Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ROSLAGSUTFLYKT MED SNOPET AVSLUT

2022-08-08

Lördag.

Aili skulle få göra en utflykt i Roslagen med besök i Öregrund och promenad på okända gator, tänkte Matte. För stärkande av självkänslan och identiteten som ensam hund i flocken med sin Matte och Husse. Aili har hittills alltid haft en äldre hund att luta sig mot. Så icke mer. Iväg rullade bilen norröver och målet var Öregrund en och en halv timme bort. Vädret var passande för en biltur med växlande molnighet, sexton grader och friska vindar. Vinden tilltog alltefter, med stormbyar ju närmare målet man kom. Ett rastningsstopp gjordes och Matte fick ta spjärn mot vinden, där hon gick med Aili på en liten grusväg intill vattnet.

Ett stycke utanför Öregrund gjordes ett stopp vid Sundboden och Matte lyckades med bedriften att hålla hårt i plånboken! Här fanns smakfulla "prylar", fina möbler och kläder. Märkesvaror   för det mesta med höga priser. Snygga saker men dyra. Matte kände sig nöjd med att titta och tänka "utställning". Ibland räcker det att titta på vackra föremål för att få en bra känsla. Husse var nöjd med sin fika medan Matte tittade och Aili fick träna på att vara ensam i bilen på ett nytt ställe under en knapp timme. Bilen stod i skugga och hon hade det fint där, med lite rörelse runt bilen av andra besökare.

Bilen rullade vidare in mot Öregrund och där var det TVÄRSTOPP! Hela stan var avstängd för biltrafik och ett flertal parkeringsvakter, skyltar, pilar och avspärrningar styrde enkelriktat in all trafik mot parkeringsplatser i stans utkant. Matte och Husse förstod ingenting. Visst trafikkaos uppstod när ett flertal bilister var lika undrande och bara ville handla lite mat eller uträtta annat ärende i stan. Valfriheten vad gällde bilkörande var helt satt ur spel och då ville många fler än Husse och Matte bara vända och lämna stan. Det var inte helt enkelt. Till slut guidade någon genom att peka ut en möjlighet till rundande av ett kvarter, för att komma bort från det kaos där en husbil mitt i alltihop fastnat på tvären. Orsaken till detta trafikkaos var att just denna dag gick Roslagsloppet! I år var det dessutom sextioårsjubileum! Mängder med folk samlas vid detta årliga event. Välkänt för alla båtsportintresserade som gillar höga farter och starka motorer. Till den skaran hör inte Husse och Matte och valde så fel dag man kan välja, för att lördagsstrosa i en lugn Roslagsidyll.

Under tiden som Matte och Husse kunnat konstatera att någon fin promenad i centrala Öregrund skulle Aili inte kunna få, hade mängder med nytillkomna bilar byggt på i  infarten. Nu stod en lååång kö helt stilla. Lite snopet kändes det.

Färden gick tillbaka söderut för ett kondisbesök i Östhammar i stället. Med lite flanerade runt omkring bland trähusen i centrum. Centrum var numera bilfritt och svårnavigerat med gps i en bil och av konditioriet syntes ett spår. Det har hunnit gå en del år sedan det senaste besöket och adressen kollades. En tom lokal mötte de sötsaksugna. Luften gick lite ur de utflyktande. Snopet igen. "Nu åker vi hem!" Men varför inte äta en lunch i stället för fika? Nere vid hamnen serverades mat utomhus där Aili fick vara med och vindskyddat så gott det gick. Vid en liten mack längs vägen köpte Matte varsin kaka och Aili fick medtaget hundgodis.

Söndag.

Aili skall få besöka Åland snart. Äntligen kan den i juni planerade lilla trippen till Mariehamn, med besökande av Lapskkompis och ett lokalt bryggeri och lite shoppande och lyxigt hotellboende bli av. Matte är inte kattvakt längre. Resan skulle ha gjorts med både Modji och Aili före Midsommar. Modji mådde då fint. Men så blev katthussen sjuk och katterna måste ha mat och Matte kunde inte åka hemifrån. Nu kan resan bli av. Men nu bara med en hund. En helt anan resa och nu även med syftet att fokusera på Aili och hennes nya roll som ensam hund. Ensam om vaktansvaret. Matte måste hitta godkända avmaskningstabletter mot rävens dvärgbandmask. Leverantören har haft tillverkningsproblem. Apotek efter apotek besöktes så snart de öppnat. Till slut hittade Matte vad hon sökte! Tabletten måste ges i veterinärs närvaro högst fem dagar och minst ett dygn innan resan och det måste intygas i Ailis pass. En veterinärtid måste hittas. Rabiesvaccinering är något som alltid hålls aktuell, då Åland ligger nära och resor dit förekommer då och då.

Bakluckeloppisen vid Roslagsstoppet hade nyss öppnat och färden gick vidare dit. Den totalt urfällda Aili togs för en Kelpie av flera hundintresserade besökare och själv fastnade Aili för en Dansk Svensk Gårdshund, som kom fram och hälsade på henne. I kvälllningen tog Matte en rask promenad med Aili och ut från en närbelägen tomt kom helt oväntat en besökande Foxterrier utfaranade på vägen och fram till Aili! Även denna hund föll Aili väl i smaken! Båda dessa hundar som Aili förtjust hälsat på denna dag påminner väldigt mycket om hennes olyckliga kärlek snett emot hennes eget revir. Den Dansk Svenska Gårshunden Shaggy är inte det mista intresserad av Aili. Hon är desto mer intresserad av honom! En kastrerad kille leker man säkert med. Men han vill ju inte ens hälsa på henne. Morrade bara när de möttes för att lära känna varandra när han var nyinflyttad.

Aili har sagt vad hon gillar. En sådan kompis vill hon ha! Husse och Matte är inte riktigt inne på den linjen själva. Ännu i alla fall. Men man vet ju aldrig vad ödet har i beredskap.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)