Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄDGÅRDSHELG

2015-05-25

Helgen var avsatt för trädgårdsjobb. Matte njuter av att ha en trädgård, men på våren kan det bli lite mycket som skall göras på kort tid. Med framsidan uppgrävd för ett bygge som inte kan komma igång, ser det inte alltför kul ut. Snickare kan välja och vraka uppenbarligen och renoverar hellre ett helt hus, bygger hela hus, än ett ynka litet rum på elva kvadratmeter. Den som initialt visat intresse ger sedan en offert som är orimlig. Vill inte ha jobbet förmodligen. Är det kanske lika så gott att bygga en stor altan på de stadigt stående plintarna? Med ett partytält för utesovande under sommarhalvåret.....  

Så länge jobbar Matte med att få ordning på marken som skall snyggas till för en ny entré till huset. Gräver upp. Gräver ner. Flytar jord. Flyttar sten. Klipper gräs. Rensar ogräs. Dödar sniglar. Vattnar. Inspektörskan Aili är med på det mesta och kollar noga och koncentrerat vad Matte gör. Då och då pockar hon på uppmärksamhet och sätter sig tätt intill och puttar med tassen på Matte. "Matte! Jag har tråkigt! Matte! när får vi mat?" När hon lite mer konstruktivt kommer med en leksak och bjuder in till lek, får hon som hon vill så klart!

Överlycklig blev hon när det kom oväntat besök på lördagen! Framför huset var det lerigt efter regnet och när den unga kvinnan kom innanför grinden kastade sig Aili över henne med skitiga fötter..... De svarta byxorna blev gråfläckiga och den rosa jackan fick sina fläckar även den. Henne hade Aili aldrig träffat och välkomnade henne mycket varmt och hjärtligt! Mattes yngste son anlände också och även han hälsades varmt välkommen av alla hundarna. Den unga kvinnan är turligt nog hundvan och avvisade Aili vänligt men bestämt när hon ville knäsitta vid fikat.

Husse fixade färdigt med dräneringsslangen och även här måste Inspektörskan Aili vara med på nära håll och kolla varenda moment. När Husse stått på knä länge och fixat med en markduk, tyckte Aili att det kunde räcka. På Husses neråtböjda huvud slog Aili till med tassen, så han bockade ordentligt mot marken. Osäkert om det var åt Mekka eller inte. Han såg ut som om han knäböjde med sänkt huvud på markduken som bönematta och nog var det söderut i alla fall!

På söndagen fick hundarna vara hemma när Husse och Matte körde en vända till tippen med lånat släp. En dag då väldigt många åkte till tippen. På hemvägen utnyttjades släpet till att kunna få hem det träd som Matte valt att plantera framför huset i stället för de två stora granarna. Ett träd som kommer att rama in huset med fin höstfärg och som vintertid släpper in ljus när löven fallit. En Ullungrönn Dodong fick det bli. Den skulle ner i jorden där rotsystemet från den närmaste granen vållade vissa bekymmer. Samt förekomsten av berg och sten. Matte provgrävde lite här och där inom det område som var aktuellt och chansade till slut och började gräva en stor grop. Efter borttagandet av två grova rötter var det fritt fram. Inget berg! Med ett så dyrt träd att plantera var Matte extremt noga med att göra allt rätt. Vilket tog tid. En uttråkad Aili suckade bredvid. Satte sig till slut på den stora stenen intill och funderade. Sedan rusade hon in och hämtade en Ikearåtta som hon kastade upp i luften och jagade på gräsmattan. Som för barn är det nyttigt att ha tråkigt ibland. Då blomstrar kreativiteten! Som i bästa fall uttnyttjas till bra saker och inte till sådant som garanterat ger uppmärksamhet..... Sattyg.

Husse skogspromenerade med hundarna vid dagens slut både på lördagen och söndagen.

Matte avslutade sin trädplantering med redigt vattnande. Med ett ordspråk någonstns ifrån ringande i öronen. "Har du planterat ett träd har du inte levt förgäves!" Förhoppningsvis stämmer det. Matte har planterat ett flertal träd i sitt liv hittills. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)