Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HELGTRÄNING PÅ NYTT OMRÅDE, foton

2022-03-21

Fredagen tillbringades hemma, då en av snickarna skulle avsluta arbetet i glasrummet/matrummet intill köket. Nu var det finliret som skulle sätta pricken över i:et med fina lister överallt. Det där som lätt blir kvar när man själv håller på och tänker att "det är bara listerna kvar". I princip färdigt alltså. Nu blev det ordentligt gjort med lister och fogskum och resultatet blev imponerande fint. Det blev ett lyft för hela huset, när det väderbitna och värmeläckande femton år gamla kanalplasttaket byttes mot ett isolerat tak av trä. Samtidigt tilläggsisolerade de väggpartier som inte består av glas och de panelades om. Ett riktigt rum blev det och inte så mycket uterum längre.

Solen sken och eftermiddagen tillbringades utomhus. Husse tog en skogspromenad med hundarna.

lördagen drog Lapskflocken iväg tidigt för att få ut så mycket som möjligt av dagen. En inbjudan till träning på ett nytt område en timme hemifrån välkomnades! Platsen för träningen var en bergtäkt i olika nivåer med kross och annan hantering i olika avdelningar. Längst ner i bergtäkten var det väldigt blött och uppkört och därför undveks just det området. En liten grupp med tre hundar, inklusive de två Lapskdamerna, skulle träna tillsammans. Något gigantiskt område till ytan krävdes inte, när klurigheter gick att få på en mindre yta. Vinden var kraftig och kylig och rev med sig damm från de stora grushögarna. Kring några höga byggnader virvlade vindarna och bjöd på hjärngympa för hundarna, när figuranterna klättrade upp på höga höjder. Intill fanns en möjlighet att gömma en person under marken i ett schakt, vilket gav hundarna en omväxlande träning. En räddningshund utbildas och tränas för att kunna lokalisera människor i rasmassor, men det är inte alltid så lätt att få till gömställen för figuranter under marken vid utbildning och träning.

För en skallmarkerande hund kan det upplevas obehagligt att skälla rakt neråt i ett mörkt hål där ett eko/en ljudförstärkning dessutom uppstår. En hund kan uppleva det som att det sitter en jättehund och svarar där nere i djupet. Alla de tre hundarna fick varsina sök på förmiddagen och även varsitt sök på eftermiddagen, efter en fikapaus med hundsnack. Stort fokus lades på den hund som har ett väntande prov.

Aili och Modji fick likadana sök med tre figuranter gömda vid varje sök. På förmiddagen fick de söka rätt på tre gömda personer kring en hög byggnad. En hade klättrat högt upp på en stege till en "balkong" och gömt sig, strax nedanför var en person gömd bakom en cistern intill väggen och i en närstående container fanns en person gömd. Förarna kände till gömställena och uppläggen när de körde sina hundar på frisök. På eftermiddagen gömde sig en person nere i ett rör rakt ner under marken, en satt öppet men helt passiv intill och en låg ihopkrupen bakom en liten tall på slänten bakom helt nära. Tre figuranter vars vittringar slog i varandra i blåsten. Modji och Aili sattes i arbete i en annan del av området och fick arbeta sig fram till platsen där de tre figuranterna var gömda. På så sätt fick de lite större sök, när figuranterna var gömda inom ett litet begränsat område.

Klicka för större bilder.

De övningar som den tredje hunden fick göra var mer fokuserade på bra och säkra markeringar, inför det stundande provet. När hunden blir trött är det markeringarna som blir lidande. För en skallmarkör är det inte svårare att skallmarkera en figurant högt uppe i skyn ärn en som gömt sig på marken. För rullmarkören kan det däremot bli lite krångligare när den får vittringen uppåt - men måste böja sig mot marken för att kunna greppa den fasta markeringsrulle som hänger i halsbandet. Med en bra grund, en bra inlärning från början kring rulltagandet, skall det inte behöva blir så krångligt. Om hunden är van vid att lösrullen ALLTID ligger vid figurantens fötter, lär den sig att gå ner med huvudet för att greppa lösrullen. Hunden lär sig att hos en funnen figuranten skall den spontant gå ner med huvudet. Den fasta rullen faller då neråt och blir självklar att greppa när ingen lösrulle finns hos figuranten. Dagens markeringsövningar gick galant och det kommer säkert även provet att göra.

Söndag.

Lapskflocken fick besök medförande semlor, som kunde avnjutas i solen vid vedbodväggen. Årets hittills varmaste dag! Bäcken porlade och den första fjärilen fladdrade förbi på sin väg till snödropparna intill bäcken. Hundarna fick tugga på hundtugg och såg ut att trivas i vårvädret. 

När solen försvann bakom den högsta granen i skogskanten lämnades Modji och Aili hemma, när Husse och Matte måste fara till Ikea. En ny bänkbelysning till köket måste inhandlas och tanken var att det sent på eftermiddagen en söndag skulle var mer folktomt än vad det var. Förvånansvärt många barnfamiljer föreföll stationära där småbarnen lämnats ensamma i shoppingvagnar utan någon vuxen i närheten. De prylar som Matte sökte stod inte att finna. Det var lögn i helsike, trots intensivt sökande på belysningsavdelningen. Till slut blev en anställd ledig och kunde bistå. Det visade sig att en kundvagn intryckt mot hyllorna, med ett parkerat litet barn upptaget av sin mobil, helt blockerade och skymde just det Matte sökt så länge efter....  En svettig Matte tackade för hjälpen när hon raskt försågs med både vad hon sökte samt information om hur prylarna skulle appliceras. 

Lapskflocken återföenades till slut hemma och det blev en sen söndagmiddag.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)