Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

JULFIRANDE

2014-12-23

Måndag. Dan' före dan' före Dopparedan'. Matte tog med hundarna på morgonrastning i skogen en stund. Vägen är fortsatt väldigt hal och Matte är extremt försiktig för att inte halka och få den nyopererade höften ur led. Hundarna sprang lösa både där och senare på tomten en stund, men visade att de ville komma in genom att sätta sig på verandatrappen och titta mot ytterdörren. Det hade snöat lite under natten och marken var snötäckt efter en kall natt med sex minusgrader. Men nu var det nollgradigt och råkallt med blåst.

Hundarna lämnades ensamma mitt på dagen när Matte ensam for söderut för en syskonjulträff på populärt lunchställe i Arninge. Systrar och bror sammanstrålar ett par gånger per år nu när föräldrarna inte finns längre, för att inte tappa kontakten. Olika liv levs på olika håll och att träffas "på riktigt" en nödvändighet för god kontakt. Allt kan inte ske via mobiler och mail. Mycket snack blev det och små julklappar byttes. En trevlig träff som blivit tradition sedan fyra år tillbaka. Rekommenderas varmt till alla syskonskaror när föräldrarna går ur tiden. En träff på någon krog vid jul ställer inga krav på matlagning och värdskap. Syskonen fick här en vällagad husmanskostbuffé inklusive kaffe och kaffebröd, som denna dag bestod av "gårdagens" fina tårtor som säljs i bageridelen. Prinsesstårta och frukttårta uppskuren i bitar. När det är slut är det slut. Då kommer annat fikabröd fram. Allt till det överkomliga priset 90 kronor. Detta ställe är mycket populärt bland lastbilschaffisar och pensionärer. Ändå missat av många i trakten.

På hemvägen vräkte snön ner och sikten var usel. Hundarna släpptes ut på tomten och hade kul i snövädret. Men marken var inte kall nog och snön rann ner i marken och snart kom Husse hem och tog med hundarna på en promenad. Sedan var det dags att gå in. Mörkt var det sedan länge.

Matte griljerade skinkan på kvällen, med benäget bistånd från tre mycket intresserade hundar! Ljuvliga dofter spred sig i huset! Även Husse verkade rätt nyfiken på resultatet och fick provsmaka när skinkan fått fin färg.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)