Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GLAPPANDE LAPSKA

2022-04-07

Onsdag.

Häromdagen kom ett beslut om en fjärde spruta med covidvaccin! Gruppen sjutiofemplus började kallas omedelbart och nästa vecka skulle det bli Husses och Mattes tur som sjuttioplussare. Det förefaller ha rasslat på fint med vaccinerandet, för på eftermiddagen kom beskedet via "Alltid öppet" att det gick att boka tid redan nu! Sagt och gjort och på fredag är det dags för både Husse och Matte att få en efterlängtad fjärde vaccinering. Det är obegripligt att jämnåriga vägrar vaccinera sig. Var det så mycket bättre att uppsöka en covidsjuk avsiktligt för att bli smittad?! Man upphör aldrig att förvånas, men personen i fråga tyckte att det var mycket smart och mycket bättre än en spruta. Argumenten var många, men lyckades inte övertyga vare sig Matte eller Husse. 

Tanken var att träningsgruppen skulle ha hållit till på en industritomt på kvällens träning. När ett nytt intensivt snöområde närmade sig ändrade Matte planen och det fick bli ännu en träning i den stora fordonshallen. Annars möjliggör de ljusa kvällarna nu åter träning utomhus kvällstid. Dock inte om snö täcker föremål som kan vara farliga för hundarna, som armeringsjärn och annat vasst. När träningen startade hade ingen snö börjat falla ännu, men rapporten lät inte så lovande med upp till femton centimeter snö i Uppland.

Tränade denna kväll gjorde två Lapsktikar, tre Lapskhanar och en Jaktlabbetjej. Alla hundar bands upp inomhus. Två husvagnar hade parkerats inomhus och Matte inledde kvällen med att kolla om någon befann sig i någon av husvagnarna. Kanske någon låg och sov och det kändes inte så bra att låta någon hund skallmarkera en intet ont anande sovande person. Ingen svarade på knackningar och husvagnarna förmodades vara tomma.

Modji fick ett stort frisök med fyra figuranter gömda på för Husse okända ställen. Matte var en av de gömda och hade krupit ihop i en liten hög mellan några skopor ställda mot en vägg. Modji kom som en oljad blixt runt en av de många skoporna och gjorde ett långhopp sista biten fram till Matte. Varpå hon omedelbart kom till skall och markrerade fint. Dessvärre hörde Matte på håll ännu en hund skälla! Aili hade fått för sig att stämma in i kören där hon satt uppbunden ett gott stycke därifrån?! Det som hänt någon enstaka gång den senaste tiden börjar Aili göra till en vana! Vilket måste hindras naturligtvis. Ingen uppbunden hund får "hjälpa" en sökande hund med skallmarkerandet! Aili har börjat visa att hon ifrågasätter Modjis auktoritet som den äldsta hunden i flocken, vilket är naturligt när Modji åldras. Dock får Aili inte trycka ner eller undan Modji! Mattes uppgift är att stötta Modji och bevara balansen i flocken. Nu måste Matte sätta ner foten och få tyst på den uppbundna Aili när hennes mamma jobbar. Skulle Matte stanna kvar hos Aili så är hon så klart tyst. Bättre då att avstå en figurant, som får hålla sig diskret i bakgrunden och upplysa Aili om det olämpliga i tilltaget, om hon skulle bli ljudlig när Modji söker i närheten. Konkurens om figuranten och godisbelöningen ligger bakom Ailis skällande när Modji eller någon annan söker. Aili är lätt skendräktig nu och anser sig nog vara lite viktigare än vanligt. Oavsett orsaken skall hon vara tyst när hon inte jobbar!

Hon skall även vara tyst när hon söker utan att ha någon funnen figurant att skallmarkera! Aili fick ett frisök med bara en gömd figurant men med mycket gammal vittring i hela lokalen. Matte visste inte var figuranten var gömd och skulle få hjälp av en facit om Aili gick i skall. Fel eller rätt. Några gånger gick Aili i glappskall där en figurant varit gömd tidigare under kvällen och det var ju FEL! Matte korrigerade Aili som tystnade. Till slut hittade Aili den enda gömda figuranten i en tillstängd container och där var det korrekt att hon skällde mycket i en skallmarkering. Matte fick med möda upp den tunga dörren och där låg Husse och bjöd Aili på gott godis.

En Lapsk Vallhund skall ha lätt att ta till skall! Rasen är avlad för att kunna fösa renar med hjälp av skall! Det sitter i generna att arbeta med hjälp av sitt skall. MEN DE FÅR INTE SKÄLLA OHEJDAT NÄR SOM HELST! Skallet är ett arbetsredskap och måste styras upp av den som äger en Lapsk Vallhund. De skall inte tillåtas glappa i tid och otid och nu är det åter dags att påminna Aili om just detta.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)