Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HELDAGSTRÄNING I SNÖIGA STORMBYAR

2016-11-28

Lördag.

En julmarknadernas dag! Det var bara att välja och vraka och solen sken och på söndagen var det första advent.

Husse och Matte hade det väl förspänt med två diametralt skilda typer av julmarknad belägna mitt emellan permanentboendet och torpet, båda i "populära Roslagen". Där allt fler "kändisar" skaffar sig permanent eller säsongsbetonat boende. Aili, såsom varande yngst bland hundarna, fick hänga med och först besöktes den mycket lilla och mycket lokala marknaden på Ljusterö torg. Lucia hade just krönts när familjen anlände och runt det lilla torgen fanns några stånd med lokala produkter presenterade. Klass sju sålde styckförpackade mjuka kakbitar, något boende sålde egentillverkade föremål och några händiga personer hade stickat vantar och mössor. Matte hittade en behövd vintermössa tovad i himmelsblått! Just som ett svart moln anlände och höll på att blåsa bort alla lättviktiga föremål samt tömde sig på sitt våta innehåll.  Bra med mössa nu! Ett moln som snart drog vidare söderut och när familjen tagit färjan tillbaka till fastlandet var solen i återvändande.

På väg till och från Ljusterö passerar Lapskflocken det kända Wira bruk och här höll man för andra året i följd julmarknad. Vid starten förra året visade sig detta vara en plats synnerligen attraktativ för en julmarknad och parkeringsplatsen räckte inte till. Man rådde folk att ta bussen inifrån stan eller att samåka. Vid tiden för familjens ankomst hade många besökt platsen färdigt och bilen fick plats. Bland alla de gamla röda stugorna i detta gamla Wallonbruk hade man byggt upp en tidstypisk julmarknad och byns invånare bidrog genom att flanera omkring i ålderdomliga kläder. Eldar brann lite här och där och i ring runt om satt folk och värmde sig på halmbalar täckta av skinn. Hästar fanns att rida på eller åka efter. Korv grillades och tappades och Aili fann ett stort nöje i att gå omkring här! Påtagligt många hade hundar med sig och alla uppförde sig mycket väl. För övrigt smids här än i dag mängder med fina bruksföremål! Smedjan byggdes initialt för krigsindustrin. Smederna jobbade hela helgen till stor glädje för besökarna.

En julmarknad som Husse och Matte gärna återvänder till!

Söndag.

Lapskflocken vaknade till en vit värld igen! Efter en extremt kort höst blev det plötsligt vinter nyligen. Så blev det härlig vår! Men nu var det otvetydigt vinter igen. Fem centimeter hade fallit under natten och stormbyar spred snön utmed en smal kustremsa. Husse gick ut och skottade och Matte packade inför en heldagsträning i Roserberg. Sedan ruinstaden försvann finns ännu en del "byggnader" att träna i och omkring.

Komna till Upplands Väsby, inte alls långt inåt landet,  hade vädret skiftat radikalt. Här var det barmark! Men halt och mycket blåsigt. Turligt nog hade en av träningskompisarna tillgång till en uppvärmd lektionssal. Hela gruppen närvarade, vilket innebar att fyra Lapska tikar, tre Lapska hanar och en Springertik tränade denna dag. Sju skallhundar/skallmarkörer och en rullhund/rullmarkör.

Första träningsplatsen blev "tågolyckan" med två på räls stående vagnar och en vagn som låg på sidan. En figurant gömde sig i den ände av vagnen som låg högst och där hundarna inte kunde ta sig in. Vinden var mycket kraftig och i tilltagande, varför hundarna fick vittringen på stort avstånd. De släpptes mot objektet och visade snabbt var figuranten var gömd, men sedan måste de arbeta sig runt vagnen för att hitta en ingång. För en hund utan självbevarelsedrift gick det att hoppa över en halv vägg bestående av en metallskiva och sedan ta sig över ytterligare ett hinder för att nå fram till figuranten. Förarna kunde fuska och använda en dörr. Modji gick sin utbildning här och hon saknar självbevarelsedrift, varför hon mycket snabbt löste uppgiften och tog sig fram till fguranten utan hjälp. Övriga hundar lyftes in. Det är rätt smart att inte hoppa på måfå över ett högt hinder och in i halvmörker. Fan vet vad som kan möta hundarna! Ett djup på flera meter kanske....  Men föralldel, Modji reste sig på bakbenen och kollade först.

