Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

COOL MATTE

2015-06-12

Torsdagen ägnade Matte åt hårt kroppsarbete. Inledningsvis var det dock inte så tufft. Då tog Matte en lite kortare morgonpromenad med hundarna i området. Aili löper och en hanhund i grannskapet hade nyss gått förbi. Vilket Aili inte missade! Hon måste stup i kvarten informera honom om sitt tillstånd och det blev en minst sagt hackig promenad. Aili måste lukta och pinka och hennes mamma måste pinka över. Stående med högt lyft bakben. Likt sin mormor Gázzi. Násti blandade sig i lite då och då och kommer väl själv snart i löp. 

Cockermattes hus töms snart på hyresgäster och ny sådan sökes. Här finns alltså en bostad att hyra för en trädgårdsintresserad person. Stor inhägnad tomt med litet hus med alla moderniteter. I övrigt säljs det hus på löpande band och längs Mattes promenadväg duggade "tillsaluskyltarna" relativt tätt. Området har blivit populärt för första husköp för många unga familjer och när andra barnet kommer anses många stugor för trånga. Upprustade av händiga ägare har priset höjts rejält på bara några få år. Från fritidshus till permanentboende.

Med detta följer krav på bättre vägar och med bättre vägar ökar farten ytterligare....  En liten skåpbil blåste förbi med någon form av leverans. Matte lyckades ställa ut soptunnan just som bilen återvände i hög fart efter uträttat ärende, varför Matte såg sig tvungen att påpeka att det i området råder 30 km/t. Samt att här cyklar ungar lite hur som helst och ofta utan hjälm. Föraren erkände utan omsvep att han visst råkat komma upp i 70-80.....  De kattungar som snart flyttar in tvärs över vägen kommer att leva farligt. Farligt känns det även ibland när Matte och hundarna blir prejade av stressade bilförare. När Husse kom hem berättade han om en krockad bil med polisavspärrning längs den backiga och slingriga vägen genom skogen. Varför dessa farter? Varför denna stress? Med risk för att köra ihjäl sig själv och andra. Dö skall vi alla, men kanske inte på grund av ett farligt körsätt. Det förefaller rätt meningslöst och onödigt.

Vägen utanför den lilla stugan i skogen skall asfalteras. Beslutet är fattat. Om man kan komma upp i 70-80 på en gropig grusväg, en raksträcka där det råder 30, hur fort kommer det då inte att kunna gå utanför grinden i framtiden? INTE KUL. Matte är glad åt att inte vara kattägare längre. 

Matte tog sig sedan före att försöka flytta ett berg. Hon har nämligen köpt en Honungsros, Lyckefund, och hade bestämt planteringsplatsen till baksidan av huset. Mot den lodräta berget och intill Vresrosorna. Men si där Matte börjat gräva var det sten. Mycket sten! Husse spettade och testade och bedömde allt som varande urberget självt. Matte skulle just börja fylla igen den stora gropen, när hon ändå ville göra ett sista försök att få till en grop djup nog. Med planteringsspadens hjälp upptäckte Matte en eventuell spricka. Aili var med som vanligt och inspekterade! Nytt hopp tändes och så småningom hade Matte lyckats få upp två stora stenar och många små. Tilräckligt för att få djup i gropen, stort nog för att plantera rosen. Vilket således gjordes. Matte var nöjd. Aili föreföll nöjd. Även om hon inte uttryckligen talade om att hon tyckte att hennes Matte var cool som lyckades ha sönder berget.

Det gjorde däremot den unge man som med damsällskap passerade tomten på kvällen! Yttrade att Matte var cool.

Matte klippte i vanlig ordning gräset med Mormors gamla handjagare för motionens skull. Svetten rann bokstavligt talat i pannan på Matte, när hon envist tryckte den gamla gräsklipparen framåt bit för bit över gräsytan. Medan Husse var ute och skogspromenerade med hundarna. Ett ungt par stannade upp och ropade något och Matte som hör taskigt gick fram till staketet och frågade vad som sades. "Det ser så fint ut! Det ser coolt ut när du klipper med den gamla klipparen!" Matte funderade om han menade miljötänket? Ingen bensin, inga luftföroreningar? Nej. Den unge mannen gillade helt enkelt bilden av den svettiga tanten som kämpade hårt med manuell gräsklippning. Klädd i urblekta kortbyxor och urtvättat T-tröja. Med kritvita och insektsbitna ben och håret klistrat i pannan.

Själv var han klädd i vitt linne och långbyxor med hängslen och damsällskapet bar en röd femtiotalsklänning. Matte passade nog in i  deras retroperspektiv rätt bra. Gillade att kallas cool av ett yngre par som passerade på grusvägen! I långsam kvällspromenadfart.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)