Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DJURSHOLMSPROMENAD och SKARPT SÖK

2016-03-20

Fredag.

Våren hakade upp sig och en isande kall vind blåste! Kylefekten med de ynka tre plusgraderna var stor. Solen kunde anas till och från, men gav inte ifrån sig någon värme alls. Matte hade ett ärende söderöver och fortsatte ett stycke till kyrkogården i Djursholm. Föräldragraven gjordes fin efter vintern och förhoppningsvis fann de planterade Påskliljorna lite lät vid den gamla familjegravstenen. En av de tidigare i samhället, då Mattes farfar var med och skapade flera av husen. En släkthistoria som Matte är stolt över. Men som inte alltid faller i god jord. Som tonåringar valde många att aldrig berätta var vaggan stått när Matte växte upp. Ett betydligt mer mångfacetterat samhälle på den tiden! Här bodde grannar som jobbade inom väghållningen och i skolbespisningen, likaväl som inom regeringen i samma kvarter. Lärare och företagsledare, skådespelare och vaktmästare. Nej, Matte skäms inte längre för att höra till kategorin "Gamla Djursholmare". Äntligen.

Efter besöket på kyrkogården körde Matte ner till vattnet nedanför centrum och parkerade bilen strax intill fina Vågaskär! Ett av de urprungliga husen på en egen liten ö med bro ut och ett hus som var i förfall, när Björn Ulveus räddade det åt eftervärlden. Här ville Matte bo när hon var liten. Som ett pepparkakshus på sin lilla ö intill stranden. Matte tog ut hundarna i de kraftiga vindbyarna och vandrade längs vattnet. Förbi nybyggda jättehus med ägare som inte på långa vägar är så diskreta med sina liv som var brukligt när Matte var liten. Då skulle man "icke förhäva sig" och "inte tro att man var något". Andra tider. En annan anda. Vräkigt kändes som ledordet för några nybyggare på avstyckade tomter. Men glädjande nog är många av de nationalromantiska husen från samhällets grundande välbevarade i originalskick! Det gamla kapellet på sin höjd är sig likt från förr och Natanael Beskow hade varit nöjd om han kunnat se det! 

Efter en timmes gående var Matte rätt genomblåst och säkert hundarna också. I bilen var det lä och där lämnades de en stund, medan Matte tog en fika i det lilla centrum som är mycket välbesökt och denna fredageftermiddag var det inte lätt att hitta en parkeringsplats. Den enda matbutiken är en mycket välbesökt och välsorterad gammal Konsumaffär och här handlar väldigt många som bor i närheten, kring slottet, på vars ägor villastaden byggdes och Strandvägen. 

Matte och hundarna for sedan norröver på Norrtäjevägen och hem till den lilla stugan i skogen några mil bort. Fredagsrusningen hade kommit igång tidigt, men färden tog ändå inte mer än en knapp timme. Hundarna var påtagligt nöjda och belåtna efter alla nya dofter och intryck längs vägar de inte gått på rätt länge. Nu finns ingen att besöka här längre, mer än ett par familjegravar. Livet har sin gång.

Lördag.

Ett skarpt sök väntade på familjen. Inte längre ett akutsök. Hundar var efterfrågade för sök i grönområden och längs stränder. Bilen packades med nödvändigheter för många timmars arbete. Efter att ha anmält sig för deltagande, fick Matte en patrulledarväst och en kommunikationsradio samt viktiga telefonnumer och en karta med tilldelat område. Husse hade lite trötta ben för dagen och var samband tillsammans med Násti och Aili vid bilen. Matte med Modji och en annan hundförare begav sig ut på sök. En lördag innebar många helglediga människor som promenerade med och utan hundar i sökområdet. Modji väckte uppmärksamhet och många var nyfikna både på henne/rasen och vad hon och hennes förare letade efter. Många ville hjälpa till och Matte visade ett foto på den försvunne. 

Terrängen var bitvis mycket kuperad med branta bergsidor stupande rakt ner i vattnet och att ge sig ut där var inte att tännka på. Den egna säkerheten måste gå först. Matte med Modji och den andre hundföraren jobbade parallellt inom synhåll för varandra. Hundarna lät sig inte störas vare sig av varandra eller andra. De är tränade att kunna arbeta med störningar av olika slag. Nu fick de jobba även en del i ren stadsmiljö intill vatten. 

Innan hemfärd, efter att ha varit igång mellan klockan tio och klockan fem utan lägre pauser än vilan i bilen mellan de olika sökområdena, kunde Matte avrapportera dagens sökinsats med hundarna. Modji hade uppmärksammat Matte på något långt ute på isen på ett ställe. Vilket kunde vara vad som helst då avståndet var långt. 

Husse hade inte varit overksam under sin tid vid bilen. Han hade med Násti avsökt bilens närområde på varje nytt sökområde. Aili fick också vara med som praktikant för träning vid några tillfällen.

Hem for familjen i tilltagande snöyra och stugan som lämnats i barmarksväder, var vid hemkomsten inbäddad i ett snölandskap!

 

Antal kommentarer: 1

2016-03-20 18:49:58 - Saivi m flock

Duktig orginal flock man har ;)(flower)(star)(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)