Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÖVERTID

2021-06-06

Lördag.

Matte vaknade efter nio timmars oavbruten sömn, och drar av det slutsatsen att den sömnen var välbehövlig. Efter flera betydligt kortare nätter med ovan sommarvärme som värmt upp stugan. Full av energi tog sig Matte an en dag som kändes långt gången från start, med ovan sovmorgon!

Iväg med hundarna bar det på långpromenad. Allt är ju relativt men solen steg snabbt och sträckan på tre kilometer, delvis på asfalt tyvärr, går över ett berg med en rätt brant backe och är ändå mer än en gåpåtoapromenad. Matte försökte hålla idealtiden och lyckades med det. Mycket nosande tilläts initialt och på solbelysta partier av vägen, men där det ännu var skugga var det motionsgående som gällde. Matte insåg att hon var sent ute när sista vägsträckan hem badade i solljus och asfalten hade börjat blöda. Svarta kletiga fläckar dök upp igen på den extremt tunna asfaltbeläggningen. Det visade sig senare att Aili, trots undanstyrningar, råkat få detta klet på tassarna, igen.

Modji och Aili valde sedan att tillbringa dagen liggande i skugga på olika ställen nära huset, med tillfälliga stunder i gassande sol som de rätt snart övergav. Men när grannen har besök och ett barn leker med en hund på en gräsmatta inom synhåll, måste de ju bara hålla stenkoll! Även om det innebär vistelse i gassande solsken. 

Matte jobbade på i trädgården och gradvis luckras den av översvämmat vatten ihoptryckta och kompakta lerjorden upp kring alla växter. Som tur är så sker inte dylika översvämningar ofta. Många år är det sedan sist och då var det inte mitt i växtsäsongen och fick inte samma konsekvenser som nu. Med mycket och tungt merarbete för Matte. Som nu inte bara luckrar upp jorden, utan blandar in kompostjord dessutom. Inte vilken kompostjord som helst! I stugan finns ingen vattentoa, inget kommunalt vatten och avlopp. En separettoalett ger en massa skit som skall komposteras på godkänt vis och det görs i två stora behållare som används växelvis. En får vila i ett år utan påfyllning, men med omrörning med jämna mellanrum och tillsats av torvmull. Här hamnar även allt från hushållet som är komposterbart. Så här kommer toaavfallet till nytta i trädgården, utan stora mängder vatten för nerspolning. Vatten som kan bli en bristvara när grundvattennivån sjunker. Har man egen brunn är det mer påtagligt än om man är kopplad till ett kommunalt nät. Dricksvattnet bör man hur som helst vara rädd om! Vattenbrist kan det bli även i större sammanhang än i den privata brunnen.

När solen sjönk  höjdes Mattes arbetstemperatur. Hundarna piggnade till och i grannträdgården levde man uteliv. De två Lapska var intresserade iakttagare. Husse gick in för att titta på fotboll. Kvällen led, solen hade gjort kväll och knotten började anfalla. Matte började krokna och avslutade kvällen med att slå sig ner en stund och njuta av nyutslagna syréner och nyklippt gräsmatta över en skvätt Black Bush på altanen.

Tankarna vandrade och när allt fler får möjlighet att vaccinera sig, visar det sig också att förvånansvärt många är skeptiska till ett vaccin som tagits fram på så kort tid. Man är rädd för biverkningar. Matte blev nyligen försedd med en tillfällig medicin att ta under endast två veckor. Tog fram bipacksedeln och läste om biverkningar och överst stod andningsbesvär. Sedan följde en låååång lista på allt man kan tänka sig i form av fysiska och psykiska symptom. Vilket fick en nyfiken Matte att plocka fram bipacksedeln med eventuella biverkningar ur en ask med Paracetamol/Alvedon. Diverse överkänslighetsreaktioner, allergiska reaktioner räknas upp först. Som feber, utslag, svullnad, blodtrycksfall. Därefter kommer "sällsynta biverkningar, förekommer hos färre än 1 av 1.000 användare" vilket är störningar hos blodplättarna, depression, synstörningar, skakningar, magproblem med blödningar, störd leverfunktion och en mängd andra biverkningar. Hos mindre än 1 av 1.000 användare alltså. Sedan följer en lista med ännu mer ovanliga biverkningar av Paracetamol. Men hur många avstår från att ta en Alvedon av den orsaken? Risken för biverkningar? Hur många har ens läst denna lista med biverkningar hos ett så vanligt förekommande och mycket använt preparat som Paracetamol?!

Var det en på 40.000 som fått en blodpropp av Astra Zenekas vaccin? Många får lättare influensasymptom efter en årlig influensavaccinering. Väldigt många får ingen reaktion alls. Att man får lite ont i armen där sprutan satts är ingen biverkan. Kör man in en nål djupt i en stor muskel och sprutar in vätska som fyller upp ett icke befintligt tomrum i denna muskel kan det kännas lite efter. Det blir trångt och det spänner. Det är väl inte så konstigt. Det är definitivt inte en biverkan av ett Covidvaccin oavsett sort. Tänker Matte. Som tillsammans med Husse nu är fullvaccinerad med två sprutor. Ingen har känt den allra minsta påverkan efter någon av sprutorna. Matte piggnade i stället till, efter att ha varit lite hängig i två dagar.

Enda chansen att få bort skiten är att så många som möjligt blir vaccinerade med två sprutor. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)