Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MER JULBESÖK

2013-12-23

Matte har en bror på det som vissa kallar "Sveriges framsida". Han hade färdats till det som då torde vara "baksidan" och besökte på söndagen familjen.

Han kom med bussen inifrån Stockholm och skulle hämtas nere i Brottby. Varför Matte tog detta som knytträning och alla hundarna fick åka med. Matte var ute i god tid och bilen fick stå med bakluckan öppen intill motorvägsavfarten. När brorsan så kom, blev fem hundar överlyckliga och han tränade gärna knytt, genom att gå fram till grindarna och hälsa på de studsande knytten och deras mer balanserade äldre släktingar. Därifrån gick färden bort till ICA för inköp av lite färdigmat för enkelhetens skull. Mattes kök har begränsat utrymme för matlagning och mer begränsat blir det vartefter knytten når allt högre....  Även på ICA-parkeringen fick knytten via vädringsspärren till bakluckan lite ljud och dofter mer direkt utifrån. Lagom i deras noshöjd.

När familjen kom hem var knytten rätt nöjda och härjade bara lite halvhjärtat när Matte micrade maten, gjorde en sallad och dukade i glasrummet/matrummet. Inne hos knytten. När det var dags att slå sig ner och äta hade alla de tre småttingarna nöjda slagit sig till ro och sov djupt, utspridda i köket.

Brorsan, Husse och Matte kunde sedan sitta och samtala i lugn och ro över mat och kaffe med saffransbulle. Allt under det att skymningen föll över kraftigt vajande träd i hård vind och stearinljus tändes inne. De tre på golvet bara sov och sov.Stämningen var mycket rogivande och behaglig och kontrasten mellan stormbyarna utanför alla glasrutor och lugnet inne påtaglig.

När mörkret lagt sig vaknade knytten och var hungriga och Matte försåg dem med mat, när Husse skjutsade Mattes bror tillbaka till bussen för återfärd in till storstan.

Pigga knytt fick sedan komma ut i koppel på tomten tillsammans med de vuxna hundarna. För rastning och frisk luft. De hade varit ute efter frukosten också. Goda vanor, som att gå ut direkt efter måltiderna, håller på att tränas in. Det är förvisso enklare med ett knytt, men det funkar bra även med tre. Med lite planering. Olika färg på kopplen underlättar väsentligt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)