Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MILJÖBANA MED SÖK, bilder

2018-02-01

Onsdag.

Regnet blåste på tvärs under dagen och polerade kvarvarande snö. Lapskflocken höll sig i stort sett inne och gladdes åt en träningsplats inomhus under kvällen. 

Ett stort förråd delat i två avdelningar med ställage upp till taket som avgränsare mitt i, erbjuder stora möjligheter till träning. Om man är lagd åt det hållet. Andra skulle aldrig drömma om att släppa sina hundar lösa i denna miljö. En miljö och ett sätt att träna som passar de Lapska Vallhundarna som hand i handske. Här finns allt som behövs för att arrangera ett årligen återkommande maratonlopp. Diverse fordon, en båt och en oändlig massa annat, fritt utplacerat, eller staplat mer organiserat. Upp efter väggarna och täckande golvet.

Alla hundar togs in i den vänstra och mest belamrade delen av detta förråd, där de bands upp i vad som stod till buds. De fick ligga på utlagda jackor, skivmaterial, eller på något fordon. Framför näsan på övriga hundar fick ett ekipage i taget, med en hjälpförare som säkrare, sedan gå en miljöbana genom denna halva av förrådet. Lite som "inte nudda marken" eller dogparcour där även föraren skulle klättra och klänga. Hunden skulle lyftas och hanteras av de båda förarna. Allt skulle ske under tystnad! Åskådarhundarna på första parkett måste vara helt tysta! Liksom den hund som gick miljöbanan! Lapska Vallhundar är förvisso avlade för att flytta renar med skall och vakta med skall - men de får INTE  skälla i tid och otid och störa sin omgivning! Deltog denna kväll gjorde tre Lapska tikar och tre Lapska hanar. Träningen skedde under TYSTNAD. Sånär som på varje hunds skallmarkeringar av funnen figurant.

Lapphundar, ingen nämnd och ingen glömd, måste inte låta hela tiden. Vare sig på träning eller utställning. Eller någon annanstans. I bilen, eller hemma.

Varje hund fick börja med denna miljöbana och att vara tyst kollektivt var ett av syftena med övningen. Att vara tyst publik nära inpå arbetande hundkompisar är inte det lättaste och det måste tränas. Passivitetsträning. Ett annat syfte var att hundarna skulle låta sig hanteras på olika sätt, lyftas upp och ner och att balansera med stöd av annan person än sin egen förare. Att hundarna skulle belastas var ytterligare ett syfte! De skulle belastas inför ett avslutande sök efter en gömd person i den andra, den högra delen, av detta förråd. De måste kunna utföra sitt arbeta trots lite "krånglig" väg till sökområdet! De måste tåla belastningar av olika slag och får inte slås ut av en ovanlig eller svårframkomlig miljö. Jobba skall de göra oavsett belastningar och störningar. Ribban ligger högt.

Alla hundar klarade uppgiften utan några som helst problem! Både som aktivt arbetande på miljöbanan och i söket och som tyst och passiv publik.

Avslutningsvis fick samtliga hundar varsit vanligt frisök, med figuranten mycket högt placerad och osynlig från golvet. En i gänget visade vilka klätterapor Lapska Vallhundar kan vara!

Tack alla för en givande och trevlig kväll! Trots att regnet vräkte ner på tvären där utanför.

Klicka för större bilder.

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)