Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RUNNE I TRÄNING

2014-05-23

torsdagen tog Matte med sig hundarna och stack iväg ut till torpet. Rörmokaren skulle komma och fixa vattnet som inte gick att sätta på i helgen. Några kopplingar kring pumpen satt ohjälpligt fast. Matte snackade med rörkillen i måndags och kontakt skulle tas på torsdagmorgonen för att bestämma tidpunkt för möte vid torpet under dagen. När så Matte fick kontakt med honom meddelade han att vattnet redan var fixat! Han hade inget för sig för tillfället och stack dit och kollade. Mindes var nycklarna var gömda och gjorde jobbet. Ville nu gärna instruera Matte hur han löst problemet på ett mycket enklare sätt för framtida av och påslagning av vattnet. Vilken service! Lokal firma med pensionär som hjälper till lite till och från. Han kröp in i pumphuset och dikterade mycket noga för Matte hur man skulle förfara. Pedagogiskt steg för steg. På våren respektive på hösten. Matte skrev en ny och uppdaterad manual. Han fixade gärna en tappkran utomhus också om Matte ville. Det ville Matte. Han ville nog ha lite mer jobb.

Som tur var är denne man en hundägare som inte hade något större problem med att jobba tillsammans med två nyfikna Lapska Vallhundar över axeln i pumphuset. Modji var styrbar och backade undan. Aili älskar alla människor och älskar att slabba med vatten varför hon här såg en fantastisk möjlighet till underhållning! Kompakt samlat i ett litet pumphus som man bara kan krypa in i. Aili kröp gärna tillsammans med rörmokaren och kollade noga varenda rörelse. Matte gjorde sitt allra bästa för att hålla undan Aili. Som endast lyssnade på den det berörde. Rörmokaren. Först när han satte gränser lyssnade Aili. Vackert så.

Hela eftermiddagen tillbringade Matte och hundarna på torpet. En varm dag blev det och hundarna sökte sig till korsdraget inne i stugan. Matte hade öpppnat båda ytterdörrarna och i det öppna fönstret i vardagsrummet fladdrade spetsgardinen i vinden. Matte städade lite  och lyssnade på radio. Fikade. Njöt av sin lilla lekstuga med knoppande Syréner utanför fönstret och blommande Clematis på väggen. Hundarna utspridda på golvet.

När det svalnat på kvällen fick Aili fullständigt tokfnatt och rusade runt på den nyklippta gräsmattan i stora och små cirklar. Åttor och tvärvändningar. Länge! Till dess hon utmattad anslöt till familjen som agerat fascinerade åskådare. Aili kokade över. Exploderade! Efter en varm slappardag. Trots att Husse just tagit med alla hundarna på en skogspromenad.

Ailis bror Runne behöver inte explodera efter några varma slappardagar! Han är i fjällen vid hytten  och åker snöskoter och tränar inför sitt arbete. Solen går inte ner och det blir mycket tid till träning och utomhusaktiviteter. Han bor ömsom uppe vid Norges nordligaste kust och ömsom i fjällen inne i landet hos renarna. På kvällen fick Matte fina bilder och besked om att Runne är mycket lydig och svarar bra på visselpipa. Hela valpkullen kördes in på pipa när de serverades maten. Matte blåste i pipan när maten skulle serveras. Runne tränas med långlina. Återigen upptäcker Husse och Matte att träningen av Runne inte skiljer sig nämvärt från träningen av Aili. Samma egenskaper efterfrågas! På en bild står Runne högt uppe på en bergssida och ser nöjd ut! Fin utsikt för en "bergsget". Runne tar uppenbarligen för sig och gillar utmaningar. En klätterapa som resten av sin familj. Pälsen hans ser ändamålsenlig ut och grabben förefaller ha hamnat på rätt ställe. Precis som systrarna hans. Att hitta rätt valpköpare som tar materialet tillvara är viktigt. Ett stort och varmt tack till er alla!

 

Antal kommentarer: 2

2014-05-23 10:25:19 - Saivis matte

Det är jag som får tacka ER för att jag tillslut fann en så bra uppdretter (fast ni inte vill kalla er så;)) bland LVH uppfödarna och fick förmånen att få ta hand om en valp från er. Uppfödare med det "rätta tänket", som VÄRNAR om rasen "på rätt sätt", tänker långsiktigt och dessutom "jobbar" med sina hundar är ju få valpköpare förunnat inom vår ras tyvärr... Att Saivans kull haft mer än de bästa förutsättningar under sin första tid hos er gör er bara mer uppskattade och jag är himla tacksam för det likväl för ert noga utvalda val av föräldradjur till denna underbara kull! Återigen en eloge till er Marianne och Larry (flower)(flower)(star)

2014-05-25 07:37:41 - Marianne

Stort TACK! Kul att få träffa Skogsrået i Österbybruk!(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)