Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GETT UPP?

2016-07-02

Torsdagen blev en vilodag för Matte. Samtidigt som handpumpen till den grävda brunnen på gräsmattan gav upp, så gjorde Mattes högeraxel detsamma. Många hundra liter har Matte pumpat upp ur hålet denna torra försommar! Voltarensalva lindrade artrosaxeln för stunden, men viss vila kändes lämplig som komplement. Pumpen plockades isär, men diagnostik var omöjlig. Inget fel kunde hittas, men fungerade gjorde den inte längre.

Fredag.

Husse målade och målade i det lämpliga målarvädret! Mulet och tjugo grader samt väldigt blåsigt. Matte tog med sig hundarna på en powerwalk i området. Som är märkligt öde trots semestertider. Månne detta beror på att allt fler bor här permanent och nu är bortresta på semester? I princip varje fritidshus som säljs görs om till permanentboende och området blir gradvis förändrat till ett villaområde med små trästugor.

Matte och hundarna traskade förbi Hoffens hörna och där var det för ovanlighetens skull tyst. Även den var nog borta på semester "på landet". Ett stycke upp i backen kom den unga Schäfertiken farande mot staketet under kraftigt skällande. Lapskflocken har lärt sig att ignorera henne nu. Till en början var hennes ägare mycket noga med inkallningar och förbud för skällande vid staketet, men med Hoffen som larmar om annalkande folk och fä längre ner i backen, har nog denna ambition avtagit. Nu busvisslade han en gång efter en stunds skällande och hunden var måttligt intresserad av att åtlydna sin ägare. Som förefaller ha gett upp. 

Matte jagade på och höll koll på klockan för en bra tid på sträckan. Därmed inte hindrande sina tre hundar att ha visst nöje av promenaden, i form av utvalda stopp för nosande och pinkande. Intervallträning. Modji kissmarkerar precis lika högt som sin mormor Gázzi! Med så högt lyft bakben att hon till och med överglänser många hanhundar! Hon tippade nästan över! Aili härmar sin mamma, men nöjer sig med ett lätt lyft bakben ännu så länge. Násti har aldrig visat några tendenser att pinka högt. Intressanta hundstudier på en vardaglig promenad.

Intressant var också att se hur snabbt gammeldamen Násti återhämtade sig efter den mycket raska promenaden vid hemkomsten! Alla tre drack lite vatten och sträckte sedan ut sig i blåsten på framsidan av huset, utan att flåsa och med normal andhämtning. Alla hundarna fick trava flytande hela vägen. Násti har mycket fina och flytande rörelser, med ett vägvinnande steg ännu!

När hundarna vilat ett tag och Husse och Matte pausat med makrillunch och iskall lättöl, var det dags för lite mer hundaktivitet. Kloklippning på alla de tre hundarna klarades raskt av, med stående hundar likt vid skoning av hästar och extern godisbelöning. Sedan fick de ett stort godissök över hela gräsmattan! Hundarna stängdes in bakom glasdörren och upphetsningen var inte att ta misste på,när Matte spred ut pyttesmå godisbitar över gräsytan. Kapplöpning med strömhopp över den nästan torra bäckfåran blev det, när Matte bad hundarna att "leta godis". Även detta bjöd på intessanta hundstudier. Aili iakttog de två äldre hundarna noga och så snart de fyndade stack Aili dit och kollade. Do as I do! Se och lär! De små bitarna var många och konkurensen var stor! Så även måttet av upphetsning! Hundarna rusade kors och tvärs, hit och dit under sökarbetet och belöningarna uteblev inte. Många små bitar på en halv till en och en halv centimeter var utspridda! Intressant var också att studera när och hur hundarna ansåg området vara färdigavsökt! Någon gav upp, för att sedan få se någon annan fynda och började så om att söka godis ännu en stund.

Till slut föreföll de eniga om att mer godis inte gick att hitta och efter ytterligare lite vattendrickande gick de i viloläge. Nu tog det dock en stund för samtliga att återfå normal andhämtning. Effektiv träning således. Det där lilla extra som gör det. När man får anstränga sig och blir flåsig! Nu gäller det att toppa laget till oktober! Träningsgruppens båda anmälda lag kom med på lagtävlingen!

 

Antal kommentarer: 1

2016-07-02 11:22:42 - Anneli m flock

Men så jätteskoj att ni kom med med båda lagen!(star) Verkligen jätteskoj!
Tasshälsningar i Sommarregnet !

Anneli m flock
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)