Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄLGEBYRUNDAN

2012-10-17

tisdagen vandrade Matte och hundarna rundan längs med sjön Hoven med ett stopp för lössläppt lek på en udde. Här kan hundarna få röra sig lösa, utan risk för att konfronteras med vildsvin eller vargar. Matte kan överblicka området, stående på en bergknalle mitt i. Vildsvinen kommer allt närmare och runt golfbanan sågs det låga elstängslet nyligen över. Det är inte så många veckor sedan Gázzi gick denna runda för sista gången. Vid de senaste tillfällena har inte Modji tagit för sig och lekt med pinnar eller fått tokryck och rusat som en galning över berknallarna och mellan tallarna. Gázzi har inte rört sig så långt ifrån Matte och då har inte heller Modji velat göra det. Modji har varit påtagligt tydligare medveten om Gázzis åldrande än vad Násti har visat. Modji fostrades till största delen av Gázzi och katten Mysjkin. Modji har haft en särskild bindning till Gázzi. Nu visade Modji upp den gamla vanliga springlusten och leklusten här på udden! Det var som om hon kände någon sorts ansvar för Gázzi. Det förekom aldrig att vare sig Násti eller Modji försökte ta över något från Gázzi annat än att Modji mycket gärna sov hos sin mormor och när Modji blev vuxen valde Gázzi att maka på sig.

Efter lite spring och en hel del jordätande kopplades hundarna för vidare promenad genom det angränsande fritidshusområdet Älgeby. Även här var många hus övergivna efter sommaren och det var lugnt och skönt att vandra längs huvudvägen genom området. Vinden var mycket kraftig och fallande höstlöv virvlade i luften. Det senaste dygnet föll 26 mm. regn och vattnet forsade i dikena. Fotbollsplanen, som fungerar som träningsplan för rallygänget, är sönderkörd av några idioter som kört med både personbil och fyrhjuling kors och tvärs! Även runt, runt i uppenbar avsikt att slita sönder grässvålen så att jorden ligger öppen i rundlar. Nu var alla hjulspåren vattenfyllda. Det rör sig om en fin fotbollsplan med välskött gräsyta där områdets invånare regelbundet varje vecka spelat fotboll och där midsommarfirandet ägt rum. Vad får människor att medvetet köra sönder en fotbollsplan? Frågar sig Matte. Rallyträning var planerad till på fredag. Nu får vi se om vattnet hinner sjunka undan.

Efter lite vila och lite mat tog Matte tag i rallyträningen hemmavid. Den egna gräsmattan är fullständigt vattendränkt och håller inte att gå på. Träningen förlades till vägen, som låg öde så här dags. Samt Hönsmattens grusade infart. Innanför grinden och staketet längs sidorna utgjorde alla fåglarna en utmärkt störning för Modji! Höns/Cockermatte var borta med bilen, så här fanns plats. Det fria följet, snurrarna och frontningarna fungerade mycket bra längs med vägkanten. Matte lät Modji gå fritt följ in mot grinden och hoppet tändes hos Modji att hon skulle få träffa "sin" fågelflock. Men Matte är en taskig typ som i stället kommenderade Modji att fronta och förflytta sig efter den backande Matte steg för steg. Just som Modji hoppades på att Matte skulle öppna grinden, blev hon tvungen att vända ryggen åt alltihop! Men hon gjorde det! Bra dessutom! Belöningen blev att hon fick umgås med ankorna på lite håll genom stängslet. De brukar komma mot Modji och gjorde det även nu, till Modjis oförställda glädje! Men hönorna lockade och de höll sig längre in på tomten.

På hemvägen hade Matte fått hybris och bestämde sig för att lyda ett gott råd och börja med högerhandling inför högre klasser. Vid tredje försöket gick Modji sedan resten av vägen i ett snyggt fritt följ på Mattes högra sida! Hon inte bara gick snyggt vid högersidan. Modji satte sig rakt och fint och hon snurrade till och med! Superduktig Modji! En härlig hund att jobba med!

Sedan var det Nástis tur att träna rally, men nybörjarklass. Hon bjöds också på fågelstörning och skötte sig jättebra. Hon som inte gillat lydnadsträning i sin ungdom, men vad gör man inte för lite godis?! Násti var mycket följsam och hade lärt sig att fronta fint!

Ett telefonsamtal gladde Modji lite senare på eftermiddagen. Hönsen var hennes att valla in för natten! När skymningen föll vandrade Modji och Matte åter snett över vägen, men nu släpptes Modji in på tomten. Ankorna och hönsen hade samlats kring hönshuset och ingången till hönsgården. Matte ville inte att Modji skulle springa fram och splittra dem och kommenderade "sakta". Modji rörde sig mycket långsamt mot fåglarna och på tre meters håll sattes Modji mitt på grusgången. Hon måste sitta kvar. För att hindra att fåglarna spred ut sig åt det hållet. Samt för att lägga press på fåglarna, så att de visste att de skulle bli ihopfösta om de spridde ut sig. De känner Modji nu och låter sig vallas. Matte vände Modji ryggen och hällde upp mat i hönsgården och inne i hönshuset och fåglarna vandrade hem till sig. Allihop. Modji satt kvar,  rak i ryggen, på den plats där hon blivit tillsagd att sitta. Hon fick nu frikommando och började genast gå runt och kolla så att inga fåglar var kvar ute på tomten.

Matte blir så imponerad av Modjis balanserade sätt med fåglarna och kände värmen sprida sig inombords. Modji är en mycket mångsidig hund som både jobbar självständigt och samarbetar. Nog lockar ett renvallarprov någon gång.

Modjis mentalitet är värd att föra vidare. Hon är frisk. Hon har bra höfter och bra MH. Men Husse och Matte är petiga och det är svårt att hitta en kille som passerar nålsögat. Rasen är numerärt liten. Det vore enklare om alla höftledsröntgade sina hundar samt gjorde MH! Vill man ha en ny hund att jobba med, måste båda föräldrarna ha A eller B-höfter samt ha känd mental status med gott resultat. Inga femmor på skott. Oavsett ras!

Men så tänker uppenbarligen inte alla när de använder både skottfemmor och C-höfter i avel. Generellt, oavsett ras. Hur kan man tro att någon som vill ha en hund att jobba med, intresserar sig för föräldradjur som inte är kontrollerade eller har dåliga höfter och/eller är skotträdda? Där skottprovet är ett test på hundens nervkonstitution. Vill man sälja en hund av en arbetande ras till människor som vill jobba med hunden, måste man se till att kunna erbjuda vad som efterfrågas. 

Det är naivt att tro att "bruksfolket" struntar i känd HD-status och känd mental status. Det är naivt att tro att någon som vill ha en hund att jobba med intresserar sig för hundar med C-höfter och femmor på skott. Oavsett ras.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)