Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKIDTUR MED HUNDARNA PÅ GOLFBANAN (foto)

2018-01-20

Fredag.

Matte jobbade vidare med att hitta nya träningsområden. Hela förmiddagen gick åt i telefonen, där den ena hänvisade till den andra. Vilket inte på något sätt var negativt! Tvärtom! En stor vilja att kunna hjälpa till fanns men går det inte så går det inte.

Matte googlade på ett företagsnamn, ringde växeln och bad att få tala med någon ansvarig för ett visst område. En man svarade och presenterade sig, varpå Matte lade fram sitt ärende, samt frågade om han hade något att säga till om gällande ett för Matte intressant område. "Jo, det får man väl säga. Jag är vice VD" fick Matte veta. Sedan rullade det på och han blev intresserad. Det visade sig att han och Matte hade gemensamma minnen från ett område där han nu byggt en massa hus och där Matte tidigare tränat hund och även gått kurs. Han slussade mer än gärna Matte vidare till en person mer insatt i detaljer avseende området Matte frågat om. Matte fick även ytterligare namn ansvariga för andra områden som kunde vara intressanta! Att ringa en fredagförmiddag verkade vara bra timing.

Ibland har man tur och träffar på precis rätt person. Matte ringde upp fler personer och fick mer information. Ytterligare kontatkter skall fördjupas efter helgen. Att prata med en högt uppsatt i ett mycket stort företag kan vara rätt väg att börja i stället för tvärtom. Den här gången hade Matte bara turen att en tjej i växeln kopplade som hon gjorde.

När Matte hade en lång lista med telefonnummer samt löften om fortsatta kontakter, fick det räcka med områdessökandet för den här dagen. Nu var det hög tid att ta med hundarna ut i snön och solen.

Det har gått några år nu sedan Matte stod på skidor senast. Att åka skidor på längden tillsammans med hundar har varit en favoritsport under alla år och saknaden har varit stor. En utsliten och sedan opererad höft, en bruten handled och sedan synproblem har hindrat. Men nu borde både muskler, balans och syn fungera för en tur. Matte testade på den lilla gräsmatteplätten framför huset och hundarna flydde upp på trappen.....  Modji har varit med förr men inte på länge och för Aili var detta något helt nytt!

Mitt på dagen packades de antika skidorna med kabelbindningar och de ärvda stavarna in i bilen. Matte har kvar sina pjäxor sedan skoltiden och allt var hur RETRO som helst. Även Matte. Tidigare har Matte haft hundarna i nomeselar och koppel fastgjorda vid ett hundförarbälte, men fegade ur så här vid premiären. Halsband fick det bli,  då Aili är en fantastisk draghund med stor framåtanda och för att sänka Ailis fart ytterligare blev hon påklädd kövjeväskan med ett kilo jämnt fördelat.

Golfbanan låg öde och ett enda skidspår löpte från parkeringen och bort mot naturreservatets skog. Mängder med spår från hundar fanns det och fotspår från människor. Som även valt att gå i detta enda skidspår. ? Lite svårt var det att få hundarna att röra sig i riktning rakt framåt i spårets riktning, när så mycket intressant fanns att lukta på runtomkring. Matte beordrade "framåt" och styrde upp med vänsterstaven och farten var alldeles utmärkt långsamt för tantåka i svagt motlut!

Kommen till den bortre gränsen mot skogen vände Matte om, efter att ha fotat hundarna mot den nedåtgående solen och dimstråken. Matte valde samma väg tillbaka för att undvika en mycket lång och tidigare härlig, men nu skrämmande brant utförslöpa ner mot parkeringen. Aili tog fart den sista biten och Matte kunde stå stilla och bara njuta där skidorna gled fint i det svaga nerförslutet, efter hundarna som nosat färdigt för dagen. Härligt var det! Hela vägen runt i nästan en timme höll sig Matte på benen och det som var knepigast var nog att få på och av skidorna....   Stel rygg och stel oopererad höft och lååångt ner till marken föreföll det vara.

Hundarna hade skött sig fint och nu skulle de belönas med "hopp och lek". Matte stoppade in skidor och stavar i bilen och tog med hundarna lösa tillbaka ut på golfbanan. I en halvtimme pulsade Matte i snön som blåsts ihop i varierande tjocklek och hundarna fick springa runt och leka eller leta harpluttar precis som de ville. Solen försvann och äntligen passerade plogbilen på tillbakavägen, så nu visste Matte att hon slapp ett otäckt möte på den moddiga och sliriga vägen när hon vände hemåt.

Aili och Modji på fredagens skidtur. 

Klicka för större bild. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)