Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNODJI SAKNAR SNOK

2013-05-07

Matte lämnade sina hundar hemma, efter en kort morgonpromenad på måndagen. Tid var bokad för att fixa frisyren. Lite inköp blev det samtidigt, när Matte ändå var nere på byn.

Resten av dagen tillbringades med hundarna. En promenad i området blev det och sedan visade Modji tydligt vad hon ville. Hitta snoken! Hon letade och letade. Gav tidvis upp och spanade bara ut över bäcken. Slog en lov och nosade i bäckkanten. Ingen snok. Besviken Modji. Násti deltog lite då och då, men lät sin dotter sköta snoksöket mest på egen tass. Matte tömde de ruttnade/myrätna odlingslådorna på jord och rensade den och spridde sedan ut den i rabatterna. Nya lådor måste fixas så att de grönbuligt förgrodda potäterna kommer i jorden. Cockermatte kom förbi och hon noterade att Modji upptäckt något mycket intressant på baksidan av huset. Modji satt förstenad och tittade mot grinden som skiljer den inhägnade framsidan och baksidan som består av berg och skog. Rådjur eller katt, gissade Matte.

De båda mattarna snackade en stund över staketet och Modji, som normalt kommer och morsar, var totalt ointresserad. Matte spanade men såg ingenting och lämnade Modji åt sitt stirrande för att  jobba vidare när Cockermatte promenerade vidare.

Så småningom gick Modji därifrån. Långt senare satt hon där igen, när Matte skulle göra kväll och ställa undan spaden. Nu ville Modji visa Matte något. Matte såg ingenting, men förstod mycket väl vad Modji ville visa. Bakom/mellan de fem säckarna med naturgödsel,stående vid grinden, fanns snokkompisen! Matte behövde inte se någon snok för att vara helt säker på att Modji till slut lokaliserat sin saknade snok. Modji var lycklig! Full koll. Då kunde även hon göra kväll.

Mycket snok har det blivit de senaste dagarna. Modji sysselsätter sig själv och har inte tråkigt. Matte gillar hundar som har intressen. Som vill något. Modji är en kul hund! Både att jobba med och hemmavid.

Mysjkin mår bra. Dubbleringen av medicindosen har fått krampanfallen att upphöra vad det verkar. Men hörseln är dålig och bilarna blir allt fler när fritidsfolket flyttar ut. Ett ytterst litet fåtal av de bilar som framförs i området håller stipulerade trettio kilometer i timmen. Fort går det! Förfärligt fort! Farligt fort för en som är lomhörd. Även Matte har svårt ibland att hinna uppfatta varifrån en bil kommer. Mysjkin verkar ha tagit lärdom av vilsevandringen förra helgen. Han går ut på glasverandan och verkar nöja sig med det. Världen krymper när man åldras. Behovet av långturer minskar. Mysjkin förefaller nöjd och aptiten är god. Násti är pigg och lekfull. En dag i sänder.

En av de personer som hundarna sökt under vintern är funnen avliden. Nu när is och snö är borta. Hundarna jobbade bra.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)