Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OMDÖMESLÖST

2016-06-26

Lördagen blev den hittills varmaste dagen detta år i dessa trakter, med 29 grader på eftermiddagen. Lite vind gjorde att det i skuggan ändå blev uthärdligt för hundarna. Familjen fick besök från stan, där hettan dallrade och en lägenhet med fönster i ett enda väderstreck ersattes av en trädgårdssoffa i skuggan. Omgiven av blommor och blad gav den behaglig vila åt den som behövde vila och återhämtning. Först intogs en sommarlunch tillsammans och därefter trädgårdsjobbade Matte, som inte behövde vila. Hundarna gjorde däremot den vilande stadsbon gärna sällskap i skuggan under parasoll och trädgårdsmöbler. Husse stod en på stege på skuggsidan och målade. Varmt var det denna Midsommardag! Mycket varmt. Aili svalkade tassarna genom att vada i bottensatsen i bäcken, sökande efter snokar, men troligtvis endast hittande hästiglar.

Döm om Mattes förvåning när Cykelmatte på eftermiddagen svischade förbi på vägen med sin lilla gråa hund i flexikoppel, långt framför cykeln! Mitt på den kurviga och smala vägen i hettan. Hur många väljer att cykla med sin hund mitt på dagen när det är 29 grader. Hundhållningen i familjen har blivit föremål för mångas irritation, då hunden tillåtits rusa ut från tomten och har vistats lös på vägarna okontrollerat vid hundmöten. En liten och icke aggressiv hund men den lever farligt och ingen vill utsättas för att köra över den. Kopplade hundar irriterar sig på att denna lilla lösspringande hund tillåts rusa fram till dem. Omdömet förefaller det vara lite sparsamt med. För Mattes del är det sättet att utsätta den lilla hunden för stor fara som upprör. Matte har själv varit nära att köra över hunden, när den i motljus, ensam kom springande mitt i vägen i en kurva. Grå som vägbanan. Hundens husse kom långt efter ledande sin cykel och kommenterade Mattes upprörda påpekande, om vad som varit nära att ske med: "Det gör ingenting! Det gör ingenting!" Att Matte nästan mosat hans lilla hund med sin bil....  Obehagligt.

Husses målande fick konsekvenser. En bi- eller getingsvärm visade sig vara i färd med att bilda ett nytt samhälle under takplåten till tillbyggnaden, men stördes av Husses förehavanden med målning av vindskivan. En gigantisk drottning kom flygande och med henne en hel svärm! Vattenslangen fick lösa problemet och en mycket lokal och intensiv regnskur fick svärmen på andra tankar som tur var. För säkerhets skull sprutade Husse sedan med den getingmärkta sprayburken från Anticimex under takplåten, för förhindrande av svärmens återkomst. Strax efter upptäckte han ett mycket stort och fint strimmigt getingbo, på insidan av vindsluckan på motstående gavel! Luckan ställdes upp i väntan på kvällning och låg aktivitet i getingfamiljen. Då iklädde sig Husse heltäckande tjocka kläder och attackerade getingboet med resterande mängd getinggift i behållaren. Mängder med getingar föll ut och försvann spårlöst. När boet var nerslaget och undersöktes fanns bara två getingar och larverna kvar. Frågan är vart hela flocken tog vägen?

Getingarna är inte speciellt välkomna, det är dock humlorna. Som finns i stora mängder i den för dem attraktiva vita  Plymspiréan och den starkt lilalysande Praktbetonican! För Modji är dock båda insektsarterna lika välkomna. Liksom sin mormor Gázzi har Modji dille på att döda dessa insekter! Getingarna äter hon gärna upp, men humlorna studerar hon bara lätt förvånat, när de mer eller mindre döda ligger framför hennes fötter. Násti har aldrig visat intresse för denna hundhobby! Aili är däremot nyfiken på att imitera sin mor. Varken Gázzi eller Modji har någonsin blivit stuckna. Med tillbakadragna läppar och snabba hugg med framtänderna avlivar de de stickande insekterna mycket effektivt. Modji har även en faiblesse för snokar. Den delar hon dock med den övriga hundflocken.

Kvällen var mycket varm och en "tropisk natt" väntade. Husse tog en sen skogsrunda med hundarna och Matte gav sina nyplanterade växter vätska inför natten.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)