Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VALLNING PÅ MÅRTENSBY (bilder)

 

2017-03-14

Söndag.

Matte, Násti och Modji slappade hemma och höll sig utomhus en stor del av dagen, trots en hel del moln och blåst. Ur frysen plockade Matte varsitt märgben till hundarna, vilket de uppskattade mycket!

Lagom till fikadags dök Husse och Aili upp, efter att vallningslägret avslutats när alla hundar började visa tecken på trötthet. Man når en pupnkt då det är dags att sluta träna, oavsett vad som tidigare planerats. En sista sluttid är bra, men även lyhördhet för när det är färdigtränat för tillfället. Hundarna blir "trötta i mössan" av alla intryck och allt nytt de fått lära sig. Alla hundar hade gjort bra ifrån sig!

Det vore ju väldigt bra om så många Lapska Vallhundar som möjligt kunde få möjlighet att visa vad de går för på ett liknande läger! I brist på renar så är detta betydligt bättre än ingenting alls!

Husse och Matte rekommenderar alla Lapskägare en helg på Mårtensby gård i närheten av Almunge. Eva är dessutom en alldeles utmärkt pedagog!

Tidigare har både Husse och Matte här gjort inofficiella anlagsprov med både Modji och Aili och båda fick godkänt. Med en kock i köket sätts en guldkant på detta läger! Ljummet fikabröd i kaffekorgen sitter som en smäck, vid ett avbrott i den intensiva träningen! Här tränas hundarna även att passivt, under tysnad, följa kompisarnas arbete! Sex Lapphundar och inte en massa skällande. Det funkar. Ett måste. Publiken skall vara tyst. Man väntar på sin tur under tystnad. 

Klicka för större bilder.

måndagen rubbades vardagslunken, när familjen steg upp mycket tidigt. Husse skulle skjutsas till Spine Center där hans rygg skulle fixas till så att "gubben blev som ung på nytt"! Det är helt otroligt vad man göra numera för att ge människor ett aktivt liv efter pensioneringen, genom att åtgärda förslitningar i olika leder. Antingen byter man radikalt en led eller så går man in och "rensar lite" som i ryggen. Trängda nervbanor blir fria och smärtfria igen.

Matte höll sig sysselsatt under dagen i väntan på besked. Flera kortare hundpromenader, fika i solen och spanande efter den mycket illa skabbangripna räv som tagit sig in på tomten på söndagkvällen. De urgnagda märgbenen lockade. I stort sett helt naken, med en borste ytterst på svansen och kraftigt haltande, gick denna stackare och sökte föda i skymningen. En närboende jägare skall forkorta lidandet om den dyker upp igen. Börjar hundarna klia sig så är nog orsaken uppenbar tyvärr. De kan i alla fall behandlas.

Husse hörde sedan av sig och var nöjd med dagen. Det var även den duktiga doktorn. En föryngrad Husse!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)