga noga tuggar sönder sina och sedan mumsar i sig smulorna i sängen. Násti tittar på Matte och väntar på sitt kex med ett mycket undrande och besviket uttryck i ansiktet! Násti börjar leta efter sitt kex i sin egen bädd. Borta!? Letar vidare i de andras när de rensat rent på smulor. Sitter och väntar ytterligare en stund innan hon ger upp.

Att ge henne sitt kex först som ett privilegium fungerar nog inte längre. Hon sväljer det ju så snabbt att hon missar hela grejen! Skyndar sig för att hinna få mer... Gumman börjar bli gammal och har nog större glädje av kvällsgodiset om hon får sitt sist framledes. Eller kanske ännu bättre - Matte bryter det i bitar och lägger det i bädden. Samt ger henne sist. Den som spar hon har!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)