När figuranten, som legat bekvämt i lä för samtliga hundar, åter kom ut i blåsten kunde han konstatera att vädret skiftat rejält! Snön vräkte ner på tvärs med hjälp av stormbyar! Snökanonen över havet hade nu nått ända hit in!

Gruppen tog sig in i lektionssalen, där varm (alkoholfri!) glögg och pepparkakor väntade, ljusstakarna lyste fint i fönstren och värmen spred sig. För att planera träningen för resten av dagen. Man beslöt att dela gruppen i två mindre grupper för effektivare träning och begav sig ett stycke bort i det stora område som fanns att tillgå denna dag. Den ena gruppen blev kvar vid en gammal långsträckt barrack använd för rökdykning och den andra gruppen körde vidare till en stor gammal betongbyggnad i flera plan inklusive källare. Här finns även diverse smärre utrymmen av olika karaktär spridda bakom den större byggnaden.

I barracken fick familjens tre hundar först söka i koppel efter två figuranter, gömda på platser okända för föraren, men med en medföljande "facitgubbe" som kunde korrigera felaktiga markeringar. På grund av trasiga golv här och där fick inte hundarna söka lösa. Därefter fick de söka efter en enda figurant längs en korridor där ingången till rummen vara blockerad av möbler. Hundarna fick inte gå in, men skulle markera om någon fanns i rummet bakom blockeringen. Alla de fyra hundarna i gruppen löste uppgiften fint. Modji lånades ut under resten av dagen till medföljande husse utan hund i samma "lillgrupp".

I det andra området valde denna mindre grupp att endast köra hundarna kopplat, då det låg krossat glas på ett våningsplan. Snön vräkte ner ledsagad av stormbyar hela tiden. Snöstorm till och från alltså. Gömställena skiftades för varje hund för att alla skulle få samma förutsättningar i att föraren inte kände till facit. Det gjorde bara medföljande "facitgubbe". Två figuranter placerades så att hundarna fick jobba både utomhus och inomhus. 

De båda mindre grupperna var färdiga i sina områden samtidigt och tidsmässigt blev det mycket bra att klockan nu var halv tre. Det skulle snart börja skymma. Eftersom det inte var särskilt kallt ute i det nollgradiga vädret hade hundarna det fint i bilarna. Det var vinden som kylde ute! Samtliga hundar visade att de inte alls stördes av rådande väderläge när de jobbade! Snön var inte våt och den skakade de lätt av sig. Alla var nöjda med dagens träning och nu gjorde sig hungern påmind!

Enligt traditionen avslutades dagen på Blå Laguna inne i Rosersberg! Här kände ägaren igen både Husse och Matte som varit "stammisar" här under många år av verksamhet med räddningshundar vid Räddningsskolan i Roserberg! Sedan 1980- respektive 1990-talet.  Många kurser, prov, övningar och även ett SM har gått av stapeln här under åren! Nu är skolan nerlagd och polisen har tigit över. Området är privatägt och man får hyra in sig. Ett andra hem för Husse och Matte som möttes i ett skyddsrum under en övning.....  ;-)  Skitiga, iförda tjänstekläder och hjälmar hann de med en snabb kyss och så var det bara att jobba vidare genom kulversystemet med hunden! Romantik kan se ut på många olika sätt! Så här såg den ut i den gamla ruinstaden för drygt sexton år sedan! :-)

Vid hemkomsten hade det fallit ytterligare en decimeter tung snö och det var inte plogat.

I mogon utkommer Härliga Hund med Lapsk Vallhund osm en av "Månadens raser".

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)