Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PROBLEMLÖSARAILI

2017-12-23

Fredag.

Avslöjad!

Aili har sedan en tid tillbaka luktat lite skumt när hon varit ute på tomten. Husse och Matte har spånat om orsaken. Aili har luktat fuktig jord/källare. Men in under huset är det omöjligt för hundarna att komma!? När man har ropat på henne har hon kommit från utrymmet under det tillbygda rummet, som står på plintar och inte är inbyggt på sidorna för ventilation. Från berget bakom huset rinner vatten och dräneringen fungerar bra, men luft under hus är en nödvändighet. Att hela stugan står på plintar är bra, enligt alla som kan allt om husbyggen. Både Husse och Matte har krökt sina ryggar och tittat in under tillbyggnaden, men allt har sett normalt ut. Aili har inte grävt fram ledningen från brunnen och in i huset. Hon har inte grävt någon annanstans heller under tilllbyggnaden. De hål som sågats ur och gallerförsetts i täckskivan som fanns ursprungligen på husets framsida har sett intakta ut. Så vad gör Aili under tillbyggnaden som får henne att lukta källare? Att Aili försvunnit från tomten och sedan dykt upp från undersidan av tillbyggnaden är ett fenomen som pågått några veckor nu. Att hon troligtvis sökte en lya för att förbereda en valpfödsel kring Lucia kändes rimligt. Från att inte bruka bädda så som Modji alltid gör, har Aili börjat göra detsamma. Hormonerna spelar spratt även för en icke dräktig tik. Nu tror dock Matte att Aili var dräktig men resorberade det som eventuellt fanns.

Nåväl, på fredagen ville Husse veta! Aili hade återigen dykt upp luktande såpass intensivt att mysteriet måste få ett svar. Sagt och gjort. Husse knölade ihop sig och kravlade in under tillbyggnaden för en noggrannt inspektion. Han fann då att Aili lyckats putta undan nätet i en av ventilationsgluggarna in under resten av huset. Tidigare har det faktiskt suttit där det skulle när han och Matte kontrollerat. Så lösningen på mysteriet med den försvunna och  vid återkomsten starkt luktande Aili är nu löst.

Hon har under en tid lyckats trycka undan nätet som varit inklämt med böjda nätkanter i ventilationshålet in under huset. Sedan har Aili vistats i sin lya under huset under tiden Husse och Matte pysslat med diverse utomhus. Modji har fullt synlig skrotat omkring och haft koll på både vägen och vattensorken i bäcken. Aili har förmodats skrota omkring någonstans även hon. Men vid ingång har hon saknats. Att hon inte avslöjats tidigare har berott på att skrovligheter hållit nätet kvar och när hon tagit sig ut har det fjädrat tillbaka! Varvid allt sett orört ut och Aili har kunnat bo i sin lya oupptäckt i ett par veckor vid utevistelse. Men på fredagen avslöjades hon då nätet släppt helt och låg på insidan, inne under stugan. Hålet är sannerligen inte stort och det ser ut som en omöjlighet för henne att ta sig in där!

Man skall aldrig underskatta en Lapsk Vallhunds upfinningsförmåga! En ras avlad för att vara självständig och kunna lösa uppkomna problem på ett kreativt sätt. En ras med många ursprungliga egegnskaper och drifter, i en ibland alltför gullig förpackning för sitt eget bästa. Alla gillar inte husdjur som har egna åsikter om hur deras liv skall levas. Husse och Matte var mäkta imponerade av Ailis uppfinningsförmåga!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)