Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKOGSMATTE

2014-11-20

Onsdag och träningsdag.

Men först tog Matte med sig hundarna på en synnerligen efterlängtad skogspromenad!!! Matte är född skogsmulle och det har funnits en möjlighet till skogsvistelse med hundarna i remsan längs med vägen, nedanför berget sedan operationen. Som tur är! Men att gå runt hela "mopperundan" (gamla mopperamen i skogen) har Matte inte kunnat göra sedan i våras. Dagarna före operationen dristade sig Matte ut ett stycke i skogen, med vissheten om att operationstid väntade om något skulle gå galet. Då höll sig Matte endast på plan mark och inte gick det fort då Matte knappast kunde gå längre, men ut i skogen kom hon!

Det gjorde hon alltså även denna dag och inte var det några som helst problem att ta sig fram, trots den kuperade och bergiga terrängen. Där Matte på sista promenade i våras måste krypa uppför bergknallarna kunde hon nu gå problemfritt! Men med varsamhet och eftertanke inför varje steg uppför. Vilken frihetskänsla att kunna gå obehindat i skogen! Ingen självklarhet för alla. Vi får vara glada så länge vi kan, vi som är mullar.

Hundarna var också glada. Násti och Modji var kopplade och hittade god jord rent bokstavligt talat och även lite annat gott här och där att peta i sig. Många goda lukter bands i den fuktiga jorden. Aili hade fått en repetition på den sista lilla skogsturen innan operationen i gott uppförande i skogen utan koppel. Hon visade nu att hon mycket väl kom ihåg reglerna! Aili skötte sig exemplariskt på den 45 minuter långa skogsturen! Hon hade det tillåtna avståndet inlärt i ryggmärgen och höll sig inom ramarna. Stannade upp och kollade att flocken var med. Fick en vittring vid myren och glömde sig lite men lydde tvärt på inkallning. För övrigt tränade Matte avståndslydnad och lite fjärrdirigering längs vägen. Det var en fröjd att se den vilda tonåringens ambition att göra rätt. Frihet under ansvar.

Träning i Vargmötet på kvällen. Fyra Lapska och en Springer. Matte lyckades klämma in sig mellan hjulet och karossen på en stor dumper och kunde sätta myror i huvudet på en av hundarna och föraren. Sådant är alltid roligt! Vittringen slog hit och dit och då Matte lyckades göra sig osynlig blev det knepigt. När Matte var funnen och utskälld fick hon krångla sig ut och börja andas igen.

Násti fick ett stort frisök och tog sig an uppgiften med stor iver. Hon är som mor sin i samma ålder. Arbetsnarkoman snudd på. Precis samma sug och arbetslust som i ungsomen! Full fart var det på Násti genom sökområdet och inte var det kul när det var slut.

Modji fick fyra figgar i samma dörrförsedda container. Vid markering skulle en i taget komma ut och belöna. Träning av återsök. Modji skötte sig bra och måste överbevisas om att en femte person inte gömde sig uppe på en bänk. Matte lyfte upp Modji som fick kolla både bänken och taket och hon höll sedan med om att jobbet var slutfört.

Aili fick denna dag göra sitt första koppelsök i fordonshallen. Fyra figuranter var utplacerade längs vägen från dörren till bortersta väggen. Efter en gata mellan fordonen. Den figurant som Aili skulle söka efter var gömd längst bort bakom ett fordon. Övriga satt mer öppet. Aili fick en mössa att lukta på och löste uppgiften. Matte klickade för rätt figurant funnen och Aili belönades av denna "Guldfigge" med en liten burk kattmat. 

Kvällen avslutades med lite mat tillsammans som vanligt. TACK för ännu en givande träningskväll !

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)