Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INGEN RAST INGEN RO

2019-06-15

Fredag.

Dagen började råkall och fuktigt ruggig. Mulen. Lapskflocken sökte sig ändå ut i trädgården efter frukosten och för hundarna var det svalt och skönt. Matte tog livet av några oönskade sniglar och rensade bort överblommade sommarblommor och stagade upp sådant som åskregnet slagit ner. Väderrapporteringen spådde ett väderomslag vid lunchdags och spådomen slog in. Lite vind skingrade molnen och solen tog över allt mer. 

Flocken for ner till golfbanan för en lunch och lite puttande. Hundarna får vistas i kanten av uteserveringen och har funnit sin plats där de genast slår sig till ro uppbundna. De lämnas inom synhåll för Husse och Matte. Något Husses och Mattes hundar för övrigt lär sig redan som små knytt, är att "gilla läget" och gå i viloläge när de binds upp någonstans. Då det för de unga alltid funnits minst en vuxen hund tillsammans med dem, gör de bara som de äldre gör. Har man bara den lilla valpen, får man ta träningskompisar till hjälp för att träna detta och bara nyttja trygga och tysta vuxna hundar som goda förebilder. Om hunden inte lär sig att koppla av och den dessutom skäller när den lämnas, bränner den mycket energi i onödan och stör även omgiviningen! Andra hundar runt om kan i sin tur inte koppla av och människor runt om störs och irriteras. Som riktigt små har de lämnats i en transportväska, för avskildhet och vila med de andra hundarna. Många gånger har hundarna det bättre i skuggan utanför bilarna under sommarhalvåret. För övrigt kan man inte alltid köra ända fram till ett träningsområde och vintertid binds de upp inomhus vid inomhusträningarna. Varmast så. Nödvändig träning och kunskap för hundarna således.

Efter besöket vid golfbanan for flocken vidare ner till loppisen och lämnade en del prylar som andra kan ha glädje av, men som inte platsar i den lilla stugan i skogen längre. Pengarna skänks till Världens Barn. Ett besök vid Ica gjordes även och en fredageftermiddag är det knökfullt här. Många med fritidshus i Roslagen stannar och handlar här. Varför besöket tog sin lilla tid.

Hem for sedan flocken och Husse och Matte började rumstera om i Mattes sovrum. Nu skulle den stora valplådan in, för tillvänjning av både Modji och Aili inför valparnas ankomst. Nu placerades bådas biabäddar i lådan, de ryms på millimetern, men sedan skall Modji flytta in i Husses sovrum. För att lådan skall vara hanterbar viktmässigt och för att Matte ändå inte hade något lämpligt golv när hon snickrade till den av spillvirke för sexton år sedan, saknar den golv. Lådan är ingen låda - det är en ram helt enkelt. Ett hopplock av brädor och lister och rymlig. Uppenbarligen hållbar. Lyft in och ut flera gånger och även flyttad mellan bostäder. För att skydda parkettgolvet i rummet ställdes ramen på en oanvänd pressenning med marginal utanför ramen. En stor nytvättad fäll, endast använd för nyfödda knytt, kommer sedan att läggas ut för en fin bädd åt den nya familjen. Efter födseln. Dessförinnan blir det stora badhanddukar som får vara underlag.

Husse tog sedan en anpassad skogspromenad med hundarna. På några ställen var det nu för brant för Aili att ta sig upp. Hon är ganska baktung, men mödragymnastik är viktigt. Matte ställde i ordning i stugan efter omflyttningen.

När de sedan skulle göra kväll såg hundarna lite förvånade ut. Aili hittade sin plats i hörnan vid fotändan av Mattes säng, men bredvid närmast sängen rymdes inte Modjis  bädd som tidigare. Den stod bredvid på andra hållet och hon insåg snabbt hur det nu skulle vara. Båda slog sig till ro och slocknade snart, efter att ha fått sina kvällskex. Alla hundar i flocken över åren har alltid hängt med på olika läger, tävlingar och skarpa uppdrag och de har bott på hotell och i stugor och ensamma i bur i samlingslokaler. De är luttrade och finner sig i situationen var de än befinner sig. De är oerhört lätta att ha med sig. Sover var som helst och äter vad som helst ur vad som helst. Glada över att få hänga med på en massa olika saker vad det verkar. Anpassningsbara, mycket sociala och bekväma i vilka miljöer som helst.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)